Novosti

Facebook HFS
08.09.2016.
21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival
Probir

Od 594 prijavljena filma selekcijska je komisija u sastavu Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture u zagrebačkoj XIII. gimnaziji, s Jelenom Modrić voditeljica nastave filmske umjetnosti za srednjoškolce u Tuškancu i metodičkih vježbi za nastavu filma u srednjoj školi na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, inače pobjednica Revije i Festivala 1999. i 2000. godine, dr. sc. Boško Picula, politolog i filmski kritičar, viši predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu, suradnik Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, autor više znanstvenih radova i publikacija, član brojnih žirija na stranim i domaćim filmskim festivalima i novinar odnosno urednik više tiskanih i elektronskih medija i Stipe Radić, politolog i filmski kritičar, dobitnik Nagrade Vladimir Vuković za najboljeg mladog filmskog kritičara u 2014. godini, suradnik više tiskanih, internetskih i radijskih medija, odabrala njih 73 te ih razvrstala u sedam revijskih projekcija. Prve smo dvije vidjeli u srijedu.

Stručni žiri u kojem su Anna Eriksson, švedska redateljica i svojevremena predavačica filma na Sveučilištu za edukaciju odraslih Katrineberg i sudionica projekta Doris Film koji propitkuje i mijenja rodnu ravnopravnost u švedskoj filmskoj industriji, članica Upravnog odbora IYMS-a i savjetnica pri Svjetskom samitu medija za mlade, Noel Goodwin, voditelj programa za edukacijske strategije koji za BFI radi od 2008. godine i pronalazi i podupire mlade talente kroz FUture Film Programme i Joe Stephenson, koji je kao sedamnaestogodišnjak diplomirao režiju na New York Film Academy, trenutno u postprodukciji svog drugog igranog filma, vrijedno radi, a na kraju će podijeliti nagrade za osam najboljih animiranih, dokumentarnih, igranih i filmova slobodnog stila u domaćoj i međunarodnoj selekciji te Grand Prix Revije i Festivala.    

I međunarodni žiri mladih će dodijeliti svoje nagrade najboljoj glumici i glumcu, najboljem redatelju, scenaristu, snimatelju i montažeru, a posebnu važnost ima njihova Žuta zastava za nenasilje na filmu.

Na 21. filmskoj reviji mladeži i 9. Four River Film Festivalu dodjeljuju se i međunarodna nagrada za najbolji antikorupcijski film odnosno nagrada publike, a nagrađeni autori sudjelovat će na filmskim radionicama za djecu i mlade u Kraljevici odnosno na partnerskim festivalima i filmskim kampovima u svijetu.

Vrijeme se lagano ali stalno popravlja pa su se sudionici Revije i Festivala u večernjim  satima uputili na Mrežnicu gdje su pogledali autorske filmove Ane Đordić, u okviru programa Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? i dokumentarni film Tonćija Gaćine Turizam kojeg inače mnogi svrstavaju među deset najperspektivnijih filmaša u Europi.

Karlovac se smatra najbiciklističkijim gradom u nas, pa su se neki i na večernje druženje dovezli biciklima. Bicikl se u zadnjih stotinu i dvadeset godina nije bitnije promijenio, bar u osnovnom konceptu. Naravno, mijenjali su se materijali, pa su današnji bicikli lakši, a čvršći. Razlikuju se prema namjeni, pa poznajemo rekreacijske, teretne, brdske, sportske, prema konstrukciji gdje primjećujemo uže ili šire gume, različite okvire, upravljače koncipirane i postavljene na ovaj ili onaj način. U osnovi bicikl je i orijentalna rikša koja služi za prijevoz dvoje ili više putnika. Postoje i ležeći bicikli, kod kojih vozač ne sjedi nego leži, ali i bicikli kod kojih se ne pedalira nogama već rukama. Pa se brže i lakše sklizne na dekicu na travi, pred filmskim platnom, i prepusti užitku.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Svjetlosnim spektaklom otvorena 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

U iduća četiri dana u Karlovcu nas očekuje pravi filmski maraton. 73 filma su u konkurenciji za Festivalske i Revijske nagrade... »više

21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

Korijeni

Bicikl ima više očeva, a nije zabilježeno ime baš pravog, od kojeg je sve počelo. Tek se spominje prvi znani vozač, iz 1817., svega dvije godine poslije bitke kod Waterlooa, onaj njemački barun Karl von Drais (po njemu je taj bicikl nazvan draisine iliti po naški drezina)... »više

Kino Tuškanac

Subotnja matineja za djecu: Žabac Regi

U subotu ujutro, 10. rujna u 11 sati u kinu Tuškanac najmlađe očekuje projekcija animiranog filma s humanitarnim ciljem. Na programu je film Žabac Regi, o jednom sasvim posebnom žapcu koji ne voli vodu i ne želi skakutati... »više

Nova besplatna KKZ radionica pisanja za film

Kinoklub Zagreb četvrtu godinu za redom organizira besplatnu radionicu pisanja za film. Cilj dvomjesečne radionice je kroz niz vježbi pisanja razviti prijavljeni sinopsis u kvalitetan scenarij... »više