Novosti

Facebook HFS
29.03.2016.
Tribina "Filmsko snimanje i filmologija" i projekcija filma Ludi Pierrot u sklopu filmske večeri Hrvatskog filmskog ljetopisa!

Tribina "Filmsko snimanje i filmologija – tehnička i znanstvena perspektiva" (1.4.2016.,19:00, Mala dvorana Kina Tuškanac)

Aktualni broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (84) donosi prvi opsežni temat o filmskom snimanju u posljednjih gotovo dvadeset godina, tj. od vremena kada se takav sadržaj posljednji put pojavio u istom časopisu. Jesu li u hrvatskom filmu "teorija" i "praksa" doista potpuno odvojene, kako se snimatelji stručno usavršavaju i u kojoj se mjeri njihova perspektiva uključuje u filmsku kritiku?

Kako u pisanju o filmu biti instruktivan i zanimljiv podjednako djelatnicima iz polja filmske slike i proučavateljima filma? Koliko nam danas znače djela znamenitih redateljsko-snimateljskih parova Godarda i Coutarda te Bergmana i Nykvista te kako njihova iskustva možemo primijeniti na suvremenu filmsku fotografiju? Što se promijenilo u pristupu filmskom svjetlu?

O tim i drugim povezanim temama govore akademski snimatelj i fotograf Jasenko Rasol, urednik temata, akademski snimatelj Dragan Marković, autor teksta o snimanju Živih i mrtvih Kristijana Milića, te Nikica Gilić, glavni urednik časopisa.

Ljetopisove filmske večeri: Ludi Pierrot (Pierrot le fou, Jean-Luc Godard, 1965) (1.4.2016., 21:15, Velika dvorana Kina Tuškanac)

Pozivamo vas na projekcije klasika hrvatske i svjetske kinematografije u sklopu Filmskih programa Hrvatskog filmskog saveza, u skladu s temom aktualnog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa i uz razgovor s eminentnim kritičarima koji otkrivaju nove rakurse na kanonska djela igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma. U ugodnoj atmosferi kina Tuškanac prepustimo se majstorima i – razgovarajmo o filmu!


Ludi Pierrot

Prva Ljetopisova filmska večer posvećena je Ludom Pierrotu (Pierrot le fou, 1965), remek-djelu dugogodišnje plodne suradnje redatelja Jean-Luca Godarda i snimatelja Raoula Coutarda
Pridružite nam se u ovom bijegu na romantični jug, audiovizualnoj eksploziji s brojnim referencama na slikarstvo, književnost i filmsku povijest koja Belmonda i Karinu kao francuske Bonnie i Clydea vodi kroz pljačke, ubojstva i intrige dvije godine prije znamenitog filma Arthura Penna.


Ludi Pierrot

Uvodni razgovor o filmu vode filmska kritičarka Višnja Vukašinović i snimateljica Dinka Radonić.

U sklopu Ljetopisovih filmskih večeri organizira se i promotivna prodaja aktualnog i starijih brojeva Hrvatskog filmskog ljetopisa – cijene i novosti provjerite na www.hfs.hr.

Filmski klub kina Tuškanac za članove

Večeras: Kuća na pijesku

Utorak, 29. ožujka u 18 sati
Kuća na pijesku, jedini dugometražni (i k tomu igrani) film Ivana Martinca krunsko je ostvarenje redateljeva opusa budući da je to u formalnom pogledu suma strukturalističkih nastojanja... »više

Retrospektiva Chantal Akerman

Natalijina kći

Dvije trećine svoga života Chantal Akerman posvetila je filmu. Pri tomu je cijelo to vrijeme ostala svoja i nije se dala (ili, mogla?) svrstati u neku od uobičajenih podjela, jer se podjednako bavila istražIvanjima i vizijama, klizila rubom dokumentarnog i eksperimentalnog filma... »više

UDRUGA GFR FILM-VIDEO IZ POŽEGE PROSLAVILA 43. OBLJETNICU POSTOJANJA!

Povodom obilježavanja 43. obljetnice djelovanja udruge i 70. obljetnice djelovanja HZTK u srijedu, 23. ožujka 2016. u miniGaleriji požeške udruge GFR FILM-VIDEO otvorena je izložba fotografija... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 29. ožujka do 3. travnja 2016.

Martinac, Chantal Akerman, kineska animacija, Pametno kino, kinotečni i recentni filmovi, Shakespearov Tit Andronik... »više