Novosti

Facebook HFS
17.11.2021.
Mali princ na senzornim projekcijama diljem Hrvatske
Ove jeseni Hrvatski filmski savez nastavlja s programom Senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost. Uz već redovita kina – kino Tuškanac u Zagrebu, kino Gaj u Varaždinu i kino Velebit u Koprivnici pridružuju nam se i kina diljem Republike Hrvatske.

Pod motom "kino za sve i dostupno svima", na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova…

Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. Uz pomoć ovakvih projekcija roditelji se neće trebati pretjerano preznojavati razmišljajući kakav ih film očekuje kad dođu s djetetom u kino, jer sadržaj je pomno biran i mora zadovoljavati mnogo kriterija.

S obzirom na pandemiju koronavirusa i na konstantno rastući broj djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još je i veća, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja. Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavlja značajan preventivni faktor.


Mali princ

Mali princ (2015) dugi je animirani film, prva adaptacija nastala u 70 godina od objavljivanja knjige. U srcu priče je Mala Djevojčica, koju njena majka priprema za odrastao svijet u kojem žive. Ovaj će proces prekinuti njen ekscentrični susjed dobrog srca – Avijatičar. Avijatičar svoju novu prijateljicu upoznaje sa svijetom gdje je sve moguće. To je svijet u koji je on sam uveden davno prije kroz Malog princa. Na tom mjestu počinje čarobno i emotivno putovanje Male Djevojčice u vlastitu maštu i u univerzum Malog princa. Ovdje ona ponovno otkriva svoje djetinjstvo te uči da je najvažnija povezanost s drugima, a ono što je zaista bitno vidi se samo srcem.

Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve i dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi put i održane.

Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma nego i na stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Projekcija filma Mali princ već je održana u kinu Samobor 13. studenoga, a zatim slijedi nova projekcija 27. studenoga u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj i koprivničkom kinu Velebit. Već redovitim kinima pridružili su se i Centar za kulturu Korčula, u kojem Malog princa gledamo 30. studenog, i POU Rovinj, gdje će se projekcija održati 2. prosinca.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a datume i vrijeme javit ćemo naknadno na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i sva kina da se uključe i podrže projekt i da time doprinesu integraciji djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu. Za sve dodatne informacije javite na senzorne@hfs.hr

Projekcija se održava 27. studenoga u Varaždinu, Zagrebu i Koprivnici, 30. studenoga u Korčuli i 2. prosinca u Rovinju. Ako ste zainteresirani za dolazak na senzornu projekciju, javite se na mail senzorne@hfs.hrs informacijama o broju mjesta koje trebate.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

VIDEOFORUM I KRATKI UTORAK PREDSTAVLJAJU: LIJEPO JE MRZITI DANA OKIJA

Novo izdanje Kratkog utorka, koje će se dogoditi 23.11. u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, posvetit ćemo filmovima Dana Okija, često i nepravedno osporavanog domaćeg filmskog autora i vizualnog umjetnika... »više

Na vodi Gorana Devića u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 18. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat ćemo dugometražni poetsko-politički dokumentarac Na vodi u kojem redatelj i filmski pedagog Goran Dević opservacijski prikazuje životne priče... »više

Nagrada Oktavijan

Po trideseti put

Snimatelj, glumac, scenarist i redatelj Oktavijan Miletić (1. listopada 1902.-17. kolovoza 1987.) se smatra prvim filmskim autorom u nas koji se sustavno bavio filmom i utemeljiteljem hrvatske i jugoslavenske kinematografije.... »više

Prva samostalna izložba fotografija

Iva Grubješić

U organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA je u ponedjeljak, 15. studenoga u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu otvorena prva samostalna izložba fotografija autorice Ive Grubješić, naslovljena Beskrajni dani... »više