Novosti

Facebook HFS
20.01.2021.
Završila je Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac: Jedva čekamo proljetni ciklus!
Korisno, poticajno, zanimljivo, zabavno, ležerno i s mjerom, tako su polaznici opisali ovaj zimski ciklus Filmske naSTAVe koji se održao online, ali uživo od 11. do 15. siječnja u suradnji s produkcijskom kućom Factum

Tijekom zimskog ciklusa Filmske naSTAVe polaznici su gledali pet dokumentarnih filmova nastalih u produkciji Factuma, najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcijske kuće koja je u dvadeset godina postojanja realizirala više od 80 dokumentarnih filmova koji su osvojili niz međunarodnih nagrada.

Nakon online projekcije filmova, polaznici su putem online platforme s predavačima analizirali i interpretirali pojedini film, čime su se filmski opismenjavali, a u skladu s time i produbljivali svoje razumijevanje filmskog jezika.

U srijedu, 13. siječnja, na Filmskoj naSTAVi ugostili smo i Nenada Puhovskog, jednu od ključnih osoba u razvoju suvremenoga hrvatskog dokumentarca. Profesor Puhovski nakon predavanja komentirao je da je uživao na predavanju odgovarajući na brojna pitanja koja su mu polaznici postavljali.

Na ovom ciklusu sudjelovalo je više od 200 polaznika, a na kraju su pohvalili dobru organizaciju nastave, izbor filmova te gostujućeg predavača. Svidjelo im se i online održavanje nastave jer su je tako mogli pohađati i oni koji nisu iz Zagreba.

„U ovome zimskom ciklusu ponovo me oduševila činjenica da je toliko učenika spremno tijekom svojega zimskog odmora dodatno se educirati, i to svojevoljno! Mogli su odabrati svoje praznike provesti u dokolici, no odabrali su Filmsku naSTAVu. Zato zaslužuju svaku pohvalu. Također, htjela bih naglasiti i da kolege nastavnici, koji tijekom praznika imaju niz radnih obveza, sudjelovanjem u našoj Filmskoj naSTAVi pokazuju nevjerojatan entuzijazam i želju za vlastitim usavršavanjem, kao i želju da novostečena znanja prenesu učenicima. Na takvima počiva naš obrazovni sustav! Suradnja s Factumom bila je sjajna i jako mi je drago da smo mogli ugostiti prof. Puhovskog od kojeg su naši polaznici uistinu mogli mnogo naučiti. Ukratko, jedva čekam proljetni ciklus, a dotad: živjela nam Filmska naSTAVa i živio hrvatski film!”, komentira jedna od osnivačica i predavačica Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac prof. Ana Đordić.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Usto, program ima preporuke Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta, Akademije dramske umjetnosti i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga filmskog arhiva i portala Medijska pismenost.

Prvi dan Filmske nastave

Više od 200 učenika, studenata i nastavnika sudjeluje na zimskom ciklusu Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac koja se odvija uživo na online platformi! »više

Stoljeće kina u Glini

Sve od 1905.!

Kino je stiglo u Glinu istovremeno sa željeznicom, pa su se nestrpljivi gledatelji već od 1905. godine žedno nadali svakom novom dolasku putujućeg Bahmajerovog bioskopa koji je, u prvim godinama ispod šatora, donosio žive slike... »više

Filmska naSTAVa online u siječnju

Prijave za zimski ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 10. siječnja 2021.
Program će se odvijati u suradnji s produkcijskom kućom Factum »više

Kino klub Sisak

Ranjeni, ali živi!

Poslije katastrofalne poplave u Gunji 2014. godine, među prvima su se odsvakuda javili filmski amateri. Među prvima je tako već unaprijed Marina Baničević, nekadašnja predsjednica Kino video kluba Liburnija-film iz Rijeke... »više