Novosti

Facebook HFS
09.09.2020.
Star Film Fest
Najsjajnije zvijezde

Sedmi Star Film Fest otvoren je 3. rujna 2020. u 18 sati, koncertom filmske glazbe koju su na vanjskom prostoru ispred zgrade Kazališta 21 na Trgu grada Heidenheima izvodili Alen Bakarić&Sven Tomanić, a mogla se poslušati i online. Uslijedilo je otvorenje izložbe fotografija 965 minuta djevojke autorice Mime Juračak koje je također bilo dostupno i online.

U 20 sati je održano svečano otvaranje, a u 20.30 projekcije pobjednika Star Film Festa iz prošle godine, sve naravno online. Tako je održano i sedam službenih projekcija u petak i subotu, a program festivala obogaćen je i radionicom snimanja koju je dva dana vodio Filip Tot, radionicom i predavanjem Kako na nebu tako i na Star Film Festu – Plejade (Vlašići) kroz mitologiju, geografiju, jezik, arhitekturu i geometriju te acoustic jam sessionima.

U petak je uz sudjelovanje redatelja Arsena Antona Ostojića na vanjskom prostoru Kazališta 21 održana projekcija njegovog dugometražnog igranog filma, donekle  konzervativnog (po porukama) trilera F20, koji je osvojio niz nagrada, nastao po više od deset godina starom scenariju Hrvoja Sadarića o shizofreničaru, a u njemu glume Romina Tonković i Filip Mayer, dok je subotu prikazan danas već kultni Zagrebački ekvinocij Svebora Mihaela Jelića, kojeg su okarakterizirali kao brutalno autentičan film o noćnom životu alternativaca hrvatske metropole, a među mladim (i ne samo mladim) filomoljupcima je posebno cijenjen jer je snimljen bez ikakvog financijskog fonda, prikazan prošle godine na nizu domaćih festivala, uključivši Pulu, i s pohvalama primljen na brojnim projekcijama.

U subotu navečer je organizirano proglašenje pobjednika, a zatim i projekcija nagrađenih. Prijavljeno je ukupno 816 radova uz 67 zemalja, u pet kategorija, dokumentarnog, igranog, eksperimentalnog, animiranog i industrijskog filma, a u natjecateljskim su ostvarenjima mjesto našla djela z Argentine, Bosne i Hercegovine, Brazila, Danske, Francuske, Gvatemale, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Južne Koreje, Kolumbije, Litve, Moldavije, Njemačke, Perua, Rusije, SAD, Singapura, Slovenije, Srbije, Španjolske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Vijetnama te naravno Hrvatske.

Najboljim igranim filmom proglašeno je Južno voće, devetnaestominutno ostvarenje  Josipa Lukića, Hrvatska, a najboljim dokumentarnim Zašto mama vazda plače? autorice Karmen Obrdalj iz Bosne i Hercegovine, dugo petnaest minuta. Za najbolji animirani film odabran je Prirodni odabir Alete Rajič, Bosna i Hercegovina, dug deset minuta, a najbolji regionalni Šerbet, devetnaestominutni igrani film Nikole Stojanovića iz Srbije. Za najbolju kameru je nagrađen igrani četrnaestominutni A Perfect Turn autorice Minhe Kim, Ujedinjeno Kraljevstvo, za najbolju montažu Sedra Judite Gamulin, Hrvatska, petnaestominutni igrani film koji je dobio i najbolje posebno priznanje, a nagrada selektorica dodijeljena je eksperimentalnom filmu Traces Alex Murrull, Španjolska, dugom devet minuta. Posebno je priznanje dodijeljeno i dvadesetominutnom dokumentarnom filmu Outside oranges are blooming Nevene Desivojević, PT/Srbija, dok je nagradu publike osvojio Gabi Cuevas iz Španjolske, za sedam minuta dugi igrani filom Quarantine alone or with milk?.

Večer i sedmi SFF završeni su zatvaranjem i nastupom DJ Olivera.

Star Film  Festival održan je pod generalnim pokroviteljstvom INA d.d.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Patkice

Ako prošećete od Foginovog kupališta do starog hotela Korana, vidjet ćete uz novi i još nedovršeni hotel Lana golemi bestijarij poliesterskih životinja, među kojima su nosorozi, lavovi, dvogrbe kamile, albino King Kong... »više

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Ljubav na daljinu

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, koji se od 8. do 12. rujna 2020. održavaju u Karlovcu, a Revija po 25., jubilarni put uopće odnosno četrnaesti put u gradu na četiri rijeke, posvećeni su srednjoškolskom filmu ili filmu kojeg stvaraju mladi... »više

Predstavljeni 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održat će se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a ove godine prijavljeno je čak 1.632 filma. »više

Monsterclass s Robertom Knjazom

Gost Monsterclassa koji se održava u petak, 4. rujna u 20 h je redatelj i voditelj Robert Knjaz. »više