Novosti

Facebook HFS
22.07.2020.
Objavljena selekcija natjecateljskog programa za 25. FRaMe i 13. FRFF
25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održat će se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a ove godine bilo su prijavljena čak 1632 filma.

Ove godine ljeto slavimo u znaku patkica! Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Našimčlanovima selekcijske komisije Ani Đordić, profesorici hrvatskog jezika i filozofije i nastavnici filma, Bošku Piculi, filmskom kritičaru te Dinki Radonić, snimateljici i redateljici, ponovo smo pripremili pravu patku: od ukupno 1445 prijavljenih filmova, za publiku i žiri Four River Film Festivala morali su odabrati njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma odabrano je po 10 filmova. U program je uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. FRFF-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionfrff2020

Ni za 25. Filmsku reviju mladeži posao selekcijske komisije nije bio nimalo lakši. Prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma s 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila s 12 filmova, animiranog filma s 9 filmova te dokumentarnog filma s 5 filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. FRaMe-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionyff2020

Moram priznati da smo, s obzirom na pandemijsku krizu ove godine, ostali ugodno iznenađeni brojem prijavljenih filmova. To je jasan pokazatelj da kreativnost mladih te njihova ljubav prema filmskom stvaralaštvu i filmu općenito ne jenjava, kao i to da je potrebno nastavljati poticati filmsku produkciju mladih autora. Mnogo se prijavljenih filmova svih rodova bavilo aktualnim problemima od nasilja i tolerancije do pandemije i lockdowna, a odabrati najbolje među tolikim sjajnim filmovima nije bilo lako. Ipak, Dinka, Boško i ja već smo uigran tim, stoga je selekcija prošla glatko te sam uvjerena da smo odabrali najbolje od najboljih. Ovom prilikom čestitam svim mladim autorima čiji su filmovi postali dijelom natjecateljskog programa najboljega filmskog festivala mladih u kozmosu!”, izjavila je članica selekcijske komisije Ana Đordić.

Broj prijava (1632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Dapače, (ni)je patka da će se 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održati od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Eastern Neighbours Film Festival 2020

Dvanaesto, a prvo on-line izdanje

Ovogodišnji će se, dvanaesti po redu, Eastern Neighbours Film Festival održati od 4. do 8. studenoga u on-line izdanju i prilagođen uvjetima u kojima svijet živi, a puni su izazova, iskušenja te neizbježnosti usvajanja novih modela i oblika zajedničkog življenja na siguran i zdrav način... »više

Osamnaesti Gastro Film Festival

Slavljenički, a skromno

Video klub Mursa i Turistička zajednica Grada Osijeka organizirali su u subotu, 4. srpnja, s početkom u 21.00, osamnaesti (jubilarni, punoljetni) Gastro Film Festival koji je s obzirom na trenutne okolnosti u kojima živimo bio virtualan... »više

Održan 18. Gastro film fest u Osijeku

Obzirom na situaciju sa COVID-19, ove godine je program festivala bio promijenjen i prilagođen savjetima o održavanju javnih događanja uz naglasak na želju organizatora festivala da budu odgovorni prema posjetiteljima, ali i festivalu... »više

Hrvatski filmski ljetopis – 100 / 2019.

U prodaji je slavljenički, 100. broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (267 stranica)!
U 100. broju, najljepšoj obljetnici našeg filmološkog časopisa, čitajte eseje, studije, prikaze, poeziju, razgovor i ulomak iz romana naših suradnika i urednika svih naraštaja... »više