english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
49

Mediji, škola i djeca

Dokuradionica za gimnazijalce

U organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza održana je radionica za dokumentarni film za učenike Prve privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu u trajanju od 9. veljače do 24. ožujka 2005. godine. Predavanja (teorijska i osnove montaže) održana su u velikoj predavaonici Zajednice tehničke kulture u Dalmatinskoj 12, dok je praktičan rad snimanja videovježbe održan na lokacijama u gradu Zagrebu.
Radu koji se sastojao od teorijskih predavanja i praktičnog rada pristupilo je 32 učenika prvih, drugih i trećih razreda. Zbog velika broja polaznika rad je organiziran u tri skupine.
Teorijska predavanja održao je Mladen Burić, a popraćena su projekcijom relevantnih primjera iz povijesti filma. Osim toga tražilo se i aktivno sudjelovanje polaznika u radu na scenariju i realizaciji videovježbe.
Teorijska predavanja obuhvatila su ove teme:
- povijest i razvoj tehnologije filma i videa,
- povijest, vrste i struktura dokumentarnog filma,
- razlike unutar dokumentarnog filma kao umjetničkog djela i
publicističke forme,
- dokumentarni film od ideje do scenarija.
Teorijska predavanja trajala su tri termina po dva sata za sve polaznike te jedan termin po dva sata za svaku skupinu polaznika.
Po završenom teorijskom dijelu polaznici su pristupali praktičnom radu, snimanju dokumentarnoga filma koje je vodio snimatelj Robert Krivec.
Rad na snimanju sastojao se od određivanja planova, praćenja kontinuiteta i samostalna snimanja polaznika prema prije utvrđenu scenariju.
Snimanje je trajalo jedan dan ( sedam radnih sati) za svaku skupinu polaznika.
Sa snimljenom građom polaznici su pristupali teorijsko-praktičnom radu iz osnova montaže koje je održala filmska montažerka Ivana Fumić.
Polaznici su na tim predavanjima bili upoznati s osnovnim pojmovima u procesu montiranja, osnovnim montažnim postupcima i radom na digitalnom montažnom programu Final cut-Pro. Polaznici su samostalno birali prije snimljene kadrove, glazbu, određivali redoslijed unutar scena te ritam videovježbe.
Rad u montaži trajao je u tri termina po dva sata za svaku skupinu polaznika.
Po završenu radu u Radionici dokumentarnog filma radovi polaznika bit će prikazani u prostorijama Prve privatne umjetničke gimnazije.


*** ***

Vilinske vijesti
Promišljanje filmskoga stvaralaštva djece i mladeži
Medijsko nasilje – realna opasnost da ili ne (II)
K. Mikić postao potpredsjenik Svjetskog instituta za medije i djecu
Medijska događanja na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta