Novosti

Facebook HFS
09.10.2019.
Dan(i) Hrvatskog državnog arhiva
Ni ove godine bez filma!

Hrvatski državni arhiv obilježava svoj dan nizom prigodnih manifestacija koje traju od 9. do 12. listopada 2019. godine. Svečanost će biti održana danas u podne, a uz pozdravne riječi bit će otvorena izložba Trojedna Kraljevina Dalmacija, Hrvatska i Slavonija u Habsburškoj Monarhiji 1848./1849. Od ustavnih sloboda Ferdinanda I./V. do proglašenja oktroiranog ustava Franje Josipa I. u Kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji, autora umirovljenog profesora dr. sc. Dragutina Roksandića.

U četvrtak je Dječji dan, s igrokazom S Ljudevitom kroz Arhiv kojeg je napisala i prezentira dr. sc. Darija Hofgräff, u jedanaest sati te projekcijom animiranih filmova u trinaest. Bit će prikazan skoro jedanaestominutni Krava na Mjesecu scenarista i redatelja Dušana Vukotića te autora glazbe Stipice Kalogjere, sa suradnicima Ivanom Hercigonjom i Zlatkom Sačerom, nastao u produkciji Studija za crtani film Zagreb filma, a snimljen 1959. godine. Priča je o dječaku koji na razne načine, s umišljenom muškom superiornošću, nervira djevojčicu, a ona pronalazi domišljati način da mu se osveti sagradivši drvenu raketu i uvjerivši ga da će s njom odletjeti na Mjesec. Umjesto toga naravno raketu sjuri niz padinu, dječak zaista misli da je završio na Mjesecu, a od obične krave da je svemirsko čudovište i jako se uplaši, dok film završava (pod)smijehom curice. Kasnije su nastali i strip i slikovnica istog sadržaja. Publika će vidjeti i devetominutni Mrav dobra srca Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše, koji je bio i glavni animator, snimljen 1965. godine po scenariju odnosno pjesmi za djecu Brane Crnčevića, s glazbom Miljenka Prohaske i scenografijom Pavla Štaltera, na 35mm traci i u boji, u produkciji Studija za crtani film Zagreb filma, o mravu dobra srca koji svojim ponašanjem nehotice narušava sklad i red u mravljem gradu. I nakon ovog filma je napravljena slikovnica istog sadržaja.

Organizirana je i  prigodna prodaja izdanja HDA koja se nastavlja i u petak, a toga će dana prof. dr. Dragutin Roksandić održati i predavanje Hrvatski saborski zastupnici 1848. godine: Prilog za kolektivnu biografiju dok se za petnaest sati najavljuje projekcija jednosatnog reportažnog dokumentarnog filma Povratak iz tmine hrvatskog bana Josipa Jelačića, snimljenog 1990. godine u produkciji Jadran filma, snimatelja i redatelja Frane Vodopivca (Zagreb, 1924.-1998., snimatelj filmova U oluji , Kaja, ubit ću te! i Događaj Vatroslava Mimice, Djevojka i hrast Kreše Golika, Kad čuješ zvona i U gori raste zelen bor Antuna Vrdoljaka i drugih, kao i brojnih dokumentaraca i kratkih namjenskih filmova, dobitnik Nagrade Vladimira Nazora za životno djelo 1989.). Riječ je o filmskom zapisu događaja od 16. listopada 1990. godine (inače Jelačićevog rođendana), kad je na dotadašnji Trg republike vraćena brončana konjanička skulptura Josipa Jelačića, rad njemačko-austrijskog kipara Antona Dominika Fernkorna, originalno postavljena 1866., ali tada okrenuta prema sjeveru, prema Mađarskoj protiv koje je ratovao. Statua je od 1947. bila uklonjena s Trga, rastavljena u dijelove, a sačuvana zahvaljujući muzeologu Antunu Baueru, ravnatelju Gliptoteke, rođenom Vukovarcu.

Zadnjeg dana obilježavanja Dana Hrvatskog državnog arhiva od jedanaest do osamnaest sati traje dan otvorenih vrata s informacijama o korištenju arhivskog i knjižničnog gradiva, obilaskom zgrade HDA uz posjet spremištu gdje se čuvaju posebno vrijedni dokumenti te Središnjeg laboratorija za konzervaciju i restauraciju i Središnjeg fotolaboratorija i prezentacijom izrade zaštitne ambalaže.

U podne se ponovo prikazuju crtani filmovi Krava na Mjesecu odnosno Mrav dobra srca, a u četrnaest sati Povratak iz tmine hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Odjeci 57. revije

Tri dana poslije

Uvijek je dobro pričekati da se utisci poslože, uzbuđenja smire, a procjene postanu vjerodostojne. To se posebno odnosi na filmove i njihove autore koji su, među već odabranim za službenu konkurenciju (..svi ste vi pobjednici..) na 57. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece... »više

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (97)

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (97, 236 stranica) koji otvaramo opsežnim i raznovrsnim tematom o dokumentarnome filmu. Etami Borjan piše o (auto)refleksivnim i performativnim praksama u suvremenome dokumentarcu... »više

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Nagrade i priznanja

Ocjenjivački sud djece proglasio je u kategoriji animiranog filma dobitnikom treće nagrade rad Jesen grupe autora, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, druge The Igra grupe autora, Bacači sjenki, Zagreb, a prve Nije svako zlo za zlo Tee Pšeničnjak i Robertine Filković... »više

Održan radionički program na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Radionice medijske pismenosti pohađali su mladi filmaši i voditelji video družina »više