Novosti

Facebook HFS
02.09.2020.
Predstavljeni 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival
25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održat će se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a ove godine prijavljeno je čak 1.632 filma.

Okupljenima su se obratili gradonačelnik Grada KarlovcaDamir Mandić, Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca kao predstavnici pokrovitelja festivala, a sa strane organizatora govorile su Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

Gradonačelnik Damir Mandić izjavio je: Sa strane Grada, podrška ovom projektu je obveza jer ovo nije još samo jedan od programa u gradu jer ekipa iz Kinokluba Karlovac je u mnonogočemu bila pionir, pa tako i u organizaciji ovakvih događaja. Nisam ni sumnjao da ćete pronaći način da se sve održi i ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Mislim da posebno treba istaknuti da niste odustali od ovog obrazovnog i odgojnog dijela jer to cijelom projektu daje posebnu težinu. Ono što svake godine spominjem i zbog čega osjećam i malu nelagodu je da se nadam da ćemo sljedeće godine otvaranje odraditi pod skelama u kinu Edison.”

Potporu je izrazila i Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca: Moram pohvaliti ekipu festivala i činjenicu da nisu odustali u ovim izazovnim vremenima. O vrijednosti festivala govori broj prijavljenih, ali meni je još zanimljiviji podatak da se čak u 99 zemalja pričalo, spominjalo i mislilo na Karlovac, a to je isključivo zahvaljujući ovom događaju. Stoga vas smatramo itekako vrijednim promotorom našeg grada i kreatorom sadržaja kako za naše sugrađane, tako i za sve posjetitelje koji se u gradu nađu. Zbog vašeg vrijednog rada, nama je na ponos da ste nas prihvatili za partnere.”

O okolnostima i načinu održavanja festivala Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a rekla je: “Ovo nam je četrnaesta godina u Karlovcu, prva u ovakvim neobičnim uvjetima, ali veseli što smo unatoč ovoj situaciji uspjeli oboriti rekord po broju prijava za festival. To potvrđuje da su Filmska revija mladeži i Four River Film Festival izvrsna platforma koja je prepoznata od strane samih srednjoškolskih autora kao mjesto na kojem oni sami žele prikazati svoje filmove. Ove godine pristigle su 1632 prijave i naša selekcijska komisija nije imala lak posao jer je u konkurenciju primljen 71 film. Zbog epidemioloških mjera projekcije filmova u konkurenciji prebačene su online. Otvaranje i zatvaranje bit će dostupni preko streama na našoj stranici, kao i filmovi iz konkurencije.” 

Ksenija Sanković voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac pozvala je publiku na sva otvorena događanja: “Epidemiološke mjere dopuštaju projekcije na otvorenom tako da ćemo nastaviti tu tradiciju. Počinjemo u utorak svečanim otvaranjem koje će biti na Foginovom kupalištu u 20 sati. Na programu je film Glas Ognjena Sviličića. Ono što je posebno u toj večeri je da je direktor fotografije na filmu Marinko Marinkić svoju karijeru počeo upravo na našem festivalu i jedan je od naših laureata. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ostalim projekcijama na otvorenom.”

Film Glas govori o mladiću Goranu  koji se po dolasku u katolički internat nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće. 

U srijedu, 9. rujna u 20:30 sati na rijeci Kupi na trgu uz zgradu Općine Kamanje gledamo film Ideš? Idem! Ljube Zdjelarevića u kojem Veronika prihvati poziv prijateljice Kaje da se njoj i Vidu pridruži na avanturističkom putovanju od Zagreba do Istanbula, kako bi izliječila slomljeno srce nakon prekida s Franom.

U četvrtak, 10. rujna selimo na rijeku Mrežnicu, na Gradsko kupalište u Dugoj Resi gdje će u 20:30 sati biti prikazano nekoliko filmova nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su The Stamp Lovre Mrđena,  6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš.

Zadnja projekcija je u petak, 11. rujna u 21 sat na rijeci Dobri u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a prikazat će se Mater,  dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama i radionicama, a detalji se mogu pronaći ovdje: https://frff.com.hr/programschedule2020

Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Od ukupno 1.445 prijavljenih filmova, na Four River Film Festival odabrano je njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma imamo po 10 filmova. U program je uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. FRFF-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionfrff2020

Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila sa 12 filmova, animiranog filma sa 9 filmova te dokumentarnog filma sa 5 filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. FRaMe-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionyff2020

Broj prijava (1.632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Iz ove bogate ponude prijavljenih filmova, o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica kao članovi selekcijske komisije.

O nagradama na festivalu odlučivat će tzv. žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca te stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji.

Monsterclass s Robertom Knjazom

Gost Monsterclassa koji se održava u petak, 4. rujna u 20 h je redatelj i voditelj Robert Knjaz. »više

Radionice Kinokluba Zagreb

Filmska čitanka

Bivši i sadašnji (možda i neki budući?) predavači na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, potpomognuti svježim snagama, a svi okupljeni u ili oko Kinokluba Zagreb, počinju 5. rujna 2020. seriju predavanja... »više

Sedmi Star Film Fest

Zvjezdani filmovi u Sisku

S obzirom da je odavno najavljeno kako počinje 3. rujna u 19.00, a (službeno) traje do 5. rujna u 23.55, sedmi Star Film Fest slobodno se i točno može proglasiti četverodnevnom (ako ne i dužom) filmskom manifestacijom, koja će i ove godine u pet kategorija... »više

10. međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata

Mediji i zdravlje

Deseti i jubilarni Međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata (i pridruženih), koji se održavaju od 2010., ove su godine posvećeni temi Mediji i zdravlje, a traju od 8. do 19. rujna u Palači Biankini u Starom Gradu na Hvaru... »više