Novosti

Facebook HFS
29.05.2015.
Kino Tuškanac: Kratki utorak 2. lipnja 2015.
NAJBOLJI FILMOVI IZ POVIJESTI OBERHAUSENA - DRUGI DIO

U utorak 2. lipnja u kinu Tuškanac u Zagrebu, u 19 i 21 sat biti će prikazana preostala dva od pet programa najboljih filmova iz bogate povijesti filmskog festivala u Oberhausenu, koji su pripremljeni povodom lanjske proslave njegove 60. godišnjice održavanja. Između ostaloga vidjet ćemo nagrađivane radove Zbigniewa Rybczńskog, Mikea Hoolbooma, Matthiasa Müllera i Jordana Belsona, dva bisera jugoslavenskog filma - 'Druge' Zorana Tadića i 'Hop Jan' Vlatka Filipovića, kao i jedan od najboljih videospotova svih vremena, onaj za pjesmu 'Low' grupe R.E.M., u režiji Jamesa Herberta. I to sve s filmskih kopija! Prva tri programa prikazana su na Kratkom utorku prošle godine.


Mickey Mouse u Vijetnamu

Filmski festival u Oberhausenu najstariji je, i uz onaj u Clermont-Ferrandu, najznačajniji festival na svijetu posvećen isključivo kratkom metru, a postoji još od 1954. Krajem 50-ih osnovan je i arhiv festivala s idejom sakupljanja nagrađivanih filmova kroz godine. The Oberhausen Film Archive tako danas posjeduje više od 1800 naslova, na 2600 kopija. Zastupljene su zemlje od Egipta do Zambije, s posebnim naglaskom na Istočnu Evropu. Programe najboljih filmova iz arhiva festivala koji zadnjih godinu dana putuju Evropom sastavio je direktor The Oberhausen Film Archivea Carsten Spicher koji će ih osobno najaviti.


Svijet

Prvi program nazvan 'Rubovi SAD-a' po riječima kuratora pokazuje raznolikost pristupa u sjevernoameričkom eksperimentalnom filmu. Američkim radovima su suprostavljeni oni dvojice trenutno najznačajnijih njemačkih eksperimentalnih autora Matthiasa Müllera i Bjørna Melhusa, koji i inače u svojim filmskim opusima transformiraju američke kulturne utjecaje u nešto sasvim novo.


Kućne priče

Program će otvoriti underground animacija 'Mickey Mouse in Vietnam' u kojoj je redatelj Lee Savage neautorizirano poslao najveću Disneyevu zvijezdu na front i tamo se s njom obračunao po kratkom postupku. Ova subverzivna antiratna minijatura osvojila je nagradu na festivalu u Oberhausenu 1970. Nju će slijediti oštra kritka rasizma 'Oh Dem Watermelons' Roberta Nelsona na čijem se soundtracku Steve Reich 'poigrao' s istoimenom folk pjesmom u izvedbi 'oca američke glazbe' Stephena Fostera.


Hop Jan

Vidjet ćemo i jedan od klasika tzv. vizualne glazbe, film Jordana Belsona 'World', koji je nagrađen na Oberhausenu 1971. Nedavno preminuli Belson je u 33 apstraktna filma koja je napravio istraživao svjesnost, transcedenciju i prirodu svjetla. Njegovo stvaralaštvo često je nazivano 'kozmičkim filmom', a autor je vrlo rijetko davao intervjue ili objašnjavao svoje filmske postupke tvrdeći da 'filmove ne treba analizirati i pokušavati racionalno razumjeti, nego u njima iskustveno uživati, baš kao u glazbi'.

Tu je i jedan od najneobičnijih i najboljih videospotova ikad snimljenih, onaj za pjesmu 'Low' grupe R.E.M. U njemu James Herbert reanimira tri umjetničke slike iz 19. stoljeća američke autorice Elisabeth Gardner i tako stvara erotični koloplet čežnje i želje. Prikazat ćemo i jedan od ključnih filmova kanadskog eksperimentalnog filmaša Mikea Hoolbooma koji se u svojim radovima često bavi intimnim problemima gay populacije zaražene AIDS-om. 'Letters From Home' je poetična serija mini-potreta sastavljena od pronađenih snimaka i kućnih videa, bazirana na slavnom govoru gay aktiviste Vite Russa iz 1988.


Motodrom

Drugi program zove se 'Slobodni radikali' i po Spicherovim riječima predstavlja primjer 'čistog freelance kuratorstva s ciljem skretanja pozornosti na neke filmske uvide u modernitet, progres, tehnologiju i zabavu'.

U okviru ovog programa prikazat ćemo i dokumentarni biser Zorana Tadića 'Druge', koji prati jedan dan u životu starice u zaseoku Stanari kraj sela Žagara u općini Obrovac, od ustajanja do lijeganja. Njena jedina prijateljica i suputnica u maloj kamenoj kući, bez struje i vode je koza. Tu je i višestruko nagrađivano remek djelo tzv. Sarajevske škole dokumentarnog filma 'Hop Jan' Vlatka Filipovića. Film je snimljen u kamenolomu kraj Pučišća na Braču u kojem radnici na uzvik predradnika iz naslova filma u istoj sekundi moraju udariti u kamen. Radi se o filmu koji slavi ljudski rad, snagu i umijeće, a u isto vrijeme je i komentar tadašnjeg društva. To je prvi film snimljen u bivšoj Jugoslaviji koji je uvršten u arhiv MOMA-e u New Yorku.


Projekt centrifuge mozga

Prikazat ćemo i pobjednički film Oberhausena 1970. 'Invazija' poljskog autora Stefana Schabenbecka, kratku filozofsku animaciju o utjecaju tehnologije na ljudsku psihu, kao i špicu festivala iz 1977. koju je režirao slavni Oskarovac Zbigniew Rybczński.

Posljednji film u drugom programu je urnebesni sedmominutni mockumentary Tilla Nowaka 'The Centrifuge Brain Project'. To je priča o ekscentričnom znanstveniku Laslowiczu i njegovu uvjerenju da su ljudi tijekom centrifugalnih vožnji u zabavnim parkovima 30 posto pametniji nego inače. Ozbiljnost i organiziranost kojom autor pristupa vrlo banalnoj i naizgled neizvedivoj temi fascinantna je koliko i tema sama.


Carsten Spicher

Carsten Spicher je rođen 1967., zavšio je studij filma i televizije u Bochumu, a diplomirao je na temi Spike Lee i afroamerički film. Nakon što je nekoliko godina radio kao nezavisni kurator 1999. se zaposlio na Oberhausen Film Festivalu, a samo dvije godine kasnije postao je direktor arhiva festivala. Dosad je organizirao mnoge retrospektive uključujući onu Sarajevske škole dokumentarnog filma, kao i Petra Krelje, Krste Papića i Zorana Tadića. Također je od 2011. zadužen za distribucijske aktivnosti festivala.  

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien, i ulaz na njega je besplatan. Filmove puštamo s 16 (prvi program) i 35mm (drugi program) filmskih kopija, na engleskom su ili imaju engleske titlove.

Raspored programa:

19.00 Rubovi SAD-a (74 minute)
'Mickey Mouse u Vijetnamu' (Mickey Mouse in Vietnam), Lee Savage, SAD, 1968., 1 min
'Oh te lubenice' (Oh dem Watermelons), Robert Nelson, SAD, 1965., 11 min
'Svijet' (World), Jordan Belson, SAD, 1971., 7 min
'Low' (R.E.M.), James Herbert, SAD, 1990., 6 min
'Pisma od kuće' (Letters From Home), Mike Holboom, Kanada, 1996., 15 min
'Kućne priče' (Home Stories), Matthias Müller, Njemačka, 1990., 6 min
'Auto Center Drive', Bjørn Melhus, Njemačka, 2003., 28 min

20.30 razgovor s direktorom Oberhausen Film Archivea Carstenom Spicherom

21.00 Slobodni radikali (74 minuta)
'Vrapci' (Taranci), Ernest Abdyjaparov, Kirgistan, 1995., 10 min
'Druge', Zoran Tadić, Jugoslavija, 1972., 13 min
'Hop Jan', Vlatko Filipović, Jugoslavija, 1967., 11 min 
'Invazija' (Inwazja), Stefan Schabenbeck, Poljska, 1969., 8 min
'Actua Tilt', Jean Herman, Francuska, 1960., 8 min
'Motodrom', Jörg Wagner, Njemačka, 2006., 9 min
'Put k susjedu 1977.' (Weg zum Nachbarn 1977), Zbigniew Rybczyński, Poljska, 1977., 3 min
'Projekt centrifuge mozga' (The Centrifuge Brain Project), Till Nowak, Njemačka, 2011., 8 min

Filmski programi u kinu Tuškanac, Tuškanac 1 od 1. do 27. lipnja 2015.

Sjećanje na Claudea Chabrola

(24. lipanj 1930. – 12. rujan 2010.)

Rendez-vous festival donosi u tuškanački kino ciklus velikog francuskog, evropskog i svjetskog redatelja Claudea Chabrola, a otvara ga debitantski film Lijepi Serge iz 1958. godine... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac, Tuškanac 1

Filmski klub u maloj dvorani kina Tuškanac, srijeda, 27. svibnja u 19 sati

Posljednjeg dana retrospektive velikog hrvatskog redatelja Tomislava Radića pozivamo vas na projekciju njegovog televizijskog filma Klopka iz 1991. snimljenog prema istoimenoj drami Antuna Šoljana... »više

Projekt Fred&school

Film i radio

Međunarodni projekt Fred&school nastao je u okviru programa Kreativna Europa, a nositelj mu je europski višejezični internetski Fred film radio čija je temeljna zadaća razvoj i unapređenje filmske pismenosti... »više

NOVI PROGRAMI HRVATSKOG EKSPERIMENTALNOG FILMA I VIDEA U SAD-u

Projekcijom u Nortwest Film Forumu, jednoj od najvažnijih umjetničkih organizacija u Seattleu (SAD), posvećenoj proizvodnji i prikazivanju nezavisnog filma te filmskoj edukaciji, 24. svibnja 2015. završena je dosad najveća... »više