Novosti

Facebook HFS
22.11.2023.
Ususret 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva
U petak 24. studenog s početkom u 18:00 sati u Zagrebu, prostor MM Centra (Savska cesta 25, Zagreb) ugostit će svečano otvorenje 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

Uz svečanu ceremoniju otvorenja, publika će imati priliku pogledati prve dvije od ukupno pet revijskih projekcija u tri dana novog izdanja Revije.

Ulaz na sav projekcijski program potpuno je besplatan.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 138 filmova, a u program je uvršteno 9 igranih filmova, 9 dokumentarnih filmova, 8 eksperimentalnih filmova i 4 animirana filma. Selekcijsku komisiju činili su producent Vedran Šuvar, akademska filmska redateljica i montažerka Judita Gamulin i filmski kritičar Silvestar Mileta.

“Uspoređujući prijavljena djela s proteklim izdanjima, u ovogodišnjoj produkciji primijetili smo snažan pomak prema narativnom filmu. Poštujući tu jasnu tendenciju, koja će se nesumnjivo, kao što je to uvijek slučaj s amaterskom i/ili alternativnom kinematografijom, odraziti i na preostale razine filmskoga stvaralaštva, odabrali smo autentične, iznenađujuće i u najvećoj mjeri izvanredno odglumljene radove bogate atmosfere koji sadrže različite vrste pomaka – vrijedne priloge demontaži još uvijek prisutnog stereotipa o neuvjerljivosti i nedinamičnosti domaćeg dramskog filma. Neki režijski vješti i dramaturški uredni, čak i klasično lijepi, ali istraživačkog impulsa lišeni doprinosi u ovakvoj su konkurenciji ostali ispod crte. Pored radova suviše sklonih manirizmu i imitaciji trendova (što je naročito pogodilo dokumentarnu produkciju) te motiviranih vanjskim, namjesto unutarnjim, osobnim i iskrenim umjetničkim potrebama, kao i pored onih koji su načas zaboravili na etičnost umjetničkog stvaranja, autentični su filmovi svih rodova zasjali još više” – istaknuli su članovi selekcijske komisije.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda bit će direktor fotografije i redatelj Boris Poljak, filmski montažer Marin Juranić te redateljica Sunčica Ana Veldić.

Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e. Održat će se 26. studenoga u Zagrebu, a bit će objavljeno i online.

Više informacija o reviji: revija.hfs.hr

Reviju podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zagreb.

Foto-kino klub Ivanovec i Hrvatska samouprava Stipan Blažetin Sedahel

10 godina suradnje, prijateljstva i stvaralačkog zanosa

Sve je započelo točno prije desetak godina na poziv gospodina Chabe Prosenjaka iz Hrvatske samouprave Serdahel i Murakerestur u Mađarskoj  koji je želio povezati djecu dviju država s obje strane Mure da se druže... »više

Predavanje Jurice Pavičića: Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija

U sklopu godišnjeg edukativnog programa kluba, 21. i 23. studenog 2023. s početkom u 20 sati svi zainteresirani građani mogu doći poslušati javno predavanje pisca, scenarista i filmskog kritičara Jurice Pavičića... »više

Ivan Martinac: Kuća na pijesku

Ovoga četvrtka, 16. studenog s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija igranog filma Kuća na pijesku, krunsko ostvarenje genijalnog splitskog arhitekta, pjesnika i filmskog stvaratelja Ivana Martinca... »više

ODRŽANA „See/Touch/Try“ 2023. RADIONICA U DARDI

U Dardi je privedena kraju još jedna „See/Touch/Try“ radionica stop-trik animacije. Nakon što su sa polaznicima obrađene teme samih osnova animacije, predstavljeni su različiti pristupi i mediji korišteni za stop-trik animacije... »više