Novosti

Facebook HFS
26.11.2015.
VIZUALNI KOLEGIJ NA KRATKOM UTORKU

U utorak 1. prosinca u 20 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu Kratki utorak ugostit će program Vizualnog kolegija koji se ovaj put sastoji od novih djela trojice velikana autorskog filma - Sergeja Loznice, José Luisa Guerína i Loisa Patiña. Gledat ćemo Lozničin poetski dokumentarac 'Staro židovsko groblje' premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Rotterdamu, Guerínov umjetnički namjenski film o katedrali u La Rochelleu 'Safir iz Saint Louisa' i hipnotični igrani film Loisa Patiña 'Noć u kojoj nema razdaljine', prikazan na ovogodišnjim festivalima u Torontu i Locarnu.


Safir iz Saint Louisa

Vizualni kolegij pokrenut je 2004. u okviru Multimedijalnog instituta u Zagrebu s ciljem promoviranja novih i drugačijih pristupa razmatranju pokretnih slika. Istraživanje smisla slike u današnjem svijetu - kako je stvorena i kako se prenosi - bazirano je na konceptu i praksi 'proširenog filma'. Program vizualnog kolegija sastoji se od predavanja filmskih teoretičara i filozofa, povjesničara umjetnosti i autora, prijevoda i publikacija važnih djela iz polja vizualne kulture te povremenih filmskih projekcija i izložbi. Dosad su na programima Vizualnog kolegija između ostalih gostovali Heinz Emigholz, Alexander Horwath, Lech Kowalski, Bruce McClure, Pavle Levi, Go Hirasawa i Jonathan Beller.


Safir iz Saint Louisa

Nakon što je filmski festival u francuskom La Rochelleu 2013. posvetio retrospektivu španjolskom redatelju José Luisu Guerínu, poznatom po svojim poetskim igranim ('In the City of Sylvia', 'Los Motivos de Berta'), ali i dokumentarnim filmovima ('Guest', 'Memories of a Morning') sljedeće godine od njega je naručio film o središnjoj katedrali tog grada, onoj Svetog Luja. Ta katedrala najpoznatija je po brojnim slikama koje su pomorski trgovci tamo ostavljali kao zavjetne darove svecima. Među njima je i ona koja svjedoči o tragediji broda Safir iz 1741., na kojem je uz 30 članova posade plovilo i 270 robova. Prema mišljenju redatelja ta slika ne samo da je 'bogato svjedočanstvo kolonijalne trgovine s Novim svijetom' nego i 'put prema razumijevanju Velike Univerzalne Povijesti'. Narator dokumentarnog eseja 'Safir iz Saint Louisa', koji pokazuje kako se i od naizgled ne pretjerano atraktivne teme može snimiti impresivan film, je legendarni francuski glumac André Wilms, posebno poznat fanovima Akija Kaurismäkija.


Staro židovsko groblje

Prvo židovsko groblje u Rigi osnovano je 1795., a nakon njemačke okupacije 1941. postalo je masovna grobnica za više od tisuću Židova ubijenih u kućama i na ulicama tamošnjeg geta. Poslije Drugog svjetskog rata mnogi su nadgrobni spomenici srušeni i korišteni kao građevinski materijal, a groblje je pretvoreno u park koji se prvo zvao 'Park komunističkih brigada', da bi danas nosio ime 'Staro židovsko groblje' i nalazio se u najsiromašnijem dijelu grada zvanom Maskachka ('Moskva' na latvijskom). Vjerojatno najvažniji dokumentarist današnjice, Ukrajinac Sergej Loznica ('Maidan', 'Artel', 'Blockade') u impresivnoj crno-bijeloj elegiji 'Staro židovsko groblje', bez ikakvog verbalnog komentara, snima lokalne alkoholičare, djecu i američke turiste kako se potucaju po lokalitetu čija je trauma očigledno nestala iz kolektivne memorije. Film je posvećen sjećanju na Židove iz Rige.


Staro židovsko groblje

Najmlađi od trojice autora, 32-godišnji Španjolac Lois Patiño proslavio se prije dvije godine s fascinantnim 'krajobraznim' dugometražnim dokumentarcem 'Coast of Death' za koji je dobio nagradu za najboljeg novog režisera na festivalu u Locarnu. Igrani film s dokumentarnim elementima 'Noć u kojoj nema razdaljine' predstavlja trenutak u memoriji jednog krajolika: planinu Gerês koja dijeli Portugal i Galiciju stoljećima prelaze krijumčari. Stijene, rijeka i stabla nijemi su svjedoci koji im pomažu u skrivanju. Oni samo trebaju pričekati noć kako bi prešli udaljenost koja razdvaja dvije zemlje...Patiño u filmu koristi lokalne naturščike koji su se zaista bavili aktivnostima koje prikazuje, ali sliku 'prebacuje' u negativ s čime dobiva nadrealan i vizualno inovativan efekt, i pretvara gledanje ovog filma u, da citiramo Stana Brakhagea, 'avanturu u percepciji'.


Staro židovsko groblje

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Multimedijalnog instituta i ulaz na njega je besplatan. Filmovi imaju engleske titlove, a puštamo ih s DCP-a.

Raspored programa (78 min):
'Safir iz Saint Louisa' ('Le Saphir de Saint Louis'), José Luis Guerín, Francuska/Španjolska, 2015., 35 min, DCP
'Staro židovsko groblje' ('The Old Jewish Cemetery'), Sergej Loznica, Nizozemska/Latvija, 2014., 20 min, DCP
'Noć u kojoj nema razdaljine' ('Noite sem distancia') Lois Patiño, Španjolska/Portugal, 2015., 23 min, DCP


Noć u kojoj nema razdaljine


Noć u kojoj nema razdaljine


Noć u kojoj nema razdaljine, sa snimanja

POZIV ZA FILMOLJUPCE STARIJE OD 18 A MLAĐE OD 35 GODINA

Supported by the Creative Europe – MEDIA programme of the European Union, the 5C Project is a film literacy travelling program, taking five young people on a cinematic journey to four Balkan cities in company of film industry professionals, academics, critics and local audiences... »više

DOČEK NOVE GODINE: Kino Tuškanac, Tuškanac 1, četvrtak 31. 12. 2015./ petak 1. 1. 2016.

SILVESTROVO KAO NA FILMU

I na kraju ove ostarjele godine, kao i prethodne četiri, u kinu Tuškanac dočekuje se Novu godinu. Podsjećamo stoga sve da se za ovu svečanu petu obljetnicu obnove dočeka Nove u kinu nalazimo na istom starom mjestu... »više

Four River Film Festival u Welsu i Hannoveru

Članovi Kinokluba Karlovac, ispred Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba, prošloga tjedna nastavili su posjete filmskim festivalima. Nika Čunović i Matija Žibrat boravili su u Welsu u Austriji na 17. Međunarodnom festivalu medijskih projekata za mlade YOUKI... »više

Multimedijska događanja u Virju

Šuma šumi...

U školskoj glazbenoj dvorani Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara u Virju je 5. studenoga otvorena izložba fotografija članica foto-sekcije školske Medijske grupe, učenica od šestog do osmog razreda, koja će biti postavljena do 5. prosinca... »više