Novosti

Facebook HFS
09.10.2019.
Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (97)

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (97, 236 stranica) koji otvaramo opsežnim i raznovrsnim tematom o dokumentarnome filmu. Etami Borjan piše o (auto)refleksivnim i performativnim praksama u suvremenome dokumentarcu, Michael Chanan donosi iscrpan povijesni pregled (političkoga) latinskoameričkoga dokumentarizma, dok Maja Novković osvjetljava najvažnija dokumentarna djela slovačkih novovalovaca. Temat donosi i analitički tekst Hrvoja Turkovića o poetskim i dokumentarističkim funkcijama filmskih lista na primjeru Skoro ništa Ane Hušman.

U rubrici Hrvatski film Luka Ostojić bavi se stilskim i sadržajnim karakteristikama suvremenih hrvatskih filmova, S druge strane (Ogresta), Obrana i zaštita (Jelčić) i Ne gledaj mi u pijat (Jušić),stavljajući u središte autorsku obradu obiteljskih odnosa, a Silvestar Mileta daje temeljitu analizu manje poznatog filma Jožeta Babiča Sudar na paralelama.

Esej Elvisa Lenića uspoređuje Truffautovu i Bahranijevu ekranizaciju romana Fahrenheit 451 Raya Bradburyja, Marijan Krivak piše o izboru političkih djela iz povijesti festivala kratkometražnoga filma u Oberhausenu (iz programa zagrebačkog Kratkog utorka). U rubrici Priloga za nastavu filma i medijske kulture, Adrian Pelc prikazuje projekt obrade hrvatskog znanstveno-fantastičkog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa.

Novi broj Ljetopisa opsežno je popratio i festivale ZagrebDox i ZFF, kao i strane festivale u Beogradu i Isoli, a donosi i 8 eseja suradnika različitih generacija o novim filmovima s kinorepertoara. U ovom su broju prikazana i četiri vrijedna filmska štiva, novi broj časopisa Filmonaut, zbornik o Dušanu Makavejevu, knjiga o montaži u ekranizacijama romana Berlin Alexanderplatz te filmska ''početnica'' Filmska izražajna sredstva.

Novi broj (97) po redovnoj cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (s temama o azijskom filmu, Ladislavu Galeti, Bobu Dylanu, Michaelu Hanekeu, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.). Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Nagrade i priznanja

Ocjenjivački sud djece proglasio je u kategoriji animiranog filma dobitnikom treće nagrade rad Jesen grupe autora, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, druge The Igra grupe autora, Bacači sjenki, Zagreb, a prve Nije svako zlo za zlo Tee Pšeničnjak i Robertine Filković... »više

Održan radionički program na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Radionice medijske pismenosti pohađali su mladi filmaši i voditelji video družina »više

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Kristali i vedrina

Sve su projekcije održane u Kristalnoj kocki vedrine koja je ime dobila po stihu Tina Ujevića, na prve smo tri, u četvrtak i petak, vidjeli četrdeset filmova, najviše, čak jedanaest igranih, a mladi su se autori pozabavili između ostalih temama maškara u kojima se stavljaju ali i gube neke maske... »više

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Godina žena!

Na Reviju je ove godine prijavljen 221 film, a selekcijska komisija odabrala je za službenu projekciju njih 89. Među prijavljenima je bilo najviše igranih, ukupno 73, pa 58 animiranih, 27 dokumentarnih, 25 filmova u slobodnom stilu, 24 TV-reportaže i 6 radioničkih... »više