Novosti

Facebook HFS
08.09.2016.
Bogat radionički program novog izdanja Revije i Festivala

07. srpnja, 2016. - Ovogodišnji Four River Film Festival, u suradnji s filmskim programom Relativity School iz Los Angelesa, raspisao je natječaj za filmsku ideju/priču koja će jednog mladog hrvatskog filmaša na kraju odvesti u Hollywood. Mentori škole Addy Green i Mark Milhone stigli su iz Los Angelesa entuzijastični i puni volje za rad. Dolaze kako bi sve mlade filmske nade koje sudjeluju na 21. Filmskoj reviji mladeži i 9. Four River Film Festivalu upoznali s programom Relativity school i uključili ih u radionicu Work in Progress.


Relativity school

‘Cilj našeg djelovanja je da nađemo najbolje redatelje, glumce, plesače i poduzetnike te im omogućimo obrazovanje kakvo zaslužuju i prenesemo znanje koje će moći primijeniti u daljnjem životu’, rekao je Addy Green.

Kako bi mladima bolje prenijeli samu ideju i predstavili školu, tu su Mary Strause i Johan Erik Lallerstedt s treće godine studija režije. Začetnik same ideje je Mark, koji je kao student bio dobitnik akademske nagrade za film. Ono po čemu je Relativity school drugačija od ostalih u Sjedinjenim Američkim Državama jest da su mladi direktno uključeni u posao. Uče o filmskom marketingu te o načinu na koji svoj talent mogu pokazati svijetu – putem interneta.


Radionica Pack&Pitch

'Koliko god velik bio nečiji talent, ako osoba svoj rad ne može pokazati svijetu da isti bude zamijećen, njegov je talent osuđen na propast', kaže Addy Green.

Natječaj Pack&Pitch na našem se festivalu održava u četvrtak, a sudionici će nakon predstavljanja svojih ideja prvo dobiti feedback od mentora te zatim od publike. Najbolji projekt osvaja putovanje u Los Angeles. Ono što je specifično jest da će ondje izabranik istog trena biti uključen u realizaciju svoje ideje. U školi se odmah započinje s radom, više je fokus na praksi nego teoriji i uvjet nisu nikakva prijašnja iskustva. Njih su četvero prvi puta na ovom festivalu i očekuju da će mladima prenijeti svoja znanja, ali istodobno naučiti nešto novo od njih samih.

‘Ovaj festival zaista pokazuje što mladi mogu napraviti. Filmaši i mentori se skupljaju, izmjenjuju iskustva i inspiriraju jedni druge što je za nas smisao ovakvog festivala’, rekao je Mark Milhone.


Pack&Pitch

Filmska priča kroz videoigru

Videoigre iz dana u dan imaju sve značajniju ulogu u audiovizualnoj industriji i zato se Leu Vitasoviću, mladom redatelju, nekadašnjem sudioniku Revije i njegovom kolegi Jasminu Makaju odlučilo prepustiti važno mjesto u edukativnom programu. Održali su radionicu „Film u svijetu videoigara, na kojoj su polaznici učili kako se radi 2D videoigra za računalo.


Leo Vitasović

‘Istraživali smo kako se kroz medij koji je po mnogočemu sličan filmu može ispričati priča i kako ta priča rezonira s igračima. Uspjeli smo napraviti jednu videoigru za vrijeme trajanja radionice i uskoro ćete ju moći igrati’, rekao je Leo iza kojeg je naporno, ali uzbudljivo ljeto. Proveo je tjedan dana u Seattleu. Ondje je otišao jer je Rick Stevenson, organizator Prodigy film campa, izabrao upravo njegov film „Govorna pošta“ kao najbolji na prošlogodišnjem festivalu u Karlovcu.

‘Glavni fokus kampa je storytelling i kako raditi iskrenu umjetnost, što podrazumijeva i otvoren razgovor o privatnim temama i najtežim životnim iskustvima. Puno stvari s kojima sam se susreo u ‘Seattleu primjenjujem u vlastitim novim projektima, a i na radionici videoigara koju ovdje vodim’, istaknuo je Leo.

Masterclass Ane Đordić i Jelene Modrić: Metodika nastave filma

Zašto je, osim radom u kinoklubovima i školskim filmskim družinama, važno u obrazovni sustav uvesti film kao nastavni predmet, kakav je interes učenika za takvim predmetom i kako uopće predavati film, samo su neki dijelovi zanimljiva masterclassa prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić i montažerke Jelene Modrić, namijenjena prije svega nastavnicima i voditeljima kinoklubova, ali i svim ljubiteljima filma koji će uživati u filmološkom pristupu analizi i interpretaciji nekoliko kratkih filmova, prikladnih za srednjoškolsku nastavu.


Ana Đordić

S ponosom predstavljam najmlađeg člana 'Velikog žirija' Joea Stephensona

Redatelj Joe Stephenson diplomirao je na New York Film Academy sa svega 17 godina. Radio je za kompanije poput Ealing Studios i Icon, a režirao je i svoj prvi kratki film „The Alchemist suticas“ koji je osvojio Editors Choice nagradu na natjecanju Virgin Media Shorts te je kritika o filmu bila objavljena i u državnim medijima. Joe je osnovao B Good Picture Company gdje je režirao i producirao TV serije za Sky Arts pod nazivom „In love with“ s preko 20 najboljih britanskih glumačkih nada poput Catherine Tate, Johna Simma, Eddija Marsana, Craiga Robertsa, Simona Callowa, Karen Gillan, Miriam Margolyes, Anthonyja Heada i mnogih drugih, a sada ga imamo priliku gledati po prvit put u ulozi člana žirija.


Joe Stephenson

‘Nikad nisam bio u Hrvatskoj, nikad nisam bio član žirija, ali sam oduševljen svime što me dočekalo. Čini mi se da ima mnogo talentiranih mladih autora kojima sad ide puno bolje nešto što je išlo meni u njihovim godinama. Da je bar bilo ovakvih festivala dok sam ja kretao u filmsku industriju’, rekao je Joe.

Organizatori su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, a pokrovitelji Revije i Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zorin dom. Festival i Revija traju do subote, 10. rujna.

21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

Probir

Od 594 prijavljena filma selekcijska je komisija u sastavu Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture u zagrebačkoj XIII. gimnaziji, s Jelenom Modrić voditeljica nastave filmske umjetnosti za srednjoškolce u Tuškancu i metodičkih vježbi za nastavu filma u srednjoj školi... »više

Svjetlosnim spektaklom otvorena 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

U iduća četiri dana u Karlovcu nas očekuje pravi filmski maraton. 73 filma su u konkurenciji za Festivalske i Revijske nagrade... »više

21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

Korijeni

Bicikl ima više očeva, a nije zabilježeno ime baš pravog, od kojeg je sve počelo. Tek se spominje prvi znani vozač, iz 1817., svega dvije godine poslije bitke kod Waterlooa, onaj njemački barun Karl von Drais (po njemu je taj bicikl nazvan draisine iliti po naški drezina)... »više

Kino Tuškanac

Subotnja matineja za djecu: Žabac Regi

U subotu ujutro, 10. rujna u 11 sati u kinu Tuškanac najmlađe očekuje projekcija animiranog filma s humanitarnim ciljem. Na programu je film Žabac Regi, o jednom sasvim posebnom žapcu koji ne voli vodu i ne želi skakutati... »više