english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
49

Mediji, škola i djeca

Vilinske vijesti

Film učenika OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića

U okviru programa pripremljena u povodu Otvorenog dana zagrebačke Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, koji je održan 18. veljače 2005, u prostorima škole, prikazan je i kratki igrani film autora Janka Brlečića, učenika osmog razreda, naslovljen Vilinske vijesti.
Otvoreni dan OŠ S. S. Kranjčevića bio je u cijelosti posvećen temi svjetlosti. Dok su učenici nižih razreda, odnosno razredne nastave, odabrali igrokaze utemeljene na motivima Lovrakova Vlaka u snijegu, različitih djela Ivane Brlić-Mažuranić ili odlučili prikazati smisao i značenje svjetlosti u kazalištu sjena, učenici starijih razreda, odnosno predmetne nastave, pozabavili su se nešto zahtjevnijim temama, od tajne Stonehengea, sunca kao pokretača procesa prehrane, svjetlosti kao motiva u Cesarićevu pjesništvu, do prezentacije Japana, Zemlje izlazećeg sunca i gorenja, kao reakcije oslobađanja svjetlosti.
Održane su i dvije ad hoc izložbe / projekcije fotografija snimljenih istoga dana u radionicama razredne odnosno predmetne nastave, a posebnu je pozornost izazvala projekcija kratkog, desetominutnog igranog filma Vilinske vijesti.
Svi su sadržaji Otvorenoga dana osmišljeni u bliskoj suradnji učenika i učitelja pa je tako bilo i s filmom Vilinske vijesti. S obzirom da u OŠ S. S. Kranjčevića postoji klasični dio nastavnoga programa, koji pohađa određeni broj učenika, a bave se između ostaloga i slavenskom mitologijom, tema štovanja Sunca, odnosno staroslavenskog božanstva Svaroga, nametnula se kao idealna okosnica budućega filma. Najagilniji u osmišljavanju i realizaciji bio je učenik osmog razreda Janko Brlečić, koji je aktivno sudjelovao i u mnoštvu drugih sadržaja Otvorenog dana.
Film je ostvaren u obliku televizijskog dnevnika, u kojem su se kao subjekti vanjske i unutarnje politike, društvenih zbivanja, sporta i meteorološke prognoze našla bića iz staroslavenske mitologije, od Svaroga, boga vatre, neba i Sunca, do Svetovida, četvoroglava boga rata i proricanja, Peruna, boga grmljavine i groma, Velesa, koji je zemaljsko božanstvo stada, vode i nizine, Mokoš, ženskog božanstva plodnosti, plodne Majke Zemlje i Morane, božice smrti i zime.
Šarmantno odglumljena i solidno tehnički realizirana priča o staroslavenskim božanstvima kao komentatorima ili sudionicima suvremenih događanja oduševila je sudionike i posjetitelje Otvorenog dana.
U OŠ S. S. Kranjčevića nema stalna filmskog i videokluba učenika, a snimanja se organiziraju sporadično, kad nekomu sine ideja ili postoji kakav drugi povod. Sustavnije bavljenje filmskim i videostvaralaštvom djece i mladeži sigurno bi donijelo i bolje rezultate, iako i u ovom obliku stvaralaštva, povremenom i skokovitom, očito ima smisla i radosti za učenike i učitelje.


Duško Popović

Promišljanje filmskoga stvaralaštva djece i mladeži
Medijsko nasilje – realna opasnost da ili ne (II)
K. Mikić postao potpredsjenik Svjetskog instituta za medije i djecu
Dokuradionica za gimnazijalce
Medijska događanja na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta