Novosti
58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ili po jedan, ili svi

Na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ocjenjivački sud djece i stručni ocjenjivački sud dodijeli su nagrade najboljima. Zanimljivo je da su im se mišljenja u četiri kategorije podudarila u samo jednoj od šest mogućih nagrada, u jednoj bila sasvim različita, a u šestoj su odlučili posve identično!

Stručni ocjenjivački sud dodijelio je u kategoriji animiranog filma specijalno priznanje  Čuvarima mora OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb, treću nagradu filmu Znatiželja je otpuhala mačku Škole animiranog filma Čakovec, drugu Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, Varaždin za film Putuj, gledaj, razgledaj, a prvu je osvojio U šumi ŠAF-a Čakovec. Ocjenjivački sud djece je dodijelio treću nagradu filmu Čekaonica Narodnog sveučilišta Dubrava, Zagreb, drugu radu Game run ŠAF-a Čakovec, a prvu Lutajućoj duši OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica.

U kategoriji dokumentarnog filma stručni je žiri treću nagradu dodijelio filmu Vrijeme je stalo OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, drugu Božici Foto kino video kluba Ivanovec, Čakovec (dobio i treću nagradu ocjenjivačkog suda djece), a prvu Felixu Gremlina, OŠ dr. Ante Starčevića, Zagreb. Djeca su osim Božice drugom nagradom obdarila film Živ, življi OŠ Rudeš, Zagreb, a prvom Palac gore Filmske družine ZAG, Zagreb.       

Za igrane filmove stručni je ocjenjivački sud dodijelio specijalnu diplomu radu Ti Filmske družine OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik, treću nagradu Propaloj generaciji OŠ Strahoninec, Čakovec (i druga nagrada po mišljenju žirija djece), drugu Što da radi ovaj fant? OŠ Bartola Kašića, Zagreb, a prvu Ljetnoj lektiri Škole filma Šipan. Dječji je žiri treću nagradu dao Traileru – Elementary Crime autora iz Piccoli Registi, Umag, a prvu OŠ Sesvete za film Savjest ili strah od osvete.

Kod slobodnog stila je stručni žiri treću nagradu dodijelio Jednom danu u studenom  Foto kino kluba Ivanovec, Čakovec (koji je dobio i drugu nagradu ocjenjivačkog suda djece), drugu Naš online život o kojem roditelji trebaju znati Medijske skupine OŠ Dalj, a prvu Pogledu kroz prozor Foto kino video kluba Zaprešić. Djeca su treću nagradu dodijelila Održivom načinu života, EPISKOP, Pakrac, a prvu radu Tko su prijatelji? Filmske družine OŠ Stjepana Kefelje, Kutina.

Specijalna je diploma dodijeljena i u kategoriji TV-reportaže, a dobio ju je Život u Gunji, Studio kreativnih ideja Gunja, dok je treću nagradu zaslužio Vjerujem i ne vjerujem OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani, Donji Kukuruzari, drugu Šah-mat OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, a prvu Jelena i Jana Filmske družine OŠ Sveti Petar Orehovec (dobio i drugu nagradu ocjenjivačkog suda djece). Dječji žiri je treću nagradu dodijelio filmu Još nam samo jedna fali Medijske grupe OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec, a prvu Predsjedničkim izborima 4D Malih filmoljubaca OŠTB, Zagreb.

Ne znajući za odluke onih drugih, stručni ocjenjivački sud i ocjenjivački sud djece složili su se u nagradama kod radioničkih filmova, pa su i jedni drugi treću nagradu dodijelili Evoluciji Škole animiranog filma Čakovec, drugu radu Dobriša Cesarić, pjesme Dramsko-medijske skupine OŠ Dragalić, a prvu Totalnom običnom danu Bacača sjenki, Zagreb.

Nagrade su dodijeljene i 58. revija svečano zatvorena u nedjelju, 4. studenoga, točno u podne, u Pučkom otvorenom učilištu, a nešto nam govori da se to dogodilo i pod budnim okom Lizipovog brončanog kipa Apoksiomena, koji je 1999. godine pronađen u blizini otočića Orjule te mu je danas kopija izložena u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. I koji će nas čekati kad se jednom, uskoro, vratimo u Mali Lošinj, na neku novu Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

04.10.2020.