Novosti

Facebook HFS
15.01.2020.
Otvorene prijave na radionicu “Od skripta do kamere”

Od 25. do 29. siječnja u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1. kat) održat će se radionica „Od skripta do kamere“ pod vodstvom Pilar Palomero. Na petodnevnoj radionici polaznici će učiti što sve mogu učiniti za svoj projekt u pripremnoj fazi. Fokus radionice je usmjeren na realizaciju filmova nastalih u nezavisnim produkcijama (nekomercijalnog sadržaja), a obrađivat će se iduće tematske cjeline kroz praktični rad: Ideja i skript, Vježbe castinga i location scoutinga, Vizualni pristup – kamera i svjetlo, kreativni dossier, prezentacija i analiza projekata.

Polaznici će biti ohrabreni da donesu ideju za svoj film. Sve vrste filmova su dobrodošle (dokumentarni, igrani, film esej, film kao dnevnički zapis…).

Za vrijeme radionice polaznici će dobiti priliku pripremiti svoj projekt od ideje (skripta) do snimanja, analizirajući i razumijevajući različite stadije kreativnog procesa u nastanku filmova. Radionica će se održavati na engleskom jeziku.

Za članove kluba sudjelovanje na radionici je besplatno, dok za sve ostale cijena radionice iznosi 250 kuna. Broj mjesta je ograničen na 8 polaznika. U slučaju povećanog interesa, selekciju će vršiti voditeljica radionice na osnovu dodatne dokumentacije (životopis i motivacijsko pismo) o čemu će svi prijavljeni biti pravovremeno obaviješteni. Dodatnu prednost imat će kandidati s vlastitim projektom. Prijave na radionicu otvorene su do 17. 01. 2020., a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca OVDJE.

O VODITELJICI

Pilar Palomero španjolska je redateljica i snimateljica. Završila je BA program španjolske književnosti na Univerzitetu Zaragoza i MA program na Comunidad de Madrid Film School (Ecam). Radila je kao freelance umjetnica za glazbene spotove i reklame, nakon čega počinje pisati scenarije za TV i filmove. Paralelno je predavala scenarij na San Jorge Univerzitetu. Napisala je scenarije i režirala nekoliko kratkih filmova: Smiles (2005),  Balcony Boy (2008), CHAN CHAN (2011), Noć (2014), Zimsko sunce (2016), Horta (2017). Trenutno radi na postprodukciji debitantskog dugometražnog fila Las Ninas u suradnji s produkcijskim kućama Inicia Films i BTeam Pictures.

Filmovi su joj prikazivani na brojnim festivalima, među ostalima na Huesca Film Festivalu, Warsaw International Film Festivalu, St. Louis International Film Festivalu (SLIFF), Puchon International Fantastic Film Festivalu, Sarajevo Film Festivalu, festivalu Doc Lisboa – međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, St. Louis internacionalnom Film Festivalu, Festival de Málaga, Busan International Short Film Festivalu… Pilar je pohađala Berlinale Talents program (2017) i Sarajevo Talents program (2016). Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a ove godine Variety ju je uvrstio među deset najperspektivnijih španjolskih redatelja. Studirala je na doktorskom film.factory programu pod mentorstvom Bele Tarra.

---

Program podupire Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a rad Kino kluba Split financiraju Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Split. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić.

Prvi filmski studio u nas

Od Oceana do Jadrana

Jedan od povijesnih hrvatskih filmaša bio je i Franjo Ledić (rođen 1892. u Derventi, Bosna i Hercegovina), koji je samoga sebe reklamirao kao prvog jugoslavenskog filmskog redatelja, a početak mu je karijere vezan uz Ilok, u kojem je 1908. prvi put vidio pokretne slike... »više

Otvorene prijave za radno mjesto pomoćnika/ce voditelja kina Tuškanac

Hrvatski filmski savez raspisuje natječaj za radno mjesto pomoćnika/cu voditelja kina Tuškanac i poziva sve zainteresirane da se prijave... »više

Prijepodne Filmska naSTAVa - poslijepodne redovna nastava

Iako su ovogodišnji zimski praznici kraći, naši vjerni polaznici dolaze na Filmsku naSTAVu prije redovne nastave. »više

Pr(a)vi kauboj Balkana

Fotograf s koltom

Rođen kao Aljuš Musli 1944. godine u Tetovu, gradu u današnjoj Sjevernoj Makedoniji, antičkom Euneumu, koji je novo ime, kažu neki, dobio po mitološkom junaku Tetu koji je cijeli kraj očistio od zmija, bajkovitom području na padinama Šar planine... »više