home41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Žiri je bio u crnom

Ocjenjivački sud 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, koja se od 27. do 29. studenoga održava u Splitu, donio je konačnu odluku o odabiru filmova koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji. Ove je godine na Reviju ukupno prijavljeno čak 190 radova što je članovima ocjenjivačkog suda donijelo podosta briga i burnih rasprava. Iako zavidan broj prijavljenih radova svjedoči o svojevrsnom velikom prasku neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u nas, što svakako ohrabruje i raduje, s druge je strane tim veći pritisak da se u relativno ograničen broj odabranih filmova uvrste baš oni pravi. Tako se rad ocjenjivačkog suda odvijao u laganom grču, s dosta nedoumica i samo-propitivanja.

Možda je dio razloga i u činjenici da je ovogodišnji ocjenjivački sud posve drugačiji od prošlogodišnjeg, sa svih pet novih članova. Uz dvojicu starijih i iskusnijih, Zdravka Mustaća i Damira Čučića, u ovogodišnjem su ocjenjivačkom sudu i već dokazani filmaši, ali donekle friški žiranti Marija Prusina, Saša Vojković i Goran Škofić, u čije se kriterije i stručnost svakako ne sumnja, ali su nešto mekši od veterana u bojazni da ne preskoče nekoga tko zaista zaslužuje biti uvršten u službenu konkurenciju i mogućnost osvajanja nagrada na 41. reviji te donekle oštriji u odnosu na dugogodišnje neupitne autoritete, autorske i klupske, od kojih mnogi nisu ove godine prošli strogu selekciju

No, nakon pomnog i višestrukog gledanja svih prijavljenih radova, ipak se u više od dva sata argumentirane rasprave stiglo do 47 odabranih, odnosno oko 25% od ukupno prijavljenih, koji će u šest revijskih projekcija, u ukupnom trajanju od 404 minute, biti prikazani u petak i subotu, 27. i 28. studenoga, a između njih će u skladu s propozicijama i principima UNICA-e biti odabrano i desetak najboljih od najboljih.

41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održava se u organizaciji i provedbi Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Split, u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Split i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te pod pokroviteljstvom Grada Splita. Sudjelovanje je ograničeno na autore starije od dvadeset godina, a zanimljivo je da je ove godine omogućeno i prijavljivanje radova snimljenih na klasičnoj filmskoj vrpci te da je među pristiglima desetak radova snimljenih u cjelini ili djelomično baš na ovome mediju. Valja istaknuti i da je među prijavljenima bilo čak 33 rada samostalnih autora.

Sigurno je to čista slučajnost, no svi su članovi ocjenjivačkog suda prisutni na konačnom odabiru filmova za službenu konkurenciju 41. revije hrvatskog filmskog videostvaralaštva bili od glave do pete u crnom. Trendu se pridružio i tajnik ocjenjivačkog suda, iako je više vukao na sivo. No, radovi koje su odabrali pršte bojama i pokretima, radošću priča, čak i kada je riječ o tmurnim porukama, i vedrinom stvaralaštva pa s optimizmom valja očekivati revijske projekcije, a sa sigurnošću objektivnu podjelu nagrada kojom će 41. revija biti službeno okončana, u nedjelju, 29. studenoga.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak

09.11.2009.

Uvodna riječ
Nagrađeni 41. revije u Zagrebu
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Gevihtom po glavi
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Pljusak
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Afrodita
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Vedranova revija
30% popusta na karte HŽ-a za posjetitelje 41. revije
41. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Žiri je bio u crnom
PRODUŽEN ROK ZA 41. REVIJU