Novosti
58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Počinje u Malom Lošinju!

Pedeset i osmo izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, najveće i najstarije dječje filmske manifestacija u Hrvatskoj, ove se godine održava u posebnim uvjetima zbog pandemije korona virusa, pa će se dio projekcija i radionice odvijati u Malom Lošinju, a ostatak projekcija online.

Svečano je otvaranje najavljeno za četvrtak, 1. listopada u Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj, a odmah zatim će biti prikazana talijansko-španjolska koprodukcija iz 2019. godine, duga 102 minute, Moj brat lovi dinosaure, dugometražni prvijenac redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije, o dvojici braće od kojih jedan ima Down sindrom, pa ga se drugi brat stidi i nastoji sakriti njegovo postojanje, posebno kad se prvi put zaljubi.

U sklopu popratnog programa je 30. rujna već održana i projekcija njemačkog  dugometražnog filma Rocca mijenja svijet redateljice Katje Benrath, o jedanaestogodišnjakinji koja ima oca astronauta i posebno djetinjstvo, koji je na  ovogodišnjem programu za  djecu i mlade Buzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom.

Lošinj je sedmi po veličini otok na Jadranu, a Mali Lošinj, smješten na južnoj strani otoka, njegovo je administrativno, kulturno i financijsko središte, važno i za cijeli  zapadni Kvarner. Službeno se prostire i na južni dio otoka Cresa, odnosno na manje otoke Unije, Ilovik, Susak, Male i Vele Strakame i niz nenastanjenih otočića. Najveće  je naselje na otoku i najveće naselje na svim Jadranskim otocima. Istočno je od njega Veli Lošinj, koji je unatoč imenu – puno manji!.

Grad se prvi put spominje 1398. godine pod imenom Malo Selo, a jedan od vrhunaca doseže koncem Devetnaestog stoljeća kad ovdje djeluje jedanaest brodogradilišta te  grad ima trgovačku flotu veću od onih u Trstu, Rijeci ili Veneciji. Prevlast parobroda i peronospora zbog koje propadaju vinogradi dovode do velikog iseljavanja i pada (poslije Drugog svjetskog rata ovdje je živjelo tek nešto više od 2.200 stanovnika), a novi se uspon događa u novije vrijeme kad je Mali Lošinj postao jedno od turistički najposjećenijih mjesta u nas.

Hrvatsko osnovno školstvo u Malom Lošinju počinje 1903. godine kad je osnovana prva hrvatska osnovna škola, a imala je dva razreda. Već 43 godine škola nosi ime Osnovna škola Maria Martinolića, po rodoljubu i borcu, a 11. studenoga 2006. je otvorena nova školska zgrada.

Na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece edukativni program započeo je već 28. rujna radionicama animacije pijeska, s voditeljicama Ksenijom Sanković i Ivanom Štedul, odnosno radionicom dokumentarnog filma koju vodi Marinko Marinkić, čiji su polaznici učenici OŠ Maria Martinolića, potrajat će do 2. listopada, a rezultati će biti prikazani prije završetka Revije.

Od četvrtka do subote u sedam online projekcija bit će prikazan službeni program natjecateljskih filmova, a u nedjelju, 4. listopada točno u podne bit će održano proglašenje pobjednika i svečano uručenje nagrada te službeno zatvaranje 58. revije. 
Reviju filmskog stvaralaštva djece organiziraju Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj, a održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

 

01.10.2020.