Novosti

Facebook HFS
19.05.2016.
Eastern Neighbours Film Festival
Tour in Eindhoven

Iako je novo izdanje Eastern Neighbours Film Festivala najavljeno za konac (od 27. do 29.) listopada odnosno prvu polovicu (9. do 13.) studenoga ove godine, aktivnosti počinju već sada, pa se tako večeras, 19. svibnja u Pand P. u Eindhovenu održava najava ovogodišnjih zbivanja prikazivanjem filma redateljice Ines Tanović Svakodnevna priča, nastalog 2015. godine kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, jednog od kandidata za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Film progovara o životu jedne prosječne obitelji u Sarajevu koja se dvadeset godina poslije rata, koji nije dominantna tema ali se njegove posljedice itekako osjećaju, bori s tipičnim problemima poslijeratnog razdoblja, od nezaposlenosti do migracija raznih vrsta (onaj stari, mračni i tužni vic koji kaže da se Sarajevo /kao i mnogi drugi gradovi u cijeloj regiji/ sada zove Oklen City, tj oklen /odakle/ si ti?), razbijenih obiteljskih veza i drugih divota koje nam je svima donijela genijalna i mudra politika naših vođa.

Događanje zajednički organiziraju ENFF i Foundation Ladies, a na početku će govoriti Mirsada Hadžegrić iz Foundation Ladies (Žene) i Rada Šešić u ime ENFF-a, a nastupaju i pjevačica Dalida Ibrić i gitarist Sandi Duraković.

Eastern Neighbours Film Festival u osnovi je namijenjen upoznavanju nizozemske i druge zapadnoeuropske publike s filmskim stvaralaštvom autora s područja jugoistočne Europe, prije svega zemalja biše Jugoslavije i najbližeg okruženja. Odrednica susjedi pokazuje želju da raste i jača spoznaja kako smo u svijetu današnjice svi nekomu susjedi i da su svi susjedi nama, pa valja još više raditi na međusobnom približavanju, na dokidanju razlika i jačanju prijateljstava. Jedna je od standardnih vrijednosti festivala dokumentarni program koji se bavi uglavnom političkim i drugim gibanjima u tranzicijskim zemljama i društvima jugoistočne Europe.

U sedam dana bogatih događanjima na više lokacija publika će i ove godine moći vidjeti radove nekih poznatih redatelja, ali i prve filmove početnika koji obećavaju, neke već višekratno nagrađene te neke koji su tek nominirani.

Eastern Neighbours Film Festival prvi je put održan 2006. godine u Utrechtu, s namjerom jačanja kulturoloških veza i pobližeg upoznavanje naroda koji žive u susjedstvu, a ne poznaju se dovoljno. ENFF je održan ponovno 2008. godine, kada je pokrenut i reverzibilni proces upoznavanja gledatelja iz zemalja Istočne Europe s filmskim stvaralaštvom nizozemskih autora, pa su njihovi filmovi prikazani na Nizozemskim filmskim danima u Makedoniji. Tokom 2009. i 2010. godine slični su programi održani i u Tirani, Albanija, Sarajevu, Bosna i Hercegovina, Ohridu, Makedonija te u Beogradu, Nišu i Preševu, Srbija, kako bi dodatno ojačale filmske i druge veze dva podneblja.

Eastern Neighbours Film Festival već nekoliko godina nagrađuje svoju publiku sedmodnevnim putovanjima u zemlje iz kojih dolaze filmovi na programu, pa će tako biti i ove godine.

Pokretačica, organizatorica, voditeljica i umjetnička direktorica Eastern Neighbours Film Festivala je filmska kritičarka i autorica Rada Šešić. 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac u subotu 21. svibnja od 11 do 13,30

Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

I ove subote ne zaboravite na crtić i novu radionicu i dođite u kino Tuškanac
Program započinje u 11 sati projekcijom animiranog filma Mumini na Azurnoj obali, a nastavlja se kreativnom radionicom... »više

Kratki na brzinu3

Rast i razvoj

Između pedeset i šest filmova prikazanih u službenoj konkurenciji na trećoj Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu, održanoj 10. i 11. svibnja u Zagrebu, a od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, stručni je žiri u sastavu Tihana Lazović, predsjednica te članovi... »više

Filmski klub kina Tuškanac za članove
Projekcije antologijskih ostvarenja filmske umjetnosti u maloj dvorani kina utorkom u 18 sati

Ždralovi lete Mihaila Kalatozova

Mihail Kalatozov se, svojim remek djelom Ždralovi lete (Letjat žuravli, 1957), pričom o djevojci Veroniki koja se nakon odlaska zaručnika Borisa u rat i njegove pogibije udaje za njegova rođaka Marka... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 16. do 22. svibnja 2016.

Na prvim, poslijepodnevnim projekcijama prikazuje se nekoliko komedija: norveška Izvan sebe, argentinska Divlje priče, te najnoviji film Mike Kaurismäkija, humorni triler Povratak kući... »više