Novosti

Facebook HFS
29.11.2023.
Otvorena je 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
U petak, 24. studenoga u prostoru MM Centra u Zagrebu otvorena je 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Autorskog studija – fotografija, film, video.

Revija će trajati do 26. studenog, a projekcije je moguće pratiti i online te glasati za pobjednike.


Autorica fotografije: Edita Sentić

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 138 filmova, a u program je uvršteno 9 igranih filmova, 9 dokumentarnih filmova, 8 eksperimentalnih filmova i 4 animirana filma. U natjecateljskom su programu filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci. Ulaz na sve projekcije potpuno je besplatan.


Autorica fotografije: Edita Sentić

Na otvorenju je okupljenu publiku u ime suorganizatora Revije, Autorskog studija - fotografija, film, video pozdravio Milan Bukovac.


Autorica fotografije: Edita Sentić

Drago mi je da se revija ponovo održava u dvorani Multimedijalnog centra.To je prostor u kojem su tisuće mladih stekle važno neformalno obrazovanje, osobito što se tiče drugačijeg filma, alternativnog filma. Tako da mi je jako drago što smo ponovo tu i da mi se vraćaju neka stara sjećanja. Želim vam ugodno gledanje filmova, a svim autorima puno uspjeha, ostvarite svoje filmske snove!


Autorica fotografije: Edita Sentić

Publici se zatim obratila tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Tatjana Aćimović.

Pozdravila bih sve autore i producente te sve vas koji ste sudjelovali na filmovima jer mislim da je od velike važnosti da ste tu, da na ovom mjestu prikrazujemo neprofesijske filmove, da održavamo tradiciju jer vjerujem da je ovo jedan od rijetkih važnih festivala za kvalitetu i razvoj kulture u Republici Hrvatskoj. Hvala vam i uživajte u filmovima, ja ću sigurno uživati.


Autorica fotografije: Edita Sentić

Nakon uvodnih riječi započele su prve dvije od ukupno 5 revijskih projekcija obuhvaćenih ovogodišnjim programom.


Autorica fotografije: Edita Sentić

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda bit će direktor fotografije i redatelj Boris Poljak, filmski montažer Marin Juranić te redateljica Sunčica Ana Veldić.


Autorica fotografije: Edita Sentić

Žiriranje na Reviji je javno, odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e, a može se pratiti i online na stranicama Revije.


Autorica fotografije: Edita Sentić

Revijske projekcije dostupne su na sljedećoj poveznici: https://revija.hfs.hr/online-projekcije


Autorica fotografije: Edita Sentić

Reviju podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zagreb.

„Klapa za najbolji dječji film“ FKVKZ-u za film „Novine“ na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade ZOOM.17

U Centru za kulturu mladih „Pionirski dom“ u Ljubljani 16. studenog 2023. godine je završio Međunarodni filmski festival za djecu i mlade ZOOM.17. Program se odvijao tijekom dva dana kroz radionice crtane animacije... »više

Radionica kamere i snimanja: produžene prijave za novi termin

Prvi dio radionice Tehnički aspekti stvaranja filma početi će u novom terminu u petak, 24. studenog  u 17 sati u Klubu Pulske filmske tvornice... »više

Autor u gostima: Filip Heraković

Ovog četvrtka, 23. studenog s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo pulskog redatelja Filipa Herakovića i njegova nagrađivana tri kratka igrana filma koja su prethodila dugometražnom prvijencu Pelikan... »više

Ususret 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva

U petak 24. studenog s početkom u 18:00 sati u Zagrebu, prostor MM Centra (Savska cesta 25, Zagreb) ugostit će svečano otvorenje 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva... »više