Novosti

Facebook HFS
26.09.2016.
Održani Konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih i filmski festival za mlade Wicked Wales u Walesu!

Hrvatska se delegacija upravo vratila s putovanja u daleki Wales (UK) gdje su gostovali na festivalu namijenjenom filmovima mladih, Wicked Wales, te na Konferenciji o filmskom stvaralaštvu mladih. Festival se održao po prvi put i to na pet različitih mjesta, u gradovima Conway Bay, Presteatyn, Llandudno, Rhyl, te u pitoresknom dvorcu Bodelwyddan.

Wicked Wales se, poput karlovačkog Four River Film Festivala, nalazi u Mreži filmskog stvaralaštva mladih (YCN- Youth Cinema Network), koja se sastoji od dvadesetak partnerskih festivala, organizacija i udruga koje aktivno djeluju na području filmskog stvaralaštva mladih. Umrežavanje raznih festivala namijenjenih filmovima mladih, započeto 2013. upravo u Karlovcu, omogućilo je i izuzetno plodnu i kreativnu razmjenu.

Hrvatsku delegaciju u Wales činili su mladi, talentirani filmaši koji su priliku za odlazak dobili uspjehom na prošlogodišnjoj Reviji filmskog stvaralaštva mladeži. Njihovi su se filmovi u Walesu natjecali s ostalim pobjednicima festivala iz YCN mreže. Riječ je o Karlu Vorihu iz zagrebačkog Blanka_filmskog inkubatora, Mariji Nikolić iz FKVK Zaprešić te Mirsadu Mahmutoviću iz Studija kreativnih ideja iz Gunje. Oni su u Walesu predstavili svoje filmove s kojima su osvojili nagrade na Reviji, Karlo film slobodnog stila, Ana, Marija animirani film Zzz…zmaj, a Mirsad dokumentarac Kuća puna Save. Svoje su talente mladi filmaši u Walesu mogli dodatno izbrusiti na brojnim organiziranim radionicima.

Uz mlade filmaše, u Wales su putovali i Igor Jelinović, voditelj Blank_filmskog inkubatora koji je na festivalu imao čast održati radionicu snimanja filma slobodnog stila. Na festivalu u Walesu hrvatsku su delegaciji činile i predstavnice Kinokluba Karlovac i Four River Film Festivala, Ksenija Sanković, Lea Štanjger i Sanja Zanki. Mladi je hrvatski filmaš Antonio Britvar u sklopu festivala održao i radionicu s kojom je predstavio projekt međunarodnog Summita medija za mlade u kojemu je angažiran kao jedan od glavnih delegata. Istu je radionicu održao i na nedavno održanom Four River Film Festivalu, a riječ je o vrijednom projektu kojim se nastoji afirmirati angažiranost mladih u kontekstu medijske pismenosti.

Delegaciji se pridružila i Marija Ratković Vidaković, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, koja je sudjelovala na Konferenciji o filmskom stvaralaštvu mladih na kojoj se okupilo preko 50 predstavnika iz 19 zemalja. Također, gostovala je na sjednici Velškog filmskog instituta (Film Agency for Wales – Ffilm Cymru Wales), na kojemu je predstavila programe Hrvatskog filmskog saveza fokusirane na razvoj filmske medijske pismenosti, pogotovo Školu medijske kulture i program Nastava filmske umjetnosti za srednjoškolce koji se organizira u kinu Tuškanac. Sljedeća će se konferencija održati u Berlinu krajem rujna sljedeće godine na međunarodnom festivalu filmova za mlade, REC - internationales junges Filmfestival.

Nadamo se da su mladi filmaši vratili obogaćeni novim znanjima i poznanstvima. Želimo im i u budućnosti što više putovanja i nagrađenih filmova!

Kino Tuškanac od 26. rujna do 2. listopada 2016.

Retrospektiva Kreše Golika (1922.-1996.)
20 godina od smrti

Pozivamo vas na svečano otvaranje retrospektivnog ciklusa Kreše Golika u ponedjeljak 26. rujna u 19,30 sati u kino Tuškanac. Program otvara komedija Tko pjeva zlo ne misli... »više

Filmski četvrtak u HDA

Turističke kozerije

Legenda kaže da je poslije završenog snimanja Vlaka bez voznog reda redatelja Veljka Bulajića, koji je 1959. godine bio dobitnik Velike zlatne arene u Puli i kandidat za Zlatnu palmu u Cannesu, ostalo nešto filmske trake koju je Jadran film ustupio Zagreb filmu... »više

Samostalna izložba Tomislava Gotovca u Berlinu

Circles

U galeriji Gregor Podnar u Berlinu je 16. rujna otvorena samostalna izložba radova Tomislava Gotovca naslovljena Circles koja ostaje postavljena do 5. studenoga 2016. Kustos izložbe Darko Šimičić odabrao je niz umjetnikovih ostvarenja iz različitih područja zanimanja i aktivnosti... »više

Eastern Neighbours Film Festival

Papusza

Eastern Neighbours Film Festival traje već puno desetljeće, od 2006. godine, u Utrechtu, Nizozemska, a smisao je njegova pokretanja bila prezentacija nizozemskim gledateljima kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih te cjelovečernjih igranih filmova... »više