Novosti

Facebook HFS
08.06.2022.
PROGLAŠENI SU POBJEDNICI 5. FUSE FESTIVALA
U nedjelju 5. lipnja službeno je završilo ovogodišnje izdanje međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog eksperimentalnog i hibridnog filma pod nazivom FUSE - Film Under Severe Experiment. Tijekom tri festivalska dana publika je osim u projekcijama filmova uvrštenih u natjecateljski program mogla uživati u raznovrsnom filmskom, kulturnom i edukativnom programu.

Filmska montažerka Iva Gavrilović, mlada studentica Filmske i TV režije Sara Grgurić i producent i prošlogodišnji član žirija Vedran Šuvar, kao članovi selekcijske komisije imali su težak zadatak od 369 prijavljenih filmova odabrati filmove koji su uvršteni u natjecateljski program.

Ovogodišnji stručni žiri činili su: filmski montažer Hrvoje Mršić, redatelj Tomislav Šoban i profesorica hrvatskog jezika i književnosti te doktorica filmologije Ana Đordić. Žiri je ove godine odlučivao o četiri nagrade. Posebno priznanje dodijelili su filmu “All the Faces I Love Look Alike”, Davi Mello & Deborah Perrotta. Nagradu za najbolju fotografiju dobio je film “Passage” Bartosza Jana Stepnika iz Portugala. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Zheng Mingzhuo iz Kine za film “Undo”. Nagradu za najbolju montažu osvojio je film “TOPOS”, redatelja Maxa Bodendorfta iz Njemačke. Ovogodišnji Grand Prix otišao je u Brazil redatelju Txai Ferrazu za film “The Forbidden Durain”. Osim nagrada stručnog žirija, proglašena je i nagrada publike za hrvatski film “Sam' se sekiramo” autora Nikole Kašića.

Iako je natjecateljski program centralni dio, festival je bio prepun događanja. U petak 3. lipnja održana je radionica “Datamosh 101” umjetničke organizacije Format C. Platforma F12 je i ove godine pripremila izložbu QR kodova, GIF for FUSE. Kao dio programa svečanog otvaranja prikazan je prošlogodišnji pobjednički film "Return to the Peach Blossom Wonderland", Haomin Peng, a zatim je uslijedila projekcija dugometražnog filma "Prozori" redatelja Damira Radića.

U subotu, 4. lipnja u sklopu večernjeg programa na pročelju zgrade Hrvatskog doma projicirana je izložba GIF for FUSE te je u Urbanom parku HD održan nastup Ivone Eterović (tonota), glazbene producentice i psihologinje iz Zagreba.

Posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju 5. lipnja autori su imali priliku za druženje na okruglom stolu koji je održan u hibridnom obliku online i uživo. Moderator razgovora bio je član žirija Tomislav Šoban, a autori su imali priliku, jedni drugima, prezentirati proces svog rada.

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u suradnji sa Savezom udruga KAOPERATIVA, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Grad Karlovac. Organizatori zahvaljuju svima koji su na bilo koji način podržali festival, a posebno volonterima te publici koja je posjetila festivalska događanja.

 

Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

U nedjelju je u Varaždinu službeno zatvoreni trinaesti po redu VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA uz suorganizaciju... »više

Smotra Kino kluba Split

U petak 10. lipnja i subotu 11. lipnja održat će se jubilarno deseto, ali i jedanaesto izdanje SMOTRE koja obuhvaćaju niz recentnih klupskih ostvarenja... »više

Prijave za 10. FIFES su otvorene!

Od 1.6.2022. do 22.7.2022. otvorene su prijave za 10. FIFES Junior – Filmski festival smijeha. Prijavljivanje vaših filmova je besplatno... »više

13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma iz Rijeke seli u Varaždin

Nakon što je proteklog tjedna održan RAFI dio festivala u Rijeci, organizatori sele u Varaždin gdje će biti održan VAFI dio. Riječki dio festivala je završio svečanom dodjelom nagrada u RAFI kategoriji... »više