Novosti

Facebook HFS
18.01.2023.
Traje javni poziv za izlaganja mladih vizualnih autora kroz 2023. godinu "Podrum ponedjeljkom" – 4. sezona
Filmsko-kreativni studio VANIMA raspisuje javni poziv za vizualne radove mladih afirmiranih i neafirmiranih autorica i autora čiji će radovi biti izloženi u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu.

Cilj programa je poticanje mladih autorica i autora koji djeluju u vizualnoj i audiovizualnoj kulturi kroz redovite aktivnosti održavanja izložbi kako bi time stvarali novu publiku ponajviše među mladima, a istovremeno im nudili kvalitetni sadržaj na pristupačniji način u opuštenoj atmosferi. Četvrta sezona programa "Podrum ponedjeljkom" biti će održana tijekom 2023. godine uz financijsku potporu Grada Varaždina i Ministarstva kulture i medija RH.

Javni poziv "Podrum ponedjeljkom"

"Podrum ponedjeljkom" je javni poziv za vizualne radove mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih i budućih umjetnika, odnosno autora koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Na javni poziv "Podrum ponedjeljkom" mogu se prijaviti mladi autori od 18 do 30 godina s prebivalištem na području Varaždinske županije, Međimurske županije, Krapinsko-zagorske županije i Koprivničko-križevačke županije, a koji se bave slikarstvom, crtanjem, ilustracijama, dizajnom, fotografijom, fotomanipulacijom ili bilo kojim drugim vidom dvodimenzionalnog vizualnog izražavanja koji se može uokviriti i staviti na zid. Uz samostalne autore, prijaviti se može i više autora (maksimalno troje) pod zajedničkim imenom – autorska skupina.

Radovi mogu biti originali (platno, crtež na papiru i dr.) ili u digitalnom obliku (JPEG stvarne veličine, rezolucija 300 dpi), svih dimenzija. U obzir dolaze svi stilovi i sve tehnike (Photoshop, Ilustrator, crtež, fotografija, ruka, bojica, kemijska olovka, pastela, flomaster, ulje na platnu, tempera, akril, kolaž i druge kombinacije). Prijavitelji radova svojom prijavom potvrđuju da su radovi njihovo autorsko djelo.

Svaki autor (autorska skupina) mora prijaviti koncept od minimalno 10, a maksimalno 20 radova te obrazložiti samu ideju i tehničke smjernice. Radovi trebaju biti konceptualno povezani, a bit će izloženi u kompletu. Prijavljeni radovi ne smiju vrijeđati bilo koje osobe ili skupine na temelju nacionalne, rasne, spolne, vjerske ili druge pripadnosti, kao ni propagirati nasilje.

Prijava na javni poziv “Podrum ponedjeljkom”

Javni poziv je otvoren sve do 12. veljače 2022. godine. Radovi u digitalnom obliku (printevi) ostaju u arhivi organizatora koji ih može koristiti naknadno u promotivne svrhe bez upita autora. Poziv je javan, a sudjelovanje je besplatno. Autori radova zadržavaju autorska prava i prijavljivanjem se slažu da se njihovi radovi, bez naknade, ali uz naznaku autora, koriste u promotivne svrhe vezano uz natječaj i medijsko praćenje događaja.

Prijave se šalju na službeni e-mail udruge VANIMA: vanima@vanima.hr kao ZIP/RAR datoteka do 3 MB (smanjena kvaliteta za selekciju). Pošiljatelj/i se obvezuje/u, ako će biti odabran/i za izlaganje, dostaviti organizatorima radove u visokoj kvaliteti jumbo mailom ili poštom (originale) na adresu: Filmsko-kreativni studio VANIMA, P.P. 5, 42000 Varaždin.

Uz primjere radova potrebno je poslati u zasebnom Word dokumentu koncept izložbe na maksimalno dvije stranice teksta, te informacije o autoru (autorskoj skupini): ime i prezime, adresa stanovanja, broj mobitela, e-mail, biografija do jedne stranice teksta.

Sve pristigle prijave autora ili autorskih skupina bit će numerirani pod rednim brojem kako su pristigli te će tako biti proslijeđeni selektorima koji neće imati uvid u informacije o autoru prije odabira najboljih.

Nakon završetka javnog poziva selektori će odabrati najviše sedam (7) najboljih prijava za izlaganje u prilagođenom i preuređenom podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4 (adresa: Petra Preradovića 4, Varaždin). Radovi će biti izlagani od veljače do prosinca 2023. godine, a tempo izlaganja odredit će organizatori ovisno o prijavljenim materijalima i  u dogovoru s autorom/icom ili autorskom skupinom. Popis izabranih autora/ica i naziv koncepta izložbe biti će objavljen mjesec dana po završetku natječaja i selekcije.

Selektori:
Elizabeta Igrec, akademska slikarica, viša kustosica u Gradskom muzeju Varaždin
Ksenija Plavec Fiket, profesionalni fotograf, PLAVEC & FIKET
Monika Rusak, magistara medijske umjetnosti i prakse, voditeljica programa
Srećko Lebinec, organizator, Filmsko-kreativni studio VANIMA

Organizator:
Filmsko-kreativni studio VANIMA
Petra Preradovića 4
42000 Varaždin
www.vanima.hr

In memoriam
Martin Semenčić (1980‒2023)

ODLAZAK VELEMAJSTORA FILMSKOGA ZVUKA

Hrvatska kinematografija ostala je jučer bez jednog od svojih dragocjenih kreativnih oslonaca. Martin Semenčić, akademski obrazovan montažer filmske slike i zvuka, tonski snimatelj i jedan od najcjenjenijih dizajnera zvuka u regiji, preminuo je u 43. godini života... »više

Filmska godina u Čakovcu

Programi “Moje malo kino” i besplatne filmske radionice u Čakovcu... »više

Traju prijave filmova na 14. VAFI & RAFI festival

Početkom prosinca prošle godine službeno su otvorene prijave filmova na četrnaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a traju do 31. siječnja 2023... »više

Predstavljanje 11. Production in-a i Kritičko rešeto

Ovoga četvrtka, 29. prosinca s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati sedam kratkometražnih igranih, eksperimentalnih i hibridnih filmova nastalih na prvom modulu 18. Škole filma... »više