Novosti

Facebook HFS
31.05.2023.
FILMSKA PISMENOST U OSNOVNIM ŠKOLAMA U SUKOŠANU I NOVIGRADU

U četvrtak, 25. svibnja, Jedina solucija boravila je u Osnovnim školama u Sukošanu i Novigradu.

Na web stranici Osnovne škole Sukošan pronašli smo zanimljiv podatak, vrijedan svake pažnje:

"Niža pučka škola uspostavljena je 1846. godine. Bila je to trorazredna škola u kojoj je župnik dječake podučavao čitanju, pisanju, računanju i katekizmu. Ona nije imala pravo javnosti i nju je pohađao mali broj dječaka. Tako se zna da je školske godine 1864/65. nastavu pohađalo 18 učenika, kada se nazivala Pomoćnom pučkom školom. Nastava je počinjala 1. listopada, a završavala 31. kolovoza. Tada je učitelj bio župnik don Krševan Torbarina. Na kraju školske godine, u rujnu, učenici su bili podvrgavani "zadnjem ispitu", pred školskim nadzornikom, seoskim glavarom i njegovim suradnicima. Na ispitu 1870. gotovo svi učenici su dobro čitali, dok su u pisanju i računanju pokazali zadovoljavajuće znanje."

Da je tome tako, pokazuje i profesionalan pristup našem najavljenom izlaganju. Naime, u holu sukošanske škole voditelj udruge Luka Klapan na blok satu Hrvatskog jezika, u sklopu Kulture i medija, učenicima viših razreda i njihovim profesorima, održao je izlaganje o oblicima filmskog zapisa (6. a, 6. b, 7. a, 7. b i 7. c razred). Tijekom izlaganja, pred tolikim brojem učenika (ukupno osamdeset i šest), mogli smo primijetiti izuzetnu discipliniranost, ali i iznimnu zainteresiranost za film i filmsko stvaralaštvo.

Podsjetimo, na našim izlaganjima o oblicima filmskog zapisa, uz demonstraciju s filmskom kamerom, učenici viših razreda u osnovnim školama mogu naučiti: o stalnim svojstvima filma (kadar i okvir), o položajima kamere (planovi, kutovi snimanja i stanja kamere), o slikovnim odlikama filma (film u boji, crno-bijela tehnika, preobrazbe pokreta, osvjetljenje, objektivi, kompozicija i mizanscena), zatim o zvukovima (šumovi, glazba, govor) i o montaži.

Istog dana na satu razrednika novigradskim osnovnoškolcima prikazan je kratki dokumentarni film Sakreštan. Film Sakreštan snimljen je 2018. godine u produkciji udruge FFVAL, a scenarist i redatelj je ujedno i voditelj udruge Jedina solucija Luka Klapan. Dokumentarac Sakreštan govori o bogatoj tradicijskoj baštini Novigrada i tamošnjim običajima zvonjenja, a bavi se likom i djelom dugogodišnjeg novigradskog sakreštana, svećenikova pomoćnika i zvonara Stipe Čorića.

Ovim organiziranim prikazivanjem filma Sakreštan, učenicima u Osnovnoj školi Novigrad, Jedina solucija također provodi svoju inicijativu da se kod mladih stvara ljubav prema filmu i filmskom stvaralaštvu. Svi učenici, nakon projekcije filma kratko su prokomentirali i donijeli zaključak kako je riječ o čovjeku čiju je sudbinu valjalo zabilježiti. Dugogodišnji novigradski zvonar Stipe Čorić zvan Stipe Bili, napustio nas je u veljači 2022.

Kako bismo i dalje poticali i promicali filmsku i medijsku pismenost, Jedina solucija u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije nastavit će kontinuirano posjećivati ovdašnje osnovne škole, ali i organizirati različite aktivnosti i događanja.

Tri hrvatska filma u kinu ARTA u Cluju

U četvrtak, 1. lipnja u 20 sati u kinu ARTA u Cluju u Rumunjskoj prikazat će se tri hrvatska filma: Fluorescencije Ante Verzottija,  Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, a rumunjsku premijeru imat će film Dok smo bili tu Sunčice Fradelić... »više

Otvorene su prijave na radionicu rasvjete

Kino klub Split organizira radionicu rasvjete, koja će se održati od 10. do 12. lipnja za sve koji žele steći nova ili usavršiti postojeća znanja. Na radionicu se možete prijaviti putem prijavnog obrasca do 5. lipnja 2023... »više

30 godina Autorskog studija - FFV iz Zagreba

Posljednji romantik iz središta grada

Priča o Autorskom studiju - FFV iz Zagreba priča je o ljubavi, strasti, prijateljstvu, kreativnosti. I slobodi. Od samog osnivanja, s početka devedesetih, osvaja energijom entuzijazma, romantike, otvorenosti, bez snobističkih, elitističkih, račundžijskih prenemaganja... »više

12:08 Istočno od Bukurešta

Ovoga četvrtka, 25. svibnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija zabavnog i duhovitog prikaza rumunjske revolucije 12:08 Istočno od Bukurešta, nagrađivanog dugometražnog prvijenca istaknutog predstavnika rumunjskog novog vala Corneliua Porumboiua... »više