Novosti

Facebook HFS
22.08.2019.
Festival hrvatskog dokumentarnog filma
17. Liburnia Film Festival

Od 26. do 30. kolovoza u Opatiji se, na maloj ljetnoj pozornici, održava sedamnaesti po redu festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival koji je ovog puta dobrim dijelom posvećen stanju i problemima u našim brodogradilištima, a znamo da ih je mnogo i da su teški.

Između osamdesetak prijavljenih filmova za prikazivanje je odabrano devetnaest recentnih domaćih dokumentaraca, među kojima su i četiri koji će na sedamnaestom LFF-u imati svjetsku premijeru (Baka autora Borne Zidarića, Hipokritovi sinovi Antona Mezulića, Nihilist Renate Lučić i Pluf! Elvisa Lenića), no moglo ih je biti još pet ili šest koji bi s jednakim pravom zaslužili odabir u službenu konkurenciju. Tomu su se ispriječili prije svega ograničeni programski termini, no publika će ipak moći vidjeti i još deset filmova izvan konkurencije odnosno u off programu. Među filmovima se ističu nagrađivani dokumentarci Na vodi Gorana Devića i Susjedi Tomislava Žaje, kao i dva jednominutna filma Zvonimira Rumboldta Izlazak radnika iz tvornice i Ulazak vlaka u stanicu koji se referiraju na istoimene filmove braće Lumiere upozoravajući da u Hrvatskoj danas gotovo i nema tvornica iz kojih radnici mogu izaći niti vlakova koji u stanice mogu ući.

Željelo se pažnju javnosti usmjeriti na uništenu brodogradnju, a posebno na ljude koji su joj posvetili cijeli život i na kraju ostali bez posla i egzistencije, i time iskazati bar simboličku posvetu i potporu. Filmovi su raznoliki, nastojalo se da budu maksimalno angažirani i da obrađuju socijalne teme. Dio filmova se u socijalnom smislu veže za ratove, poput U slučaju rata autora Jana Geberta o nastanku totalitarnih društava, a direktor Liburnia Film Festivala Oliver Sertić smatra da su svi fašizmi rasuti na našim prostorima posljedica onog što se u i oko nas događalo prije tridesetak godina.

U programu izvan konkurencije su i filmovi u produkciji Restarta i oni nastali na Školi dokumentarnog filma, a LFF se svečano zatvara eksperimentalnim filmom iz 1978. godine Automati želja Alda Paquole, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković za životno djelo te poetskim dokumentarcem s ruba Europske unije Poštovana predsjednice Daniela Pavlića i srednjometražnim Prijateljstvom s Trokutom Vladimire Spindler, o konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu koji će biti prikazani na drugoj festivalskoj lokaciji, u Vili Antonio.

Ove godine nema koprodukcija sa Srbijom, osim dokumentarca Tusta autora Andreja Korovljeva, o jednom od najvećih frontmena punk-rock scene, čija je premijera bila u Motovunu, a LFF je treći festival koji ga prikazuje. Projekcije samo po jedne koprodukcije s Češkom i Italijom možda najbolje govore o koprodukcijskom potenciju Hrvatske koji je uništen i koji se mora ponovo dizati.

Uz projekcije su sastavni dio festivala edukacija, razgovori o filmu i muzički program. Članovi Filmaktiva Igor Crnković i Sara Salamon vode radionicu Prvi put snimam na kojoj se mogu steći osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog filma, a namijenjena je polaznicima od četrnaest godina na više.

LFF ima dobru posjećenost, između 200 i 500 ljudi po projekciji, a festival organizira Udruga Liburnia Film Festival uz udruge Restart i Delta, partner je Festival Opatija, a Liburnia Film Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i drugi.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Osam stoljeća i deset godina

U utorak je, poslije jutarnje analize večer prije viđenog Dnevnika Diane Budisavljević, vodeći istraživač u procesu njegova nastajanja Silvestar Mileta govorio o pripremama i snimanju filma i raznim problemima s kojima se ekipa suočavala u proteklih desetak godina... »više

Otvorena 21. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

do 28. kolovoza u Varaždinu više od stotinu polaznika će slušati predavanja i sudjelovati na radionicama sa brojnim filmskim stručnjacima »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Gradska vijećnica

Postoji li dress code za ranojutarnje šetnje sudionika 21. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić? Nakon što u cik zore, rano jutro pola šest, svakog dana putuje… čovjek kroz svoj prozor ugleda jednog voditelja radionice u crvenoj majici... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Studentski dom

Većina sudionika 21. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić pristigla je u Varaždin u nedjelju popodne (neki su, posebno većina organizatora, došli i dan ili dva prije, a neki će polaznici, svatko zbog svog razloga, doći tek u ponedjeljak ili utorak) i smjestila se u predviđene prostore u SCV... »više