Novosti

Facebook HFS
07.10.2020.
Radionica Skica, proba, igra
Voditelj radionice je Tomislav Šoban, a rok za prijavu je 12. listopada

Radionica “Skica, proba, igra” postavlja pred polaznike unaprijed određene zadatke usmjerene na promatranje slika i fotografija iz povijesti umjetnosti. Za primjere se koriste figurativne slike od Baroka preko različitih stilskih pravaca do radova suvremenih autora. Promatraju se također apstraktne kompozicije, od geometrijskih do lirskih, kao i konceptualni radovi, performansi i fotografije te se uz pomoć njih konstruira narativ.

U samom nazivu radionice “Skica, proba, igra” – možemo izdvojiti tri slična principa gdje su u glavnom fokusu procesi. Skica je zapis određene umjetničke zamisli u glavnim crtama te je vezana za likovnu umjetnost, ali je ujedno i književnoteorijski pojam za malu proznu formu nalik na kratku priču. Proba je pak pojam koji opisuje dramski proces pripreme - traženja. Dok je igra pojam koji se danas vrlo široko primjenjuje u društvenim i humanističkim znanostima, no mora imati jasno postavljena pravila s kojima sudionici moraju biti upoznati.

Promatranje je aktivni čin gledanja koji već u samom startu uključuje prepoznavanje priče. Naime ne možemo vidjeti cijelu sliku odjednom, već fokusiramo i lutamo pogledom po slici gradeći cjelinu. Pritom nije tajna da svatko od nas dok gledamo istu sliku - gleda i vidi drugačije.

U radionici kroz sedam zadataka polaznici osvještavaju svoje individualne perspektive i autorske afinitete te kroz svoja istraživanja, stvaraju skice, probavaju i traže, igrajući se s pravilima kreiranju priče sve do samog filma u konačnici. Slika tj. fotografija je samo polazišna točka koja osvještava proces gledanja kao proces razmišljanja.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati video koji uključuje dva kadra u trajanju od maksimalno jedne minute na mail radionice@kkz.hr do 12.listopada 2020. Broj polaznika je ograničen na 6.

Radionica će započeti 21. listopada 2020. i trajat će do 9. prosinca 2020., a termini održavanja će biti srijedom od 19-21h.

Voditelj radionice je Tomislav Šoban.

JEDAN OBJEKT(IVAN) SVIJET – TRI FILMA IZ SIXPACKA NA KRATKOM UTORKU

Na novom Kratkom utorku, koji će se održati u utorak 13.10. u 21:15h u kinu Tuškanac u Zagrebu, ugostit ćemo (i to uživo!) Geralda Webera iz poznate austrijske distributerske kuće Sixpackfilm, koji će nam predstaviti tri novija filma iz njihovog kataloga na temu 'novog materijalizma'... »više

Križevci

Zatvoreno kino Kalnik

Križevci, koje su Madžari zvali Körös, a Nijemci Kreuz, su stari grad u Prigorju koji se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1209. godine, kao manja naseobina bez posebno reguliranog upravnog položaja... »više

Produžene prijave za Medijsku pismenost

Produžene su pripreme za radionice pod nazivom “Medijska pismenost”, a Kino klub Sisak poziva sve zainteresirane koji se još nisu prijavili neka to učine što prije! Projekt je skup radionica medijske pismenosti... »više

PRVI FESTIVALSKI DAN TREĆEG IZDANJA FILMSKOG FESTIVALA FUSE

Filmski festival FUSE - Film Under Severe Experiment je unatoč izazovnoj godini ponovno stupio na karlovačku filmsku scenu i predstavio mlade autore i eksperimentalne i takozvane hibridne filme... »više