Novosti

Facebook HFS
10.06.2022.
FilmEk - filmski ekokamp za doprinos razvoju publike u Karlovačkoj županiji

U Društvenom centru Prostorija jutros su predstavnici Kinokluba Karlovac održali predstavljanje programa FilmEk, punog naziva "FilmEk - filmski ekokamp za doprinos razvoju publike u Karlovačkoj županiji".

Kinoklub Karlovac već godinama aktivno provodi različite programe diljem Županije, a posebno su uspješni programi provedeni u Vojniću. Na tragu toga započet je filmsko - edukativni program i u Plaškom. Uz partnere Općinu Plaški i Izviđački odred "Spider" Duga Resa, osmišljen je kamp koji provedbom spaja dvije komponente – razvoj publike kroz učenje o filmskoj kulturi i društvenu komponentu kroz osvještavanje o važnosti očuvanja prirodnih bogatstava koja nas okružuju, a ovo će biti drugo izdanje.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija u iznosu od 30.000,00 kn kao jedan od svega 13 filmskih programa u Hrvatskoj. Realizacija programa trajat će do kraja ove kalendarske godine.

Uz navedeni praktični program tijekom kojega će kroz radionice djeca uz mentorstvo filmskih profesionalaca učiti o filmu i uostalom i snimiti vlastiti filmski uradak u Plaškom, bit će organizirane besplatne filmske projekcije.

Prva sljedeća aktivnost je organizacija Javne tribine na temu važnosti filmske umjetnosti, kroz metode razvoja publike, sinergiju obrazovanja i umjetnosti te kulture kao metode rada sa ranjivim skupinama. Javna rasprava će biti održana uživo u utorak 14. lipnja u Prostoriji u 17 h. Panelisti će biti Sanja Zanki Pejić, Toni Šarić i Marinko Marinkić, a bit će ju moguće pratiti i putem Zooma.

FilmEk za glavni cilj ima uvođenje inovativnih metoda rada s djecom i mladima na rijetko naseljenim i teško dostupnim područjima od posebne državne skrbi u Karlovačkoj županiji. Primaran fokus rada je organiziranje filmske radionice i radionice podcasta unutar trodnevnog ekokampa kroz edukativno - kreativni rad s djecom. Drugi dio programa je namijenjen uključivanju šire lokalne zajednice organiziranjem kino projekcija i ima zabavno - edukativni karakter.

  • Povećana vidljivost i doprinos promišljanju o važnosti filmske umjetnosti i metodama razvoja publike.
  • Polaznici edukativnih radionica u filmskom ekokampu steći će osnovna znanja o filmu i filmskoj umjetnosti te će se kroz učenje o procesu stvaranja doprinijeti razvoju njihovog kritičkog promišljanja o temi.
  • Sudionici uključeni u projekt steći će iskustvo o metodama i tehnologijama izrade filma, što će biti temelj u daljnjem bavljenju filmom ili istraživanju filmske umjetnosti te će naučiti osnove ponašanja u prirodi i odnosa prema istoj (edukacijski    element).
  • Provedbom svih projektnih aktivnosti bit će stvorena baza mladih volontera koji će svoja znanja prenositi vršnjacima te organizirati nove radionice i edukacije - doprinos održivosti projekta.

Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice

Dvodnevnim predstavljanjem svojih besplatnih filmskih i medijskih edukacijskih i produkcijskih programa i projekata Pulska filmska tvornica pridružit će se ovoga petka i subote, 3. i 4. lipnja, manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga... »više

15. SEFF - selektirani filmovi

Ovogodišnje 15. izdanje Smaragdnog eco film festivala će se održati od 23. do 28. kolovoza. Od tristotinjak filmova koji su pristigli iz cijelog svijeta, selektor i direktor festivala Daniel Pavlić je odabrao 36 filmova... »više

PROGLAŠENI SU POBJEDNICI 5. FUSE FESTIVALA

U nedjelju 5. lipnja službeno je završilo ovogodišnje izdanje međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog eksperimentalnog i hibridnog filma pod nazivom FUSE - Film Under Severe Experiment... »više

Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

U nedjelju je u Varaždinu službeno zatvoreni trinaesti po redu VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA uz suorganizaciju... »više