Novosti

Facebook HFS
10.01.2023.
In memoriam
Martin Semenčić (1980‒2023)
ODLAZAK VELEMAJSTORA FILMSKOGA ZVUKA


Martin Semenčić

Hrvatska kinematografija ostala je jučer bez jednog od svojih dragocjenih kreativnih oslonaca. Martin Semenčić, akademski obrazovan montažer filmske slike i zvuka, tonski snimatelj i jedan od najcjenjenijih dizajnera zvuka u regiji, preminuo je u 43. godini života. Svijet tišine oteo ga je u najboljim godinama i usred zavidne profesionalne karijere tijekom koje je svojim umijećima postpodukcijski (montažerski) oblikovao i/ili zvukovno oplemenio čitav niz zapaženih i višestruko nagrađivanih filmova redatelja raznih naraštaja, uključujući onaj s kojim je ne tako davno dijelio studentske klupe i projekte na Akademiji dramske umjetnosti.

Tu sjajnu generacijsku nisku filmova koji su podigli nadu javnosti i filmske zajednice u bolje dane domaće kinematografije – kratki studentski Hane Jušić i Sonje Tarokić, cjelovečernji Kratki izlet i kratkiši Igora Bezinovića, igrana Mater Jure Pavlovića, dokumentarci Turizam! Tonća Gaćine i Jedna od nas Đure Gavrana – jednakom  izvrsnošću nadopunjuje nekoliko dokumentaraca nešto starijih redatelja ‒ Borisa Poljaka (Autofokus, Oni samo dolaze i odlaze), Gorana Devića (Buffet Željezara, Na vodi, U ime Republike Hrvatske, Hrvatskog narodnog preporoda) i Damira Čučića (La strada, Mitch – dnevnik jednog shizofreničara i Rakijaški dnevnici), potom kratki canneski laureat Zvir Miroslava Sikavice, igrani filmovi Zrinka Ogreste (Projekcije, S one strane i Plavi cvijet), barem dvije izvanserijske TV serije (dokumentarna Betonski spavači i igrana Uspjeh) te niz drugih ne manje važnih naslova svih rodova, vrsta i žanrova. Do svoje četrdesete, i sve u istom desetljeću, Semenčić je osvojio čak pet Zlatnih arena za oblikovanje zvuka/ton (jednu za zajednički rad s Ivanom Zelićem), pa je i jedan od najtrofejnijih dizajnera zvuka u domaćoj kinematografiji.

Osim u intenzivnoj profesionalnoj praksi, znanja i vještine stjecao je studirajući glazbenu produkciju i inženjering zvuka na londonskom Sveučilištu Middlesex. Potom se zaposlio u zagrebačkoj produkcijskoj kući Gamma Studio gdje započinje profesionalnu karijeru kao montažer, snimatelj i mikser zvuka, da bi 2006. upisao dodiplomski studij montaže slike na zagrebačkoj ADU, gdje 2009. i magistrira. Poslije studija više se posvećuje oblikovanju tona sa zapaženim rezultatima. Štoviše, u kinematografiji kojoj su tonska slika i dizajn zvuka desetljećima kaskali za vizualnim dizajnom i snimateljskim postignućima, uz iskusnu Dubravku Premar, Semenčić je svojim kreacijama nagovijestio više i zahtjevnije postprodukcijske standarde, kojima s nemalim zadovoljstvom svjedočimo gledajući filmove recentne produkcije.

O poslovima i izazovima s kojima se susreće dizajner zvuka u 21. stoljeću, Semenčić je znao govoriti u intervjuima, a svoja iskustva prenosio je dolazećim generacijama kao predavač na Sveučilištu Vern, posljednje dvije godine i vodeći radionicu oblikovanja zvuka na Školi medijske kulture „Ante Peterlić“. Organizatora Škole, Hrvatski filmski savez, prethodno je zadužio neponovljivim tonskim pistama u filmovima Ivana Faktora, Borisa Poljaka,  Josipa Lukića, a ponajprije Damira Čučića, na čijoj se La stradi 2004. prvi put potpisao kao profesionalni dizajner zvuka, da bi nastavio trajnu suradnju s istim redateljem, između ostaloga na igranom filmu Pismo ćaći, najboljem hrvatskom filmu Pulskoga filmskog festivala 2012.

Prerani odlazak velemajstora svoga umjetničkog zanata veliki je i teško nadoknadiv gubitak cjelokupne filmske zajednice.

Komemoracija Martinu Semenčiću održat će se u kinu Tuškanac, u četvrtak, 12. siječnja 2023, s početkom u 12 sati, a ispraćaj na Krematoriju Mirogoj u petak, 13. siječnja u 16. 10 sati.

Filmska godina u Čakovcu

Programi “Moje malo kino” i besplatne filmske radionice u Čakovcu... »više

Traju prijave filmova na 14. VAFI & RAFI festival

Početkom prosinca prošle godine službeno su otvorene prijave filmova na četrnaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a traju do 31. siječnja 2023... »više

Predstavljanje 11. Production in-a i Kritičko rešeto

Ovoga četvrtka, 29. prosinca s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati sedam kratkometražnih igranih, eksperimentalnih i hibridnih filmova nastalih na prvom modulu 18. Škole filma... »više

Dva filma u produkciji Hrvatskog filmskog saveza na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu

Čak dva filma u produkciji Hrvatskog filmskog saveza imat će svjetske premijere u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, koji se održava od 25. siječnja do 5. veljače 2023. godine... »više