Novosti

Facebook HFS
17.05.2016.
Kratki na brzinu3
Rast i razvoj

Između pedeset i šest filmova prikazanih u službenoj konkurenciji na trećoj Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu, održanoj 10. i 11. svibnja u Zagrebu, a od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, stručni je žiri u sastavu Tihana Lazović, predsjednica te članovi Andrej Korovljev i Igor Bezinović odabrao, po svome mišljenju, najvrjednije.

Najboljim je igranim filmom proglašen Piknik Jure Pavlovića, dokumentarnim  Communicatio Marka Modrića, eksperimentalnim Beat TV Dragana Đokića, a najboljim animiranim Dota Petre Zlonoge.

Nagradu za najbolju režiju osvojila je Dubravka Turić za film Belladonna, za scenarij  Judita Gamulin za Cvijeće, za kameru Almir Fakić za Piknik, za glumu Doris Šarić-Kukuljica za Zvjerku i Ivan Ožegović za Dane, za masku Ana Bulajić Črček za Zvjerku, za montažu Dragan Mileusnić za X-Tape, najbolju su animaciju ostvarili  Siniša Mataić, Natalija Marcos, Kristijan Dulić i Veljko Popović u filmu Planemo, a najbolju špicu napravio Krsto Jaram za film Prosvjetljenje.

Povelje za posebna dostignuća dodijeljene su Dariji Blažević za film Indonezija, Goranu Ribariću za Na vodi i Alexanderu Stewartu za Tu, tamo.

Privlačnu nagradu publike, besplatno vikend korištenje nove Opel Astre koju daruje AutoWill dobila je Antoneta A. Kusijanović za Oko za oko, nagradu za najbolji projekt na Croatian Short Pitch-u, 3.000 kuna i besplatni rental opreme za snimanje uz produkcijsku i distribucijsku podršku by Sekvenca, dobila je Dora Šustić za režiju i scenarij rada Majdine poze, dok je nagrada žirija KinoKino-International Film Festival for Children za najbolju scenu dodijeljena Vanji Cirjak i Patriku Radotiću koji će tokom godine razvijati svoje scene u scenarij, a najbolji scenarij će se snimati za vrijeme Zagreb Film Festivala.

U popratnom su programu, koji je prvi put dijelom održan i u Zagrebu, predstavljeni izbor filmova s Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Jihlava odnosno izbor studentskih filmova s Australian Film, Television & Radio School, održan Croatian Short Pitch s javnim pitchingom projekata odnosno pitching radionicom za finaliste te prikazane projekcije Factum monovolumen najmanjeg kina na svijetu.

Predstavljena je i zemlja partner Italija, izborom međunarodnih kratkih filmova s Magma-mostra di cinema breve, Festivala dei Popoli i Sedicicorto Film Festival-a, a u Late Night Film Talks sudjelovali su Damir Čučić i Rade Šerbedžija.

Održane su i radionica metodike nastave kratkometražnog filma odnosno radionica HAVC-a za učitelje i profesore koje su u Gradskoj vijećnici vodili Ana Đordić, Jelena Modrić i Uroš Živanović te casting radionica Val produkcije i Casting.hr koju su vodile Suzana Zubčić i Martina Subašić.   

Za najmlađe je posjetitelje (jedan je od zacrtanih ciljeva Kratki na brzinu edukacija filmske publike i povratak stalnog kina u Zelini) organizirana matineja filmova za djecu Kinokina i Zagreb Film Festivala, a održana je i radionica Škola kratkog filma za mlade zaljubljenike u film iz Zeline i okolice (ili, one koji će to tek postati!) čiji su filmovi nastali na radionici prikazani zadnjeg dama Revije.

I naravno, bilo je tu i obilje druženje, koncerata, neformalnih razgovora, izleta i dobre atmosfere, koji će svakako dovesti neke od ovogodišnjih i mnoge nove sudionike i goste i iduće godine, na četvrtu Reviju hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Filmski klub kina Tuškanac za članove
Projekcije antologijskih ostvarenja filmske umjetnosti u maloj dvorani kina utorkom u 18 sati

Ždralovi lete Mihaila Kalatozova

Mihail Kalatozov se, svojim remek djelom Ždralovi lete (Letjat žuravli, 1957), pričom o djevojci Veroniki koja se nakon odlaska zaručnika Borisa u rat i njegove pogibije udaje za njegova rođaka Marka... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 16. do 22. svibnja 2016.

Na prvim, poslijepodnevnim projekcijama prikazuje se nekoliko komedija: norveška Izvan sebe, argentinska Divlje priče, te najnoviji film Mike Kaurismäkija, humorni triler Povratak kući... »više

Rakijaški dnevnik Damira Čučića u New Yorku!

Dokumentarno-eksperimentalni film Rakijaški dnevnik Damira Čučića odabran je kao hrvatski predstavnik u selekciju Panorama Europe 2016 koja se tijekom ovog svibnja održava u New Yorku. Program se održava u organizaciji muzeja MOMI (Museum of Moving Image in Queens)... »više

Karlovačko filmsko stvaralaštvo

Uspješna sezona

Od jeseni 2014. do ljeta 2015. članovi Kinokluba Karlovac i srodnih im udruga i filmskih skupina u gradu snimili su četrnaest autorskih filmova, a od protekle jeseni do danas ovaj je broj gotovo podvostručen pa ih je na nedavnoj projekciji u Gradskom kazalištu Zorin dom... »više