home41. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA

27. – 29. studenog 2009. // Kino klub Split i Kinoteka Zlatna vrata

>> 41. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA

Split, 19. studenog 2009. - Danas je u Kino klubu Split održana konferencija za novinare povodom 41. Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, a predstavljen je cjelokupan glavni program te popratna događanja Revije.

41. Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva započinje u petak, 27. 11. u Kinoteci Zlatna vrata prvom revijskom projekcijom u 17:00 sati, nakon toga slijedi projekcija u 19:00 te službeno otvorenje Revije, a nastavlja se projekcijom u 21:00.

Igor Lušić, predsjednik Priređivačkog odbora na početku je napomenuo: "Ovo je drugi put da se Revija odvija u Splitu, prvi puta to je bilo 2003. godine, povodom pedesetogodišnjice Kino kluba Split. Ponovno ugostiti Reviju u našem gradu nameće se kao logički slijed; širenje filmske kulture i pomicanje njenih granica ne samo u Splitu, već i van njega, na području cijele Hrvatske. Također smo izrazito ponosni na činjenicu da je bilo prijavljeno više filmova nego ikada do sada. Naime, prošle godine se ih je prijavljeno126, dok je ove godine taj broj dosegao 190. Nažalost, nisu svi mogli biti primljeni u konkurenciju, pa je ocjenjivački sud čiji su članovi Zdravko Mustać, Damir Čučić, Marija Prusina, Goran Škofić i Saša Vojković imao jako težak i zahtjevan posao. Od 190 filmova u selekciju ih je ušlo 47. Svi će oni biti prikazani unutar 6 projekcija u petak i subotu, 27. i 28. studenog.

Odluku o pobjednicima ocjenjivački sud će donijeti tijekom javnog žiriranja koje će se održati u Kinoteci Zlatna vrata, u nedjelju u 13:00 sati.

Javno žiriranje svojevrstan je kuriozitet, specifičan za Reviju, a otvoren za sve posjetitelje, autore filmova kao i sve zainteresirane."

Uz projekcije filmova iz konkurencije, drugi dan revije bit će prikazani i filmovi iz popratnog programa, a više o tome rekla je producentica Tanja Prpić:
"Po odabiru Željka Baloga na Reviji ćemo prikazati četiri filma koja su nagrađena na ovogodišnjem World Championship natjecanju UNICA-e. UNICA je neovisna međunarodna organizacija za filmsko i videostvaralaštvo, a Hrvatska (Hrvatski filmski savez) je jedna od članica.

'Dvije splitske premijere' naziv je programa u koji smo uvrstili filmove Borisa Poljaka i Zdravka Mustaća. 'Splitski akvarel' je eksperimentalni film Borisa Poljaka o splitskoj plaži Žnjan. 'Blizine', dugometražni film Zdravka Mustaća je imao premijeru u natjecateljskom programu Pula Film Festivala 2009. Projekcija filma "Blizine" dar je ekipe filma Reviji jer su redatelj Zdravko Mustać i direktor fotografije Boris Poljak vezani uz rad Kino kluba Split.

'Osam veličanstvenih' zajednički je naziv projekcije filmova koji su djelo učenika Škole za likovnu umjetnost iz Splita. Filmovi su nastali unutar posljednje dvije godine, a ovo će biti njihovo prvo prikazivanje splitskoj javnosti.

Večernje zabave će se održati u petak i subotu u Betonskom kinu u Domu Mladih, a publiku će zabavljati ekipa DJ-a pod nazivom Rockenstein."

Bitno je napomenuti kako će nagrađeni filmovi biti prikazani u ponedjeljak, 30. studenog u 19:30 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu za sve one koji neće biti u prilici doći u Split. Osim toga, dodatna projekcija nagrađenih filmova održat će se 7. prosinca u Kino klubu Split, s početkom u 20:30 sati.

41. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Split, pod pokroviteljstvom Grada Splita, a u partnerstvu s MKC-om i Pučkim otvorenim učilištem Split.

Sve informacije i press materijale možete pronaći na web stanicama www.hfs.hr i www.kinoklubsplit.hr, ili se obratiti na dolje navedene kontakte.

Srdačan pozdrav, vidimo se na Reviji!

Dunja Bovan

Ovdje možete komentirati članak

19.11.2009.

Uvodna riječ
Nagrađeni 41. revije u Zagrebu
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Gevihtom po glavi
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Pljusak
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Afrodita
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Vedranova revija
30% popusta na karte HŽ-a za posjetitelje 41. revije
41. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Žiri je bio u crnom
PRODUŽEN ROK ZA 41. REVIJU