Novosti

Otvorena 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija je otvorena projekcijom filma Moj brat lovi dinosaure, a održava se online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada 2020.

Svečano otvorenje58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održano je u četvrtak, 1. listopada 2020. u 20:00 u kinu Vladimir Nazor Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj projekcijom filma Moj brat lovi dinosaure redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije.

Revija se održava online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada, a online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/. Program možete pogledati ovdje: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/

Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. Dobrodošlicu u Malom Lošinju, fizički i virtualno, mladim filmašima poželio je zamjenik gradonačelnice Malog Lošinja g. Anto Nedić. 

Veoma bitan segment Revije je i edukativni program. Radionice se održavaju u Malom Lošinju pa tako mali filmaši iz OŠ Maria Martinolića sudjeluju na radionici animacije pijeskom koju vode Ivana Štedul i Ksenija Sanković, dok Marinko Marinkić vodi radionicu dokumentarnog filma. Ravnateljica OŠ Maria Martinolića, Olivela Franko pozdravila je sve sudionike Revije te je istaknula njenu važnost za lokalnu zajednicu, kao i zadovoljstvo radionicama koje se provode u školi, nadajući se da će iskra interesa za medijsku kulturu i film, potaknuta upravo radioničkim programom, nastaviti iskriti i u sljedećim godinama.

U srijedu je u sklopu popratnog programa u kinu Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj organizirana projekcija filma Rocca mijenja svijet koji je na  ovogodišnjem programu za djecu i mladeBuzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom.

Nagrade na Reviji dodijelit će stručni ocjenjivački sud: redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga te novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja. 

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U progamu konkurencije odabrano je 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava.

Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. Popis odabranih filmova moguće je pronaći na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program/.

Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

03.10.2020.