home41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Vedranova revija

U petak, 27. studenoga, prvom revijskom projekcijom u 17.00 sati počinje u Splitu program 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, koju zajedno organiziraju Hrvatski filmski savez i Kino klub Split, pod pokroviteljstvom Grada Splita i u suradnji s MKC-om i Pučkim otvorenim učilištem Split. Ova će Revija, druga koja se održava u Splitu, nakon 35. revije koja je ovdje održana 2003. godine, povodom obilježavanja pedesete obljetnice Kino kluba Split, biti iznimna već zbog velikog broja prijavljenih radova, jer ih je ukupno stiglo 190, odnosno za trećinu više nego na prethodnu, 40. reviju koja je 2008. održana u Zagrebu.

Programi 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održavaju se u Kinoteci Zlatna vrata. U petak će, nakon prve revijske projekcije, uslijediti u 19.00 svečano otvaranje i druga revijska projekcija, a treća će se održati u 21.00. Četvrta, peta i šesta revijska projekcija bit će prikazane u subotu.

Ocjenjivački sud 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, u sastavu Zdravko Mustać, kao predsjednik te Damir Čučić, Marija Prusina, Goran Škofić i Saša Vojković odabrao je među prijavljenim filmovima 47 koji su ušli u službenu konkurenciju, a zadnjega će se dana Revije, u nedjelju, 29. studenoga u 13.00 sati, javim žiriranjem u skladu s pravilima UNICA-e odabrati deset najboljih koji će osvojiti nagrade Revije.

Uz revijske projekcije, na 41. reviji će biti prikazani i odabrani filmovi s ovogodišnjeg Svjetskog filmskog šampionata UNICA-e te eksperimentalni film Splitski akvarel Borisa Poljaka, o plaži Žnjan i dugometražni film Blizine Zdravka Mustaća, koji je premijerno prikazan ove godine u Puli, objedinjeni u programu naslovljenom Dvije splitske premijere. Bit će prikazani i filmovi učenika Škole za likovnu umjetnost Split, snimljeni u zadnje dvije godine, kojima će to biti prvo javno prikazivanje u Splitu, a program je nazvan Osam veličanstvenih.

Već u ponedjeljak, 30. studenoga u 19.30 će nagrađeni filmovi biti prikazani u kinu Tuškanac u Zagrebu, a nova splitska projekcija zakazana je za 7. prosinca.

41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva bit će posvećena Vedranu Šamanoviću, filmskom snimatelju i redatelju, fotografu, voditelju brojnih filmskih radionica i predavaču na Likovnoj akademiji u Zagrebu koji je ponikao u Kino klubu Split u kojem je snimio svoje prve radove, a nenadano i bolno preminuo 23. studenoga u Zagrebu.

Bit će to Vedranova revija. 

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak

26.11.2009.

Uvodna riječ
Nagrađeni 41. revije u Zagrebu
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Gevihtom po glavi
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Pljusak
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Afrodita
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Vedranova revija
30% popusta na karte HŽ-a za posjetitelje 41. revije
41. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Žiri je bio u crnom
PRODUŽEN ROK ZA 41. REVIJU