Trendovi

Mijenjanje svijeta

Na predstojećim lokalnim izborima, svibnja ove godine, svoje će političke poglede i ambicije, prepoznatljivost i omiljenost u zajednicama u kojima žive i njihovu spremnost na podršku realizaciji svojih (i stranačkih ili nezavisnih) programa na provjeru staviti i nekolicina istaknutih članova Hrvatskog filmskog saveza, odnosno u njega učlanjenih klubova i udruga. Već odavno dokazani kao voditelji školskih filmskih skupina, udruga i klubova, organizatori filmskih manifestacija i autori svojih filmova, sada će se naći i u posve drugačijoj ulozi.   

Tako se za poziciju dogradonačelnice, zamjenice mogućeg budućeg (i bivšeg)  gradonačelnika Ivana Čehoka, nekada vođe HSLS-a, a sada nezavisnog kandidata,   u Varaždinu natječe Sandra Malenica, dugogodišnja članica, autorica i voditeljica VANIMA-e, istaknuta i vrijedna nositeljica brojnih funkcija u Hrvatskom filmskom savezu i ASIFA-i Hrvatske te sadašnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin. U Bjelovaru je kandidat za dogradonačelnika Denis Hladiš, trenutni dopredsjednik Hrvatskog filmskog saveza, a mnogima poznat kao nekadašnji radijski i televizijski novinar HRT-a te suosnivač, organizator i voditelj DOKUart-a, autor mnogih zapaženih dokumentarnih filmova, poput Vugljenara, Rudarskog samara ili Biti Slaven, koji u izbornu bitku ulazi na listi Akcije Bjelovarsko-bilogorske, uz potencijalnu gradonačelnicu Lidiju Novosel, dok se u Slatini za funkciju gradonačelnika kao nestranačka osoba, uz potporu SDP-a i HSS-a, natječe Denis Ostrošić, učitelj hrvatskog jezika u OŠ Josipa Kozarca, dramski pedagog, voditelj Medijske družine Bapatuljak, spiker, novinar i urednik na Radiju Slatina, pjesnik i autor stripova, amaterski glumac, dugogodišnji polaznik Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić i voditelj radionica filmske maske, koji sugrađanima nudi posve drugačiju viziju upravljanja gradom i ostvarenja bolje i ljepše budućnosti.

Njima bi valjalo pridodati i mnoge manje ili više politički angažirane filmaše iz Dubrovnika, Đurđevca, Osijeka, Rijeke, Zagreba i nekih drugih mjesta, koji se javljaju bilo kao formalni pripadnici predizbornih timova, kao strasni komentatori političkih zbivanja i vrsni zagovornici ideja i ljudi iza kojih su spremni stati ili jednostavno kao pobornici promjena koje svima trebaju donijeti bolji, bogatiji, sadržajniji i pravedniji život pa se sve češće angažiraju u medijima. Možda iz tih krugova bude još kakvih (pred)izbornih iznenađenja?

Na neki je način put ugazio saborski zastupnik SDP-a već u drugom mandatu, od 2011. godine, doktor informacijskih znanosti Damir Tomić, nagrađivani autor, predsjednik Foto-kino kluba Đakovo i predstavnik Hrvatskog filmskog saveza u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koji se i kroz saborske rasprave i amandmane bori između ostaloga i za boljitak hrvatskog filmskog stvaralaštva i stvaralaca.

Pri tome je važno naglasiti da su ove aktivnosti isključivo pitanje osobnih odluka i stremljenja pojedinaca, a ne njihovih klubova i udruga niti Hrvatskog filmskog saveza u cjelini. Vrijedi svakako istaknuti i političku raznolikost programa i njihovih zagovornika te činjenicu da su rasprostrti od ljevice do desnice, isključujući svako jednoumlje.

Konačno, u suštini je filmske i svake druge umjetnosti težnja za mijenjanjem svijeta, nabolje dakako, a što je bolje ovisi tek o političkom mišljenju aktera, pa su stoga ovi trendovi posve razumljivi, očekivani i tek je za nadati se da će donijeti opće dobro, za sve.               

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

18.04.2017.