Novosti

Facebook HFS
18.04.2017.
Trendovi
Mijenjanje svijeta

Na predstojećim lokalnim izborima, svibnja ove godine, svoje će političke poglede i ambicije, prepoznatljivost i omiljenost u zajednicama u kojima žive i njihovu spremnost na podršku realizaciji svojih (i stranačkih ili nezavisnih) programa na provjeru staviti i nekolicina istaknutih članova Hrvatskog filmskog saveza, odnosno u njega učlanjenih klubova i udruga. Već odavno dokazani kao voditelji školskih filmskih skupina, udruga i klubova, organizatori filmskih manifestacija i autori svojih filmova, sada će se naći i u posve drugačijoj ulozi.   

Tako se za poziciju dogradonačelnice, zamjenice mogućeg budućeg (i bivšeg)  gradonačelnika Ivana Čehoka, nekada vođe HSLS-a, a sada nezavisnog kandidata,   u Varaždinu natječe Sandra Malenica, dugogodišnja članica, autorica i voditeljica VANIMA-e, istaknuta i vrijedna nositeljica brojnih funkcija u Hrvatskom filmskom savezu i ASIFA-i Hrvatske te sadašnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin. U Bjelovaru je kandidat za dogradonačelnika Denis Hladiš, trenutni dopredsjednik Hrvatskog filmskog saveza, a mnogima poznat kao nekadašnji radijski i televizijski novinar HRT-a te suosnivač, organizator i voditelj DOKUart-a, autor mnogih zapaženih dokumentarnih filmova, poput Vugljenara, Rudarskog samara ili Biti Slaven, koji u izbornu bitku ulazi na listi Akcije Bjelovarsko-bilogorske, uz potencijalnu gradonačelnicu Lidiju Novosel, dok se u Slatini za funkciju gradonačelnika kao nestranačka osoba, uz potporu SDP-a i HSS-a, natječe Denis Ostrošić, učitelj hrvatskog jezika u OŠ Josipa Kozarca, dramski pedagog, voditelj Medijske družine Bapatuljak, spiker, novinar i urednik na Radiju Slatina, pjesnik i autor stripova, amaterski glumac, dugogodišnji polaznik Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić i voditelj radionica filmske maske, koji sugrađanima nudi posve drugačiju viziju upravljanja gradom i ostvarenja bolje i ljepše budućnosti.

Njima bi valjalo pridodati i mnoge manje ili više politički angažirane filmaše iz Dubrovnika, Đurđevca, Osijeka, Rijeke, Zagreba i nekih drugih mjesta, koji se javljaju bilo kao formalni pripadnici predizbornih timova, kao strasni komentatori političkih zbivanja i vrsni zagovornici ideja i ljudi iza kojih su spremni stati ili jednostavno kao pobornici promjena koje svima trebaju donijeti bolji, bogatiji, sadržajniji i pravedniji život pa se sve češće angažiraju u medijima. Možda iz tih krugova bude još kakvih (pred)izbornih iznenađenja?

Na neki je način put ugazio saborski zastupnik SDP-a već u drugom mandatu, od 2011. godine, doktor informacijskih znanosti Damir Tomić, nagrađivani autor, predsjednik Foto-kino kluba Đakovo i predstavnik Hrvatskog filmskog saveza u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koji se i kroz saborske rasprave i amandmane bori između ostaloga i za boljitak hrvatskog filmskog stvaralaštva i stvaralaca.

Pri tome je važno naglasiti da su ove aktivnosti isključivo pitanje osobnih odluka i stremljenja pojedinaca, a ne njihovih klubova i udruga niti Hrvatskog filmskog saveza u cjelini. Vrijedi svakako istaknuti i političku raznolikost programa i njihovih zagovornika te činjenicu da su rasprostrti od ljevice do desnice, isključujući svako jednoumlje.

Konačno, u suštini je filmske i svake druge umjetnosti težnja za mijenjanjem svijeta, nabolje dakako, a što je bolje ovisi tek o političkom mišljenju aktera, pa su stoga ovi trendovi posve razumljivi, očekivani i tek je za nadati se da će donijeti opće dobro, za sve.               

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Peticija za očuvanje kina Tuškanac – 'DAJ MI KINO -2'

Ukoliko niste, još uvijek možete potpisati peticiju za očuvanje kina Tuškanac u okviru akcije 'DAJ MI KINO -2'. Peticija se potpisuje on line putem i to pristupom na sljedeći link...
»više

Kino Tuškanac od 18. do 22. travnja 2017.

Najbolje iz distribucije, Filmski klub, Tarkovski, Kratki utorak, Pametno kino…

Svi koji su propustili ovogodišnjim Oscarom nagrađeni film Mjesečina mogu ga pogledati u Tuškancu odmah poslije blagdana. Slijedi ga još jedan recentni naslov Genij o suradnji i prijateljstvu Thomasa Wolfea... »više

Kino Tuškanac, subota 15. travnja 2017.

Interijeri i Manhattan

U subotu 15. travnja kino Tuškanac još jednom zbog interesa svoje publike prikazuje filmove iz mini ciklusa Woodyja Allena i Diane Keaton. U 19 sati na rasporedu su Interijeri (Interiors, 1978.), a u 21 sat slijedi Manhattan (1979.). Ne propustite! »više

Filmski četvrtak u HDA

Jadranska straža

Juraj Biankini, rođen 1849. u Starom Gradu na Hvaru, bio je hrvatski preporodni političar i novinar, jedna od vodećih osoba u Dalmaciji koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća. Narodnjak (blizak s Mihovilom Pavlinovićem i Natkom Nodilom) pa zatim pravaš (s Kažimirom Ljubićem)... »više