Novosti

Facebook HFS
15.07.2020.
Eastern Neighbours Film Festival 2020
Dvanaesto, a prvo on-line izdanje

Ovogodišnji će se, dvanaesti po redu, Eastern Neighbours Film Festival održati od 4.  do 8. studenoga u on-line izdanju i prilagođen uvjetima u kojima svijet živi, a puni su izazova, iskušenja te neizbježnosti usvajanja novih modela i oblika zajedničkog življenja na siguran i zdrav način.

U rujnu i listopadu će biti održana svojevrsna predigra ENFF-a koja će se sastojati od cijelog niza projekcija kratkih filmova, a na dvanaestom će Filmskom festivalu istočnih susjeda biti kao i uvijek prikazani najbolji recentni igrani, dokumentarni i animirani filmovi iz Istočne i Jugoistočne Europe, popraćeni filmskim debatama, radionicama te živim Q&A događanjima s glumcima i autorima.  

Prije ljeta će biti održan i niz sadržaja unutar Nizozemske kulturne platforme, u kojem će ENFF aktivno sudjelovati, pod nazivom Srebrenica je nizozemska povijest, kojeg su s ostalima pokrenule i organizirale četiri mlade žene porijeklom iz Bosne, sve četiri aktivne u kulturnom životu Nizozemske, arhitektica Arna Mačkić, osnivačica arhitektonskog studija L.A., voditeljica Architectural Design at the Gerrit Rietveld Academy, autorica knjige Mortal Cities & Forgotten Monuments i drugih, koju posebno zanimaju suvremena socijalna pitanja poput traženja identiteta, različitosti među stanovništvom, mehanizmi inkluzije izbjeglica i refleksija na sve to pomoću izgovorene riječi, pisanja i dizajna, kazališna autorica i redateljica Daria Bukvić koja danas živi i radi u Amsterdamu, diplomirana pravnica Emina Ćerimović, rođena u Foči, koja je pred ratom bježala od Visokog, preko Sarajeva i Švedske i stigla do New Yorka te scenaristica i redateljica Ena Sendijarević (rođena 1987.) koja živi u Amsterdamu, studirala je film na Univerzitetu u Amsterdamu i Slobodnom univerzitetu u Berlinu, a potom 2014. diplomirala scenarij i režiju na Nizozemskoj filmskoj akademiji, režirala nekoliko uspješnih kratkih filmova, uključujući Travellers into the night 2013. i Fernweh (Nemir) iz 2014., noviji joj je rad Import premijerno prikazan u programu Quinzaine des Réalisateurs filmskog festivala u Cannesu 2016. godine i bio je 2017. godine zvanični nizozemski kandidat za nagradu Oscar, dok je 2019. snimila prvi dugometražni igrani film Take me somewhere nice, s kojim je već postigla zavidne uspjehe.   

Cilj je događanja podizanje svijesti u nizozemskom društvu o Srebrenici i ulozi Nizozemske, posebno njene vojske unutar UN-a ali i zajednice u cjelini i obilježavanje dvadeset i pete obljetnice zločina. Jedan je od rezultata i postavljanje svojevrsnog spomenika koji je otkriven 11. srpnja u Hagu, a riječ je o dvadeset i pet fotografija dvadeset i petogodišnjaka iz Nizozemske, vršnjaka tragičnih događaja,  koje je snimio domaći autor Robin de Puy, inspiriran umjetničkim radom Bosanska djevojka sarajevske umjetnice Sejle Kamerić. 

Kao dio programa ENFF u suradnji s IDFA prikazuje četiri kratka dokumentarca, Crvene gumene čizmice, jedan od prvih radova redateljice Jasmile Zbanić, iz 2000., Prizori slovenske redateljice Hanne Slak, rođene u Poljskoj, a nastanjene u Berlinu, iz 2013., Jedan dan na Drini, nagrađivani film autorice Ines Tanović, iz 2011. te Gomila materijala talentirane redateljice Sajre Subašić, rođene 1994. u Njemačkoj, nagrađen na zadnjem Sarajevo Film Festivalu.

Eastern Neighbours Film Festival pokrenula je, organizira ga i vodi filmska kritičarka, sveučilišna nastavnica, indologinja i autorica Rada Šešić, uvijek s temeljnim ciljem upoznavanja i zbližavanja ljudi i različitih kultura.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Osamnaesti Gastro Film Festival

Slavljenički, a skromno

Video klub Mursa i Turistička zajednica Grada Osijeka organizirali su u subotu, 4. srpnja, s početkom u 21.00, osamnaesti (jubilarni, punoljetni) Gastro Film Festival koji je s obzirom na trenutne okolnosti u kojima živimo bio virtualan... »više

Održan 18. Gastro film fest u Osijeku

Obzirom na situaciju sa COVID-19, ove godine je program festivala bio promijenjen i prilagođen savjetima o održavanju javnih događanja uz naglasak na želju organizatora festivala da budu odgovorni prema posjetiteljima, ali i festivalu... »više

Hrvatski filmski ljetopis – 100 / 2019.

U prodaji je slavljenički, 100. broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (267 stranica)!
U 100. broju, najljepšoj obljetnici našeg filmološkog časopisa, čitajte eseje, studije, prikaze, poeziju, razgovor i ulomak iz romana naših suradnika i urednika svih naraštaja... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Željko Radivoj

Nekoliko godina poslije dolaska iz Donjih Andrijevaca, gdje je rođen (oboje roditelja bili su poštari i selili se po potrebama službe), u Zagreb, u kojem će završiti gimnaziju i diplomirati na Višoj grafičkoj školi (te apsolvirati na Ekonomskom fakultetu)... »više