Novosti

Facebook HFS
14.10.2014.
Najavljujemo šesto izdanje Festivala o pravima djece!
Šesti nam je rođendan!
Ove godine Festival o pravima djece održat će se od 17. do 22. studenoga u Zagrebu i Splitu!

Kada smo prije šest godina pokretali Festival o pravima djece, znali smo da njegov sadržaj želimo približiti čim većem broju djece i odraslih. Peto izdanje pratilo je više od 6000 djece u cijeloj Hrvatskoj, zahvaljujući podršci kina Cinestar. Ove godine, natječemo se sami sa sobom u želji da birani sadržaj koji smo pripremali godinu dana u suradnji s brojnim partnerima, dođe do što većeg broja onih kojima je kino luksuz ili jednostavno nešto čemu nemaju pristupa. Kako bi to uspjeli, sadržaj Festivala je već četvrtu godinu zaredom u cijelosti inkluzivan, a svi su sadržaji u besplatni. Stoga i svoj šesti rođendan obilježavamo zagovarajući dostupnost kulturnih sadržaja svima.

Od ove godine u tome će nam trajnu podršku pružati Grad Zagreb koji je prihvatio trajno pokroviteljstvo Festivala o pravima djece. Uz Grad Zagreb, Festival i dalje dobiva podršku brojnih partnera koji pomažu da dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo mladih dođu do čim većeg broja djece u Hrvatskoj. Za svoj šesti rođendan, pozvali smo u goste prijateljice i prijatelje iz Bosne i Hercegovine koji će nam donijeti pregršt svojih filmova. Dakle, vidimo se na jednom od brojnih programa od 17. do 22. studenoga u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru ili Vukovaru!

A što djeca misle o nasilju?

Šesto izdanje Festivala o pravima djece bavi se nasiljem nad djecom i među prvim aktivnostima koje smo pokrenuli su radionice na kojima su sudjelovale dječje filmske družine i njihovi voditelji.

Na radionicama koje su se održale u travnju i svibnju u kinu Tuškanac i UNICEF-u, razgovarali smo o nasilju, te o djeci koja čine nasilje i djeci koja trpe nasilje. Razgovarali smo i o šutljivoj većini koja promatra nasilje oko sebe. O tome koliko su djeca okružena nasiljem možemo gotovo svaki dan čitati u medijima. Isto tako nerijetko čitamo o djeci i mladima koji čine nasilje. No, što o tome djeca misle? Koji su njihovi stavovi?

Upravo o tome će progovoriti filmovi nastali na radionicama Festival o pravima djece koje je vodila psihologinja Jasenka Pregrad u suradnji s Tatjanom Aćimović, umjetničkom direktoricom Festivala, Jelenom Kovačić, scenaristicom, Majom Flego, savjetnicom u Uredu pravobraniteljice za djecu te redateljem Brunom Ankovićem. Produkciju filmova nastalim na radionicama podržao je Festival o pravima djece.

Na radionicama se razgovaralo o filmovima, a u praktičnom dijelu je prikazan film o vršnjačkom nasilju koji je predstavila mlada producentica Nina Križan. U iskrenom razgovoru podijeljena su iskustva u produkciji filma koji govori o nasilju, kao i u konstruktivnom poticanju suradnje s djecom u razvoju filma.

--

Festival o pravima djece organiziraju UNICEF, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu i udruga Alternator u suradnji s kinima Cinestar te drugim partnerima. Festival se održava uz pokroviteljstvo i podršku Grada Zagreba, te u suradnji s Gradom Splitom i Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Mali DOKUart

Susret mladih dokumentarista

Na sedmi Mali DOKUart, koji je završen podjelom nagrada najboljima nakon svečane projekcije točno u podne, u petak, 10. listopada, bila su prijavljena 33 dokumentarna filma mladih autora, od kojih su dva došla iz Filmske družine OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo... »više

Predstavljanje Škole animiranog filma uz podijelu diploma polaznicima

Predstavljanjem Škole animiranog filma koje će u Klubu Pulske filmske tvornice biti održano u srijedu, 15. listopada, u 17 sati PFT započinje s obilježavanjem Svjetskog dana animacije. Voditelji ŠAF-a, Ivan Dobran i Maja Prokl... »više

Obilježavanje Međunarodnog dana animacije u kinu Tuškanac u subotu 11. listopada

ASIFA Hrvatske, hrvatski ogranak Međunarodne asocijacije animiranog filma, od 2003. godine pridružuje se tisućama animatora na svim kontinentima koji u organizaciji ASIFA-e obilježavaju Međunarodni dan animacije... »više

Hrvatska delegacija na festivalu Giffoni Makedonija!

Festival Giffoni Makedonija drugu godinu za redom održava se u Skopju, od 08. do 12. listopada pod kapom brenda Giffoni – jednog od najvećih festivala filmova za djecu i mlade koji se već 44 godine odvija u istoimenom talijanskom gradu... »više