Novosti

Facebook HFS
21.01.2020.
Otvorene prijave za drugi dio zimskog ciklusa Filmske naSTAVe
Prvi dio zimskog ciklusa Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac iza nas je i, dok još skupljamo dojmove, otvorili smo prijave za drugi dio koji će se održati u veljači.

Tijekom četiriju subota u veljači učenici i studenti pogledat će četiri raznovrsna, umjetnički relevantna filmska djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo voditelja programa.

Raspored drugog dijela zimskog ciklusa:

- 2. dio: četiri subote u veljači (1. veljače, 8. veljače, 15. veljače i 22. veljače) od 10.00 do 14.00h

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te studentima i srednjoškolskim nastavnicima, a odvija se u kinu Tuškanac svaki dan od 10 do 14 sati.

Filmska naSTAVa program je koji ne samo obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske. Program pomaže polaznicima i u daljnjem školovanju – u tome da se bolje izražavaju i jasno iznose svoje stavove, da razmišljaju analitički i kritički te, najviše od svega, potiče ih na daljnji kreativni rad. Polaznici NaSTAVe i radionica dolaze iz svih zagrebačkih srednjih i osnovnih škola, ali i iz susjednih gradova poput Samobora i Karlovca. Polaznici uče filmsku teoriju te povijest filma, kao i kako analitički i interpretativno pristupiti filmskom djelu, te tako razvijaju i kritičko mišljenje. Pokazalo se da se mnogi polaznici kasnije nastavljaju baviti filmom, a mnogo se njih redovito vraća na Filmsku naSTAVu proširiti svoja znanja.

Program se održava uz preporuku Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr.sc. Nikica Gilić), Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu; pročelnik Dinko Majcen) i portala medijskapismenost.hr (Ana Dokler).

Radionica igranog filma zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca najbolje svladavaju filmsku (i medijsku) pismenost. Radionica igranog filma namijenjena je osnovnoškolcima, a odvija se u istim terminima kao i naSTAVa za srednjoškolce – drugi dio: četiri subote u veljači (1. veljače, 8. veljače, 15. veljače i 22. veljače) od 10.00 do 14.00 sati.

Cilj je radionica kvalitetno filmsko druženje u kinu Tuškanac te usto ponuditi djeci kreativno strukturirano slobodno vrijeme čime ćemo ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja filma, kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini.

Za drugi dio zimskog ciklusa NaSTAVe možete se prijaviti do 27. siječnja 2020. pristupom na link.

Za dodatne informacije i prijave obratite se na:
Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a
sanja.zanki@hfs.hr

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

ŽIVA VODA OZVUČUJE KULTNU 'STRANICU LUDILA' TEINOSUKE KINUGASE NA KRATKOM UTORKU

Nova kratkoutorkaška godina u kinu Tuškanac u Zagrebu započeti će 21. siječnja u 21h s posebnom poslasticom - projekcijom kultnog japanskog nadrealističkog nijemog horora iz 1926. 'Stranica ludila' (u originalu 'Kurutta Ippēji', ili na engleskom 'A Page of Madness')... »više

KKS predstavlja: Enigmatične slike s Jonathanom Rosenbaumom

Od 28. 01. do 01. 02. u Kino klubu Split gostovat će Jonathan Rosenbaum, renomirani američki filmski kritičar, te održati program Enigmatične slike. Program započinje analizom filma Kuća na pijesku Ivana Martinca... »više

Otvorene prijave za FUSE – Film Under Severe Experiment 2020.

Treće izdanje festivala, u organizaciji Kinokluba Karlovac, bit će održano od 14. do 16. svibnja 2020. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja i ove godine posjetitelje očekuju tri dana raznovrsnog filmskog programa... »više

Otvorene prijave na radionicu “Od skripta do kamere”

Od 25. do 29. siječnja u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1. kat) održat će se radionica „Od skripta do kamere“ pod vodstvom Pilar Palomero... »više