Novosti

Facebook HFS
02.10.2019.
Večer animacije u kinu Tuškanac
Filmovi Koji Yamamure

Projekcija u ponedjeljak, 30. rujna 2019. u 19 sati, u velikoj dvorani kina Tuškanac,  bila je posvećena filmovima Koji Yamamure, slavnog japanskog animatora rođenog  1964. godine, a započela je desetominutnim radom Glava Gora kojeg je napravio 2002., da bi iduće godine bio nominiran za nagradu Oscar. Film je inače osvojio šest nagrada na vodećim festivalima animacije, među kojima su Annecy i Zagreb, a priča je, bazirana na višestoljetnoj tradiciji humorističnog pričanja rakugoa, smještenog ovaj put u suvremeni Tokio, o škrtici koji jedući trešnje pojede čak i koštice, pa mu na glavi izraste stablo trešnje i onda mu, naravno, stvara cijeli niz problema.

Prikazani su i trinaestominutni Stari krokodil (kojeg muči reumatizam tako da se jedva kreće pa je prisiljen jesti vlastite rođake, ali i hobotnicu koja mu je svesrdno željela  pomoći, kako bi preživio, zgodna metafora o (ne)zahvalnosti) i šestominutna, izrazito razigrana i maštovita Smokva iz 2005., pa dva filma iz 2007., nešto više od pet minuta duga Dječja metafizika i najduži ove večeri, dvadeset i jednominutni Seoski liječnik Franza Kafke (koji je osvojio sedam glavnih nagrada, među ostalim u Ottawi i Stuttgartu, a govori o seriji natprirodnih događa koji uslijede poslije poziva pacijenta) kao i novija ostvarenja iz 2016., Bilješke iz zvjeropedije duge više od šesnaest i Satijeva parada koja traje nešto više od četrnaest minuta.     

Yamamura je prvi film napravio već s trinaest godina, diplomirao je na tokijskom sveučilištu Zokei, na kojem je gostujući profesor od 2004., a profesionalni rad je započeo crtajući pozadine za animirane filmove. Od 1993. djeluje njegov Yamamura Animation studio u čijoj je produkciji napravio veliki broj kratkih animiranih filmova u različitim tehnikama. Uz autorsku karijeru izdaje knjige, održava radionice, sudjeluje u međunarodnim projektima. Potpredsjednik je ASIFA-e Japan, a od 2008. i profesor na Visokoj školi za film i nove medije Umjetničkog sveučilišta u Tokiju. Tamo organizira redovite projekcije animiranih filmova iz cijeloga svijeta te vodi mali dućan posvećen animaciji, u kojemu se nude stručna literatura, optičke igračke, originalni uokvireni crteži, flipbookovi, DVD-ovi, ali i figurice Njegovih je devetnaest filmova dobilo više od sedamdeset međunarodnih nagrada na prestižnim festivalima animiranog filma.

Iako su filmovi nastali u različitim tehnikama, gotovo je uvijek u vizualima prisutna skoro taktilna materijalnost papira, olovke, tuša, boje, poteza kistom ili otiska. Yamamura je klasično likovno obrazovan i studirao je slikarstvo što se prepoznaje  već na prvi pogled. Njegovi su radovi prepoznatljivi, ali su filmovi izričajem veoma različiti. Negdje se čini kako je najvažniji glas naratora na kojeg se prividno tek oslanja slika, u mnogima je dominantna glazba pa se oko nje stvara vizual.

Filmovi su u ukupnom trajanju od 85 minuta prikazani s hrvatskim titlovima, a cijene su ulaznica bile dvadeset kuna, za članove kina Tuškanac deset kuna te za članove ASIFA-e Hrvatske, uz najavu do 27. rujna 2019., ulaz je bio besplatan. Iako je repriziran program od rujna prošle godine, kvaliteta autora i vrijednost filmova ponovo je privukla brojne gledatelje.

Program Večeri animacije u kinu Tuškanac se ostvaruje u organizaciji ASIFA-e Hrvatske, kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza, a sufinanciraju ga Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Izložba i predavanje

Total Portrait of the City

Vjenceslav Richter (Omilje/Donja Drenova, Sv. Ivan Zelina, 1917 - Zagreb, 2002.), češkog porijekla, bio je jedan od najpoznatijih jugoslavenskih i hrvatskih arhitekata dvadesetog stoljeća. Diplomirao je 1949. godine kod ing. arh. Zdenka Strižića na arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu... »više

240 sekundi hrvatskog filma

Jubilarna, 15. revija

Autorski studio-fotografija, film, video, Zagrebački foto-kino savez i Hrvatski filmski savez organizatori su petnaeste, jubilarne revije filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma koja će biti održana 29. studenoga 2019., u dvorani na Trgu žrtava fašizma 14... »više

BESPLATNE FILMSKE RADIONICE ZA OSNOVNOŠKOLCE I SREDNJOŠKOLCE

Blank_filmski inkubator organizira besplatne filmske radionice za djecu i mlade u Zagrebu.
Početna snimanja bila bi u predavaonici i svela bi se na ilustrativne primjere koji bi se teoretski obrađivali (objektivi, svjetlo, kadar, kompozicija…)... »više

Prvi Plitvice Film Festival

Očuvanje prirode

Proteklog je vikenda, od 19. do 22. rujna, u kampu Korana održan prvi Plitvice Film Festival, povodom sedamdesete obljetnice proglašenja nacionalnog parka i četrdeset godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Organizator je PFF-a bio Nacionalni park Plitvička jezera... »više