Novosti

Facebook HFS
19.02.2018.
Život gospona Fulira u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa
U prodaji je novo izdanje našeg najuglednijeg filmološkog časopisa s monodramom o najslavnijem liku Relje Bašića, komparativnom analizom predstave i filma Tko pjeva zlo ne misli, prijelomnom filmsko-povijesnom studijom o počecima kinematografije u Hrvatskoj, tematom o Twin Peaksu te tekstovima o Antonioniju, psihodeliji i filmskoj glazbi

Iz tiska je izašao zimski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (92) s ekskluzivnom monodramom "Fanti" (i fantazije) gospodina Fulira na kojoj su zajedno radili pokojni velikan hrvatskog glumišta Relja Bašić i naš vodeći teatrolog, akademik Boris Senker. U ovom nostalgičnom, duhovitom, ali i oporom mementu za Bašićevu najpoznatiju ulogu čitatelji mogu saznati što je s Fulirom bilo dvadeset pet godina nakon događaja iz filma Tko pjeva zlo ne misli. Naslovni temat "Fulir" upotpunjen je komparativnom, transmedijskom analizom filma i istoimene predstave zagrebačkog HNK-a u režiji Renea Medvešeka iz pera Ane Fazekaš.

U rubrici "Počeci filma" Enes Midžić napisao je prijelomnu filmsko-povijesnu studiju u kojoj oslonjen na arhivske izvore donosi istinski nove spoznaje o ranim danima filma na našim prostorima, s posebnim težištem na prvim filmskim projekcijama u Zagrebu.

U tematu o kultnoj seriji Twin Peaks Karla Lončar, vodeća hrvatska stručnjakinja za stvaralaštvo Davida Lyncha, vratila se originalnom serijalu iz perspektive teatralizacijskih strategija i psihoanalitičkih čitanja, dok se Luka Ostojić pozabavio novim izdanjem serije koja je ponovno iznevjerila sva očekivanja, na radost velikog broja poklonika.

U rubrici "Studije" Anita Milićević kroz sedam najpoznatijih filmova Michelangela Antonionija traga za njegovim shvaćanjem medija, temeljenim na mogućnosti filma da nevidljive emocionalne sadržaje prikaže putem materijalnog svijeta. Dejan D. Marković u svome je eseju strastveno prikazao najuspjelije pokušaje rekreiranja psihodeličnog doživljaja u eksperimentalnim, igranim i animiranim filmovima, a Marijanu Tucakoviću jedinstveno je vinilno izdanje soundtracka filma Gosti iz galaksije pružilo povod za muzikološki osvrt na ovaj začudni Vukotićev SF i stvaralaštvo njegova kompozitora Tomislava Simovića, kao i na pionirski značaj elektroničke glazbe u vremenu njegova nastanka.

Ovaj broj Ljetopisa opsežno je popratio i zagrebačke festivale ZFF, 25 FPS i Human Rights Film Festival, kao i međunarodne festivale u Stockholmu, Beogradu i Gijónu. Prikazane su i važne knjige o Zvonimiru Berkoviću, Béli Tarru, Jean-Lucu Godardu te pionirska scenaristička knjiga Jasmine Kallay.

U rubrici "Novi filmovi" čitajte o Blade Runneru 2049, Kratkom izletu, Opčinjenom, Pričama o Meyerowitzima i Ubojstvu svetog jelena.

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa po cijeni od 50 kuna možete naručiti putem e-maila: iva.harandi@hfs.hr ili ga kupiti u Hrvatskom filmskom savezu (Tuškanac 1, Zagreb) od 10 do 16 sati. Od kraja tekućeg tjedna časopis će također biti dostupan u knjižarama Vuković & Runjić, (Teslina 16); Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Shop Kina Europa (Varšavska 3).

Podsjećamo pretplatnike kako je broj 92 posljednji broj godišta 2017 te da svoju pretplatu mogu obnoviti putem poveznice http://bit.ly/2EAswFI kako bi i dalje na kućnu adresu primali Hrvatski filmski ljetopis.

Gledalište KKZ

Željko Radivoj i ostali

Na jedanaestom Gledalištu Kinokluba Zagreb, klupskom natjecanju autora KKZ, ove će godine biti prikazano čak sedamdeset i pet filmova, a sve počinje u petak, 16. veljače u 17.30 u MM centru Studenskog centra Sveučilišta u Zagrebu... »više

KRATKI UTORAK: 95 GODINA JONASA MEKASA - SJEĆANJA NA PUT U LITVU

'Kratki' u imenu novog Kratkog utorka, koji će se održati 20. veljače u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, ovaj put se odnosi na kratkoću kadrova. Jer povodom nedavnog 95. rođendana legende američkog underground filma Jonasa Mekasa, puštamo jedno od njegovih dugometražnih remek-djela... »više

Portreti: Celuloidna putovanja Wima Wendersa u kinu Tuškanac

Od 15. do 22. veljače kino Tuškanac donosi retrospektivu jednog od najistaknutijih predstavnika tzv. novog njemačkog filma pod nazivom Portreti: Celuloidna putovanja Wima Wendersa. U sklopu ciklusa bit će prikazano sedam čuvenih redateljevih ostvarenja... »više

11. Gledalište Kinokluba Zagreb

Kinoklub Zagreb kao najstariji klub filmskih amatera u jugoistočnoj Europi i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća kratkih filmova, na 11. Gledalištu koje se održava 16. i 17. veljače (petak i subota) u MM Centru (Savska cesta 25)... »više