Novosti

Facebook HFS
26.05.2021.
Filmovi nagrađenih autorica 14. Gledališta KKZ-a

Ovoga četvrtka, 27. svibnja s početkom u 21 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će se svih šest nagrađenih filmova 14. Gledališta KinoKluba Zagreb. Gledalište je predstavljanje klupske godišnje filmske produkcije koje je održano od 14. do 16. svibnja u Kinu Tuškanac, a prikazano je preko 70 naslova nastalih u pandemijskoj 2020. godini.

Gošće večeri su nagrađene filmske autorice Mateja Zidarić, Martina Lončar, Nela Gluhak, Petra Belc i Jasna Safić koje će s okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice te sa Zoom publikom razgovarati o svojim filmovima.

http://bit.ly/14GledKKZ
Meeting ID: 867 3369 0112
Passcode: 402109

Članovi velikog žirija bili su montažerka Hrvoslava Brkušić, filmski istraživač i redatelj Ivor Glavaš te redateljica i prošlogodišnja pobjednica Gledališta Valentina Lončarić, a dodijelili su nagradu ‘Maksimilijan Paspa’ za najbolji amaterski film u 2020. godini te posebna priznanja.

Žiri kritike ove godine sačinjavali su Andre Posmodi i Jerko Stjepanović, polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u, a dodijelio je Glavnu nagradu.

Program

Mateja Zidarić: Plejade
dokumentarni, eksperimentalni, 12'04,  Nagrada Maksimilijan Paspa i Glavna nagrada žirija kritike

Intimno traganja za sredstvom poništavanja svakodnevnih strahova. Autorica ga nalazi u mitu.

Mateja Zidarić: Crvena
eksperimentalni, 14'04, Zajedničko posebno priznanje velikog žirija

U pokušaju da poveže revolucionarnost i ljubav, udaljena od oca, promatrajući aktualna zbivanja, kćer piše ocu pisma. Time odlazi u prostor osobne i obiteljske memorije, i u priče, čije su niti ostale ucrtane u ono što ona je, i u ono što će prenijeti svojim kćerima. 

Martina Lončar: Sve u životu došlo mi je kasno
eksperimentalni, 8'03, Posebno priznanje

Beograd je moja duga/ proći ću ispod/ bit ću Srpkinja/ bit ću sjajna pjesnikinja.

Nela Gluhak: Everything is fine
dokumentarni, 6'57, Posebno priznanje

Chatting through Facebook's Messenger's videos across the world.

Petra Belc: Biljke i predmeti
eksperimentalni, 8'44, Posebno priznanje

Sedam biljaka s pričom, 11 biljaka koje prođu kroz kadar, i nekoliko strana svijeta s kojih su stigle u Zagreb.

Jasna Safić: Dekompenzacija
igrani, 23'03, Posebno priznanje žirija kritike

Maja i Alen žive u derutnom stanu na perifieriji grada. Iako bi od života htjeli više, nemaju se čemu previše nadati, jer je Majina firma u dugovima i ne isplaćuje plaće, a za Alena koji radi od kuće, posla je sve manje. Zato njih dvoje pokreću vlastiti business čiji opstanak dolazi u pitanje kad Maja sazna da u njenoj firmi uskoro postavljaju sigurnosne kamere.

Autorice:

Mateja Zidarić
Završava 2015. Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomskim radom koji istražuje matematički sadržaj u književnim djelima te započinje sa sličnim radom na filmovima. Upisuje početnu filmsku školu u KinoKlubu Zagreb 2016. te tijekom idućih godina upisuje glumačke radionice u Studiju Kubus.
Polazi brojne radionice u Kinoklubu Zagreb: Nisam od jučer; Glitch art; Skica, proba, igra; Ljetna Avantura; Film esej te online radionicu Kinokluba Split Enigmatične slike s Fredom Kelemenom. Unutar projekcijskih subota KinoKluba Zagreb pokreće i vodi program Istraživačka subota, koji povezuje eksperimentalni film i odabrane znanstvene koncepte.

Martina Lončar
Rođena 1988. u Slavonskom Brodu. Završila je kroatologiju na Hrvatskim studijima, a trenutno radi u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Redovna je članica Kinokluba Zagreb u sklopu kojeg je napravila filmove prikazane na domaćim festivalima. Od 2018. godine dio je organizacijskog tima Revije studentskog filma.

Nela Gluhak
Rođena 1995. u Zagrebu. Završila teoretski odjel srednje glazbene škole Pavao Markovac, a završni rad joj je bio Glazba na filmu. Paralelno je pohađala i Klasičnu gimnaziju. Studira bohemistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu te komparativnu književnost 2019. Volontira 2016. kao fotograf na riječkom Student International Film Festivalu i sudjelovala je u snimanju na Blankovoj školi filma. Završava 2016. početnu filmsku školu u KinoKlubu Zagreb, a zatim i njihove brojne druge filmske radionice.

Petra Belc
Rođena 1982. godine u Zagrebu. Završila Ženske studije obrazovni program Centra za ženske studije u Zagrebu te magistrirala filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Doktorirala je iz polja eksperimentalnog filma (tema Poetika jugoslavenskog eksperimentalnog filma 1960-ih i 1970-ih) na Katedri za filmologiju pri Odsjeku za Komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Niz godina radila je kao montažerka i producentica filmskih i televizijskih najava i promocije Tv programa. Istražuje polja feminizma, suvremene umjetnosti, eksperimentalnog filma te arhiviranja i prezervacije substandardnih filmskih formata. Volontira u Odsjeku za očuvanje baštine Kinokluba Zagreb.

Jasna Safić
Rođena je 1978. u Tuzli i odrasla u Bosni i Hercegovini. Sa 14 godina zbog rata s obitelji seli u Zagreb. Nakon studija farmacije radi u nekoliko inozemnih i domaćih firmi, uglavnom na poslovima registracije lijekova i farmakovigilancije. Filmom se bavi posljednjih pet godina tijekom kojih je prošla niz scenarističkih i redateljskih radionica (CeKaPe, Palunko, Blank, KKZ). U sklopu festivala Kratki na brzinu 2017. sudjeluje u Croatian Short Pitch-u gdje dobiva nagradu za najbolji scenarij po kojem je 2019. snimljen film Zamjena. Aktivna je članica filmskih amaterskih udruga KinoKlub Zagreb i Blank.

Program je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

http://bit.ly/14GledKKZ
Meeting ID: 867 3369 0112
Passcode: 402109

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Predstavljen program Vafi i Rafi

Dvanaesto izdanje VAFI & RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u Gradskoj vijećnici u Varaždinu... »više

Retrospektiva Davida Leana

Maestro lijepih kadrova

Retrospektiva jednog od najboljih britanskih i svjetskih redatelja Sir Davida Leana (1908.-1991.) u kinu Tuškanac okupila je petnaest od ukupno šesnaest njegovih filmova snimljenih između 1942. i 1984. godine... »više

Filozofska grupa Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku

Film Utezi i krila homoseksualnosti

Gimnazija je najstarija srednja škola u Šibeniku, osnovana 1909. godine, a u početku je bila smještena u zgradi pored Grand hotela Krka, u kojoj je danas Glazbena škola Ivana Lukačića. Tu je djelovala do 1937., kad se preselila u novu zgradu... »više

Audicija za kratki film

Blank_filmski inkubator u potrazi je za curama koje žele glumiti u kratkom igranom filmu "Kako je došlo do šore", redateljice Andree Slaviček... »više