Novosti

Facebook HFS
07.10.2020.
Križevci
Zatvoreno kino Kalnik

Križevci, koje su Madžari zvali Körös, a Nijemci Kreuz, su stari grad u Prigorju koji se u  pisanim dokumentima prvi put spominje 1209. godine, kao manja naseobina bez posebno reguliranog upravnog položaja. Ovdje je održano 27 zasjedanja Sabora (najpoznatije je ono koje obično zovu Krvavi sabor križevački, u spomen na sabor održan 27. veljače 1379. za kojeg se ne zna sigurno ali se pretpostavlja da se odvio u crkvi Svetog križa, a na kojem su se s jedne strane okupili ugarsko-hrvatski kralj Sigismund Luksemburški i njegovi pristalice, a s druge ban Stjepan II. Lacković sa svojim ljudima (obojica čini se sa stotinama pristaša) pa je došlo do razmirica i kraljevi vojnici su sasjekli bana i njegovu pratnju), danas je važno željezničko, a još od antike i srednjeg vijeka i cestovno raskršće te gospodarsko središte. Ovdje je 1860. otvoreno Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište, najstarije poljoprivredno i šumarsko učilište u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi te prva višeškolska ustanova u nas, a grad je zaštićeno kulturno područje te sjedište Grkokatoličke crkve za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Ime Križevci je u množini jer je današnji grad nastao spajanjem Donjeg (status slobodnoga kraljevskog grada dobio 1405.) i Gornjeg Križevca (od 1252. imao privilegije slobodnoga kraljevskog grada) koje se dogodilo odlukom carice Marije Terezije tek 1752. godine. Grad se nalazi na obroncima kalničkog prigorja, a geološko-petrografski sastav, povoljna klima i bogatstvo voda su bili elementi njegovog gospodarskog i demografskog razvoja. U novije vrijeme traju procesi deagrarizacije odnosno industrijalizacije, ne samo u smislu napuštanja poljoprivredne proizvodnje nego i okolnih sela te pojačanog preseljavanja u grad.  

Jedno od središta kulturnih i zabavnih aktivnosti u gradu je sve do nedjelje,. 4. listopada 2020. bilo kino Kalnik, više od sedam desetljeća okupljalište posebno mladih, ali i mnogih starijih među dvanaestak tisuća stanovnika. No, zgrada u kojoj je bilo kino je prodana privatnom investitoru koji će sagraditi poslovno-stambeni objekt.

Zadnji je prikazani film bio igrana dugometražna drama Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske iz 2019., o drvenom križu kojeg tradicionalno svakog siječnja u makedonskom gradu Štipu lokalni svećenik baci u ledenu rijeku pa za njim skaču stotine muškaraca, a onoga tko ga izroni će, kažu,  pratiti sreća i uspjeh, no ovaj put spontano zaroni i Petrunija, uspije ga ugrabiti prije drugih pa su muškarci bijesni jer se žena umiješala u njihov ritual. Film je prikazan i   višestruko nagrađivan i u Motovunu odnosno Puli, na ENFF-u te na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, snimljen u produkciji Sisters and Brother Mitevski, kao multinacionalna koprodukcija, čija je koproducentica u ime Spiritus movens bila i Zdenka Gold, a film je nastao i uz potporu HAVC-a. Činjenica da je Zdenka Gold rođena u Križevcima svakako je bitno pridonijela ovoj posebnoj, zadnjoj projekciji.

Izveden je i prigodni performans pod nazivom Ponovo radi bioskop, postavljanje plakata na izlogu s najavom 'prikazivanja' četiri svojevremeno najpopularnija filma u Križevcima, odnosno Emmanuelle, Četiri pesnice protiv Ria, U zmajevom gnijezdu i Policijska akademija (akcija u sklopu 16. Culture Shock Festivala).  

Navodno će ova situacija potrajati samo do početka iduće godine jer već traje uređenje dvorane za 85 posjetitelja u Razvojnom centru i tehnološkom parku pa se valja nadati da će Križevci opet imati kino.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Produžene prijave za Medijsku pismenost

Produžene su pripreme za radionice pod nazivom “Medijska pismenost”, a Kino klub Sisak poziva sve zainteresirane koji se još nisu prijavili neka to učine što prije! Projekt je skup radionica medijske pismenosti... »više

PRVI FESTIVALSKI DAN TREĆEG IZDANJA FILMSKOG FESTIVALA FUSE

Filmski festival FUSE - Film Under Severe Experiment je unatoč izazovnoj godini ponovno stupio na karlovačku filmsku scenu i predstavio mlade autore i eksperimentalne i takozvane hibridne filme... »više

Dodijeljene nagrade na 58. Reviji filmskog stvaralaštva djece

Revija je zatvorena u nedjelju 4. listopada, svečanom dodjelom nagrada stručnog i dječjeg žirija »više

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ili po jedan, ili svi

Na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ocjenjivački sud djece i stručni ocjenjivački sud dodijeli su nagrade najboljima. Zanimljivo je da su im se mišljenja u četiri kategorije podudarila u samo jednoj od šest mogućih nagrada, u jednoj bila sasvim različita... »više