english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
49

Mediji, škola i djeca

K. Mikić postao potpredsjenik Svjetskog instituta za medije i djecu

Profesor kolegija Medijska kultura na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu Krešimir Mikić imenovan je 1. siječnja ove godine potpredsjednikom Svjetskog instituta za medije i djecu (The World Institute for the Media and Kids) sa sjedištem u Hollywoodu. Profesor Mikić, inače voditelj Medijskog centra pri Učiteljskoj akademiji, na petogodišnju je funkciju izabran na prijedlog Europske udruge medijskih pedagoga, čiji je predsjednik. Bitno je istaknuti da je predsjednik Instituta poznati redatelj Steven Spielberg.
Iz kratka razgovora s profesorom Mikićem saznali da novoosnovani institut želi stručno i znanstveno istraživati današnji utjecaj svih medija na mlade generacije, posebice filma, televizije, videa, DVD-a, računalnih igara i multimedijskih proizvoda. Pomno će se istraživati cjelokupna svjetska medijska produkcija za mlade, analizirati svi medijski čimbenici (umjetnički, komercijalni, odgojni, pedagoški, psihološki, sociološki i drugi).Velika pozornost dat će se tretmanu nasilja i seksa u medijima, s obzirom na mlade gledatelje. Institut koji za sada okuplja pedesetak stručnjaka iz SAD i Europe u programu ima posebnu zadaću proučiti ulogu roditelja, odgajatelja i učitelja u medijskom obrazovanju. Objavljivat će se tiskani materijal o toj problematici, poglavito namijenjen roditeljima i odgajateljima.
Kao najmoćniji svjetski medijski centar, Hollywood je itekako svjestan uloge koju danas imaju svi mediji, opasnosti koji se u njima kriju, ali i pozitivnih obilježja (koliko mediji mogu utjecati na obavještavanje, obrazovanje, razvijanje estetskog ukusa i drugo). Sada se prvi put želi istražiti sve ono što se neko vrijeme zaobilazilo, utvrditi mjesto koje zauzimaju u životu mladih.
Mediji se, kada je riječ o djeci i mladima, proučavaju s više motrišta (umjetničkih, odgojnih, didaktičkih, pedagoških i psiholoških), čime se postiže krajnje odgovoran, znanstveno i stručno utemeljen pristup.
U planu je Instituta izrada edukacijskih DVD-a o medijima, njihovu razvoju, utjecaju i moći, jer samo se na takav način može razviti kritičan stav prema medijima i medijskim proizvodima bilo koje vrste. Ujedno tako će se formirati budući medijski konzumenti koji će kritički razmišljati o tome što i kako gledaju ili slušaju.
Prof. Mikić u tim će okvirima nastojati upoznati svjetsku medijsku scenu s ostvarenjima hrvatske kinematografije, posebice našim animiranim filmom, dokumentarnom produkcijom i dječjim filmskim stvaralaštvom.
Predsjednik Instituta, gosp. Spielberg, iako je donekle upoznat (preko gosp. Lustiga) o hrvatskoj filmskoj produkciji, posebice je pokazao zanimanje da za potrebe Instituta detaljnije upozna hrvatsku produkciju, a prof. Mikiću izrazio je i želju da posjeti Zagreb, posebice Učiteljsku akademiju, gdje bi želio govoriti o svom viđenju odnosa medija i djece.
Profesor Mikić maksimalno će nastojati povezati Svjetski institut za medije i djecu u Hollywoodu s Učiteljskom akademijom u Zagrebu, čime bi se iznimno povećao ugled te hrvatske visokoškolske ustanove.
Zapis će i dalje redovito izvještavati o tome što je novo na području medijske produkcije, medijske pedagogije i odgoja za medije, od sada i u Hollywoodu, ali istodobno i u Hrvatskoj.


*** ***

Vilinske vijesti
Promišljanje filmskoga stvaralaštva djece i mladeži
Medijsko nasilje – realna opasnost da ili ne (II)
Dokuradionica za gimnazijalce
Medijska događanja na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta