Novosti

Facebook HFS
03.10.2019.
57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Kiša (filmova) u Sisku

Sisak nas čeka, čini se, još od onih dana kad su ga Kelti iz plemena Segestani, prije dvije i pol tisuće godina, preoteli Ilirima i proglasili Segesticom, pa od starih Rimljana koji ga osvajaju 35. godine prije naše ere i na suprotnoj, lijevoj obali Kupe osnivaju vojni logor Sisciju (mnogo je tragova iz tog vremena, među ostalim i u temeljima Bijele lađe) koji će puno kasnije poslužiti i kao materijal za izgradnju utvrde Stari grad, a koji će uskoro dobiti status grada, s lukom, kovnicom novca i termama uz obalu Kupe i u vrijeme cara Dioklecijana postati glavnim gradom provincije Pannonia Savia (eto otkud dolazi ime hotela), od dolaska Slavena u stoljeću sedmom, ili od vremena Bele IV. kada dobiva najprije status gradske općine te nešto kasnije gradsku upravu i sud, postaje trgovište i sjedište županije, sve do 22. lipnja 1593., kad je ovdje vođena velika bitka, koja se smatra prekretnicom u zaustavljanju  turskog prodiranja u Europu.

Čeka nas sa svoje Tri ulice, parkovima što su već puni žutog lišća, promenadom uz Kupu, sladoledom na gradskom korzu, kamenom popločanim trgovima iz kojih povremeno šiknu mlazovi iz vodoskoka, s pecarošima koji lijeno zabacuju udice u rijeku, (privremeno?) usnuli industrijski div koji se nada boljoj budućnosti.

Poslije dočeka sudionika i dobrodošlice te razgleda grada, pa svečanog otvaranja i prve revijske projekcije u Kristalnoj kocki vedrine (na početku će biti prikazan osmominutni igrani film Joker u rukavu grupe Kaooosss) događaji će se stati odvijati filmskom brzinom jer nas čeka jako puno toga u iduća tri dana. 

Na sedam službenih projekcija bit će prikazano čak osamdeset i devet filmova, među kojima je najviše animiranih, točno trideset posto ili ukupno dvadeset i sedam, igranih je tek dva manje ili dvadeset i pet, dokumentarnih je dvanaest, radioničkih deset, TV-reportaža devet, a u slobodnom stilu snimljeno je šest radova.

Dječji su odabrani filmovi došli iz Foto kino video kluba Zaprešić (čak njih devet, što je skoro deset posto od ukupnog broja), Filmsko-kreativnog studija VANIMA odnosno Narodnog sveučilišta Dubrava (po šest radova) i Bacača sjenki (pet), s nešto su manje ostvarenja zastupljeni Škola animiranog filma Čakovec i Filmska skupina OŠ Strahoninec (po tri), Škola filma Šipan, Kaooosss te Filmska družina ZAG (po dva), a neki su veterani revije ove godine predstavljeni tek s po jednim filmom, poput Družine Kreše Golika, Filmske grupe OŠ Jurja Šišgorića, OŠ Bartola Kašića, OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Video kluba Mursa, Centra za rad i promociju medijske kulture Lukas, Studija kreativnih ideja Gunja ili Osnovne škole Rudeš.

Revija će pokazati je li riječ o, za neke, trenutnom i privremenom zamoru materijala ili, za druge, novom iako u početku skromnom uzletu nakon kraće ili duže stanke. U životnom ciklusu svake školske filmske skupine, udruge ili kluba, u skladu s općim principom pulsiranja na kojem počiva svijet kakvoga znamo, ima takvih uspona i padova, iako kvantiteta i kvaliteta ne moraju biti u međusobno uzročnoj vezi. Jednom riječju, 57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bit će očito revija iznenađenja. Valja se nadati da će biti više ugodnih nego neugodnih.    

Sisak se po drugi put u tri godine prihvatio domaćinstva revije (2017. je ovdje održana i 55., samo tjedan dana ranije, od 28. rujna do 1. listopada), a sudeći prema entuzijazmu organizatora i spremnosti na ozbiljne pripreme i kvalitetnu izvedbu, ne treba sumnjati da će se kandidirati i za neku buduću. I da na to neće trebati predugo čekati!     

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Večer animacije u kinu Tuškanac

Filmovi Koji Yamamure

Projekcija u ponedjeljak, 30. rujna 2019. u 19 sati, u velikoj dvorani kina Tuškanac, bila je posvećena filmovima Koji Yamamure, slavnog japanskog animatora rođenog 1964. godine, a započela je desetominutnim radom Glava Gora kojeg je napravio 2002... »više

Izložba i predavanje

Total Portrait of the City

Vjenceslav Richter (Omilje/Donja Drenova, Sv. Ivan Zelina, 1917 - Zagreb, 2002.), češkog porijekla, bio je jedan od najpoznatijih jugoslavenskih i hrvatskih arhitekata dvadesetog stoljeća. Diplomirao je 1949. godine kod ing. arh. Zdenka Strižića na arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu... »više

240 sekundi hrvatskog filma

Jubilarna, 15. revija

Autorski studio-fotografija, film, video, Zagrebački foto-kino savez i Hrvatski filmski savez organizatori su petnaeste, jubilarne revije filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma koja će biti održana 29. studenoga 2019., u dvorani na Trgu žrtava fašizma 14... »više

BESPLATNE FILMSKE RADIONICE ZA OSNOVNOŠKOLCE I SREDNJOŠKOLCE

Blank_filmski inkubator organizira besplatne filmske radionice za djecu i mlade u Zagrebu.
Početna snimanja bila bi u predavaonici i svela bi se na ilustrativne primjere koji bi se teoretski obrađivali (objektivi, svjetlo, kadar, kompozicija…)... »više