Novosti

Facebook HFS
28.07.2014.
6. Videoradionica za djecu i mlade u Kraljevici – „Od ideje do realizacije“

Od petka, 25. srpnja u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici pa sve do 1. kolovoza 2014. održavaju se četiri radionice ''Od ideje do realizacije'' za igrani, dokumentarni i animirani film te filmska radionica za srednjoškolsku dob u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Sudionici radionica su djeca / autori filmova čiji su filmski radovi nagrađeni na 51. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, koju su organizirali Hrvatski filmski savez i Osnovna škola Stjepana Kefelje iz Kutine te nagrađeni na 18. filmskoj reviji mladeži i 6th FourRiver Film Festivala, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

I ove godine se potvrdilo da je aktivni odmor dobar „recept“ te da za 30-tak djece iz cijele Hrvatske nema bolje zabave od druženja s filmskom ekipom blizu mora. Obzirom da se voditeljica revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza, Marija Ratković Vidaković, neumorno radi na promociji dječjeg i srednjoškolskog stvaralaštva, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, na radionici za srednjoškolski uzrast sudjeluje i AgnieszkaKonarskaiz Poljske, inače studentica animiranog filma. Uz Agnieszku, polaznici radionice za srednjoškolski uzrast su: Stjepan Đaković iz filmske družine Bez Vizije iz Slavonskog Broda, Ivan Stjepan Lucić, MirsadMahmutovići NadirMuhović iz MMC SKIG Gunja, Tina Štambuk iz Škole primjenjenih umjetnosti iz Splita, član filmske družine Bapatuljci iz Slatine, Tin Ostrošić i Almadovarovac iz Osijeka, Matej Jurković. Voditelj radionice je Boris Poljak, jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te snimatelj i direktor fotografije.

Pod režiserskom palicom voditeljice Marine Zlatarić, profesorice iz OŠ Bartol Kašić iz Zagreba, radionicu za igrani film polaze: Stjepan Petković iz OŠ Ivanovec, Barbara Radoš iz družine K. Golik iz Fužina, Veronika Milinović i Nika Vahčić iz OŠ Većeslava Holjevca iz Zagreba, Marko Bičanić iz Blank_filmski inkubator Zagreb, Noa Nikolić iz Zagreba, Katarina Jukić i Katica Poplašen iz OŠ Rudeš iz Zagreba i Anamarija Špicar iz ŠAF, Čakovec.

Voditeljica Melita ForjanHorvatek iz Udruge Zag, Zagreb i ove godine vodi entuzijastične dokumentariste: Jan Šimunić iz OŠ Strahoninec, Čakovec te Marta Bregeš i Eva Matjašićiz FKVK Zaprešić.

Melita Sandrin i JonaDöring iz ŠAF, Čakovec, Marija Poljak iz Našica, Lovor Škarica, Borna IvanMasnec i Luna Mayer iz Zagreba su predvodnici radionice za animirani film, koju vodi Jasminka Bijelić Ljubić, inače voditeljica iz Škole animiranog filma iz Čakovca.

U četvrtak, 31. srpnja u21:00 sat u Nacionalnom centru za tehničku kulturu u Kraljevici polaznici radionice će predstaviti završne radove snimljene na radionicama, koje ćete imati prilike vidjeti i na službenim stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Motovun Film Festival 2014. nazdravlja Arsenu za 50 godina rada, entuzijazma i prednosti filmskoj industriji

Arsen Dedić jedan je od najplodnijih autora filmske glazbe hrvatskog filma. U brojkama je filmografija Arsena Dedića impresivna: više od pedeset filmskih partitura, među kojima 40-tak za igrane filmove te tridesetak... »više

Riječno kino uz Karlovačko: Ovaj tjedan čak pet večeri sa šest projekcija u tri grada! Neplanirano.

Vrijeme se okrutno poigralo s organizatorima, poduzećem Turbing d.o.o i Kinoklubom Karlovac, pa su čak dvije projekcije Riječnog kina uz Karlovačko protekli vieknd bile otkazane zbog kiše.... »više

OBRAZLOŽENJE NAGRADE „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“

Dobitnik: Toma Šimundža za eksperimentalni film PINOKIO, produkcija: UMAS, Split

Utemeljena u počast prerano preminulom filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću, te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010, godišnja nagrada „Vedran Šamanović“ i ove se godine dodjeluje... »više