Novosti

Facebook HFS
21.08.2019.
21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Osam stoljeća i deset godina

U utorak je, poslije jutarnje analize večer prije viđenog Dnevnika Diane Budisavljević, vodeći istraživač u procesu njegova nastajanja Silvestar Mileta govorio o pripremama i snimanju filma i raznim problemima s kojima se ekipa suočavala u proteklih desetak godina, a zatim je u funkciji predavača u prijepodnevnom terminu nastavio i dovršio svoje izlaganje polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture o povijesti hrvatskog filma. Mirjana Jukić i Katica Šarić popodne su im govorile o multimedijama u teoriji i praksi. Istodobno je polaznicima drugog stupnja seminara Janica Tomić pričala o skandinavskom filmu, a popodne su Ana Đordić i Jelena Modrić obrazlagale analizu i interpretaciju filma u nastavi.

Većina se radionica i oba seminara odvijaju u prostorima Studentskog centra, jutarnje analize i predavanja na prvom i drugom stupnju seminara medijske kulture u studentskom klubu, radionica animacije u starom dijelu doma, a radionice dramske pedagogije, fotografije, igranog filma, radioigre, scenarija i radioreportaže u novom. Tri su radionice smještene izvan Doma, kamere i snimanja u prostorima Sveučilišta Sjever, a montaže, dokumentarnog te eksperimentalnog filma u Centru za mlade. I ured 21. škole medijske kulture smješten je u novom dijelu Studentskog centra, na četvrtom katu.

Kao što obično biva, putnici su domašima zavidni jer ovi mogu sve svoje poslove i obaveze, ali i zadovoljstva, od spavanja i jela do sudjelovanja u radionicama, obaviti na jednome mjestu, a domaši su opet putnicima zericu jalni jer uza sve ostale aktivnosti mogu više šetati po gradu i u svakoj ga šetnji otkrivati još malo bolje.

Varaždin je 2009. godine obilježio osam stoljeća od proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom. Po mnogo čemu poseban, smješten na rubu panonske nizine, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, snažno privlači posjetitelje te je oduvijek smatran jednim od najljepših gradova Hrvatske. Kao Garestin se spominje 1181. godine, a već je 1209. postao prvi slobodni kraljevski grad u Hrvatskoj. Titulom ga je nagradio hrvatsko-ugarski kralj Andrija II., za vjernost koju su mu Varaždinci iskazali dok je bio u kneginečkom zatočeništvu. Grad je bio političko središte u kom je zasjedao hrvatski Sabor, ali i crkveno jer je u njemu sjedište imao Varaždinski arhiđakonat Zagrebačke biskupije. Stari grad, jedan od najreprezentativnijih gradskih objekata, u prošlosti je mijenjao vlasnike među kojima su bili obitelj Celjski, Ungnad odnosno Erdödy koji su u njemu boravili sve do 1925., kada je postao Gradski muzej. Značajno razdoblje u povijesti grada je od 1756. do 1776. kada je Varaždin sjedište banske vlasti i generalata te glavni grad Hrvatske, u kojem je carica i kraljica Marija Terezija osnovala Hrvatsko kraljevsko vijeće koje se smatra prvom hrvatskom vladom, a ovdje je djelovalo do 1776. godine kad je Varaždin gotovo posve izgorio u velikom požaru.

Varaždin se razlikuje od drugih gradova i zbog izuzetne spomeničke i umjetničke  baštine s bogatom baroknom urbanom cjelinom, a uz kompleks Staroga grada su na relativno malom prostoru ostale sačuvane palače i vile u stilu baroka, rokokoa i secesije.

Nastavno na jučerašnje opservacije o značaju i važnosti boja na 21. školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, zapažena je njihova prava eksplozija, od duginih efekata u kosi jedne sudionice do više mahovinastih na glavi druge i kolorističke transformacije jučerašnjeg crvenog šetača u današnjeg zelenog vilenjaka.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Otvorena 21. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

do 28. kolovoza u Varaždinu više od stotinu polaznika će slušati predavanja i sudjelovati na radionicama sa brojnim filmskim stručnjacima »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Gradska vijećnica

Postoji li dress code za ranojutarnje šetnje sudionika 21. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić? Nakon što u cik zore, rano jutro pola šest, svakog dana putuje… čovjek kroz svoj prozor ugleda jednog voditelja radionice u crvenoj majici... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Studentski dom

Većina sudionika 21. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić pristigla je u Varaždin u nedjelju popodne (neki su, posebno većina organizatora, došli i dan ili dva prije, a neki će polaznici, svatko zbog svog razloga, doći tek u ponedjeljak ili utorak) i smjestila se u predviđene prostore u SCV... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Po drugi put u Varaždinu

Od 18. do 28. kolovoza 2019. se po drugi put Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava u Studentskom domu u Varaždinu, u prostorima Kina Gaj i na drugim varaždinskim lokacijama. Prvi ili osnovni stupanj seminara medijske kulture polaznicima osigurava temeljna znanja... »više