Novosti

Facebook HFS
15.10.2014.
Stanko Abadžić
Miris žene u Laubi

U srijedu, 15. listopada u 19.00 otvara se u prostorijama Udruge Lauba, u Prilazu baruna Filipovića u Zagrebu, samostalna izložba fotografija Stanka Abadžića naslovljena Miris žene. Istodobno će biti predstavljena njegova fotomonografija Portofolio za koju je predgovor napisala Marija Tonković. Autor fotografija i autorica teksta družit će se te večeri s ljubiteljima fotografije, prijateljima i kolegama i može se već unaprijed zaključiti da će to biti prava mala svečanost fotografije.

Poseban i svoj, Stanko Abadžić je temu akta otkrio u zrelom dobu života, a posvetio joj se s jednakom strašću kao i vedutama svojih omiljenih gradova i ljudi u njima. Klasičan u pristupu, i danas se poigrava s motivima, koristi fine gradacije svjetla, izdvaja detalje, a zamagljuje cjelinu, upozorava na suštinu iako visoko cijeni i formu. Žene koje snima zadržavaju svoju osobnost i putenost, prepoznatljive su i stvarne, izvan standarda i shema koje nameće suvremeni svijet i ritmovi današnjice.

Jedan od najpoznatijih i najboljih suvremenih hrvatskih fotografa Stanko Abadžić rođen je 1952. godine u Vukovaru, a od rata naovamo, dvadesetak je godina proveo u inozemstvu, prvo u Njemačkoj, pa u Češkoj, u Pragu s kojim je ostvario uzajaman odnos temeljen na umjetničkoj, crno-bijeloj fotografiji i tvrdi sve do danas da upravo Pragu zahvaljuje vlastiti i prepoznatljiv fotografski rukopis. Grad se nesebično davao, kao nepresušan motiv i poticaj, a fotograf ga je jednako nesebično istraživao i snimao, pa su dugo živjeli u punom uvažavanju i ljubavi. Na odlasku, 2002. godine, priredio je izložbu naslovljenu In Absentia, kao pozdrav koji naznačuje skore i stalne povratke. Sličan je emotivan i fotografski, umjetnički odnos uspostavio i s Berlinom i Parizom. U novije vrijeme stalno živi i radi na zagrebačkoj Kajzerici, otkrivajući Zagreb baš kao i nekada Prag, a vraćajući se povremeno svojoj velikoj ljubavi na obale Vltave. Održavajući u Pragu i drugdje tematske izložbe, poput one naslovljene Adriatic Routes, a nastale u vrijeme ljeta provedenih na Krku, istodobno je po svijetu širio estetsku viziju kraja iz kojeg je ponikao. Tih se međunarodnih samostalnih izložaba u protekla dva desetljeća nanizalo tridesetak.

Neko je vrijeme bio i novinski fotoreporter, a snimao je i reklamne fotografije i živio od svoje ljubavi. Kae da je to nenadoknadivo, sloboda i radost koju osjeća dok luta krajobrazima, s aparatom u ruci i snima ono što mu se učini vrijednim, zanimljivim, što u prvi mah i nije prepoznatljivi dio cjeline, a onda se spontano složi u šezdesetak fotografija koje čine neku tematsku skupinu i postanu izložba koju dijeli s drugima.

Uvjeren je da je klasična crno-bijela analogna fotografija na baryth papiru konstanta koja se, bez obzira na stalne mijene trendova i mode, održava kao sam vrh umjetničkog izražavanja, a pomalo prezire histerično digitalno klikanje tisuća fotografija od kojih će se, možda, pojaviti jedna prava. To je, baš kao i kod filma, snižavanje osobnog kriterija i podvrgavanje tehnologiji. A ipak je autor ono jedino što vrijedi i što se računa. Digitalna naravno ima prednost u novinarstvu, s njegovim stalnim zahtjevima za brzinom, no ne bi smjela pojesti autorstvo. Iako je formalno amater, samouk i bez stručne izobrazbe, u svoju je ljubav ušao dublje i jače nego mnogi profesionalci. Dovoljno je pogledati njegove radove i uvjeriti se u to.

U potpunosti uvažavajući zasade Toše Dapca i Marije Braut, i drugih vrhunskih fotografa koje smo imali, Abadžić se zalaže za bitne korake unaprijed, za škole i studij fotografije, fotografske časopise, sve više foto galerija, aukcije fotografije, za sve ono što će i autorima i djelima dati ili vratiti stvaralački dignitet, a fotografiju približiti svakomu koga zanima i tko ju cijeni.

Duško Popović

Klubodrom četvrtkom: “Koralina i tajna ogledala” (Coraline) Henryja Selicka

Animiranom fantastičnom horror bajkom “Koralina i tajna ogledala” (2009) Henryja Selicka, Klub Pulske filmske tvornice nastavlja s programom posvećenim Svjetskom danu animacije, koji će po trinaesti put biti obilježen 28. listopada... »više

Najavljujemo šesto izdanje Festivala o pravima djece!

Šesti nam je rođendan!

Ove godine Festival o pravima djece održat će se od 17. do 22. studenoga u Zagrebu i Splitu!
Kada smo prije šest godina pokretali Festival o pravima djece, znali smo da njegov sadržaj želimo približiti... »više

Mali DOKUart

Susret mladih dokumentarista

Na sedmi Mali DOKUart, koji je završen podjelom nagrada najboljima nakon svečane projekcije točno u podne, u petak, 10. listopada, bila su prijavljena 33 dokumentarna filma mladih autora, od kojih su dva došla iz Filmske družine OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo... »više

Predstavljanje Škole animiranog filma uz podijelu diploma polaznicima

Predstavljanjem Škole animiranog filma koje će u Klubu Pulske filmske tvornice biti održano u srijedu, 15. listopada, u 17 sati PFT započinje s obilježavanjem Svjetskog dana animacije. Voditelji ŠAF-a, Ivan Dobran i Maja Prokl... »više