Novosti

Facebook HFS
03.07.2014.
Kino Tuškanac, Tuškanac 1 u nedjelju 6. srpnja u 20 sati
Filmovi Melike Bass
Buđenje stvari (Waking Things, 2012.)
Pličine (Shoals, 2011.)

Pozivamo vas u nedjelju 6. srpnja u 20 sati na program Prerijska gotika u kome će biti predstavljena američka filmašica i vizualna umjetnica Melika Bass filmovima Buđenje stvari i Pličine. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljicom Melikom Bass o njezinim filmovima i radovima koji povezuju više umjetničkih i izvedbenih praksi te su stvarani za različite prikazivačke i iskustvene dispozitive. O svojem iskustvu rada na filmovima Melike Bass govorit će plesna umjetnica i koreografkinja Selma Banich, a razgovor će moderirati Tanja Vrvilo.


Buđenje stvari

O umjetnici:
MELIKA BASS, čikaška umjetnica i predavačica, radi filmove, video radove i višemedijske instalacije. Studirala je film na School of the Art Institute of Chicago (SAIC), njezini radovi prikazivani su u programima mnogih filmskih muzeja, na filmskim festivalima i izložbama, poput: Film Society of Lincoln Center, New York; Kino der Kunst, Minhen; Museum of Contemporary Art Chicago (solo izložba, 2011); Torino Film Festival, Anthology Film Archives, New York; Museum of Contemporary Art Detroit; BFI London Film Festival; Athens International Film Festival; Segal Center for the Performing Arts, Montreal; Hamburg International Film Festival; Splitski filmski festival - Međunarodni festival novog filma.


Selma Banich

Film Buđenje stvari~Waking Things proizašao je iz suradnje s nadahnutim izvedbenim kolektivom Every House Has a Door (bivši Goat Island), čije su predstave gostovale u Zagrebu na međunarodnim festivalima izvedbene umjetnosti. Filmski izvođači su dvoje hrvatskih umjetnika Selma Banich i Mislav Čavajda te stalni članovi kolektiva Stephen Fiehn i Matthew Goulish. Godine 2012. Melika Bass je bila jedna od jedanaest međunarodnih filmaša i filmašica koje je islandska post-rock grupa Sigur Rós pozvala da snimi film za njihov Valtari Mystery Film Experiment – film Varðeldur, u kojem je koreografiju za kameru ostvarila u suradnji s plesnom umjetnicom, protagonisticom Selmom Banich.

Više o umjetnici na: www.tenderarchive.com


Melika Bass na snimanju Buđenje stvari

BUĐENJE STVARI~WAKING THINGS
režija, scenarij, montaža: Melika Bass
kamera: Melika Bass, Lori Felker
scenografija, kostimi: Leone Anne Reeves, Carolina Gonzalez, Colin Self, Simon Allen
zvuk: Melika Bass, Mathew Paul Jinks
izvode: Selma Banich, Mislav Čavajda, Stephen Fiehn, Matthew Goulish
producenti/ce: Melika Bass, Matthew Goulish, Lin Hixson
produkcija: Tender Archive, Every House Has a Door
2011., 16mm - HD video, boja, zvuk, 34 min

Kuća u šumi. Pripreme za arhaični ritual. Svjetlo i sjenke tajanstvenog svijeta. Melika Bass režira kao da vrijeme ne postoji, s neumoljivošću koja slike pretvara u mrtvu prirodu, ispunjavajući ih potresnom i prijetećom ljepotom. (Torino Film Festival)

"Više od dvije godine uvježbavala sam sa svakim izvođačem nastajanje pokreta i fragmenata likova, loveći i uokvirujući kamerom njihove geste. Izvođače sam razdvajala kako bih shvatila tko bi oni pojedinačno mogli biti i kako bi ih poslije okupila u cjelinu odjelitih dijelova - zamjensku obitelj skrbnika-radnika - na rubu civilizacije nekog prošlog doba ili možda budućeg. Waking Things prigrljuje teatralnost svakodnevice smještajući se negdje između fantazije i hiper-realnosti." (Melika Bass)


Pličine

SHOALS~PLIČINE
režija, scenarij, montaža: Melika Bass
kamera: Melika Bass, Lori Felker
zvuk: Melika Bass, Mathew Paul Jinks
izvode: Chris Sullivan (režirao Consuming Spirits), Emily Irvine, Carolina Gonzalez, Kayla Wroblewski
produkcija: Tender Archive
2011., 16mm - HD video, boja, zvuk, 52 min

Sporogoreća prerijska groteska. Na tlu ruralnog sanatorija, tri mlade žene traže boljitak, dok vođa kulta nastoji kontrolirati njihova tijela kroz rad i dnevne rituale.
Ovaj hvaljeni film je na Athens International Film Festival dobio nagradu za najbolji eksperimentalni film.
"Volim raditi s ne-glumcima zato što daju te behaviorističke izvedbe umjesto svojevrsnih metoda, posebno u ovom slučaju kada su uloge uglavnom neverbalne. Samo je Chris imao izvođačko iskustvo, tijekom 1980-ih bavio se umjetnošću performansa. Odgovaram na izazov prostora i zamišljam što bi na tom mjestu moglo biti, zatim predviđam njegove stanovnike kao figure ili arhetipove koji djeluju unutarnjim energijama i tendencijama koje (izvođači) već posjeduju. To je neka vrsta kvazidokumentarnog pristupa." (Melika Bass)

Isti program i susret s umjetnicama ponovit će se 8. srpnja u 19 sati u riječkom Art-kinu Croatia.

Filmski program i susret s redateljicom u Zagrebu i Rijeci ostvaruje se u sklopu programa Serije za invizibilno kino ~  Sudar s filmom kustosice Tanje Vrvilo, te u sklopu popratnog programa Map in Motion Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI).
Partneri: koautorska inicijativa OOUR i Tender Archive u suradnji s Film-protufilm: Serije za invizibilno kino & Filmski programi - Kino Tuškanac, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI), Map in Motion & Art-kino Croatia.
Ostvareno uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i School of the Art Institute of Chicago (SAIC).

Iz arhive Editusa: Četiri nova francuska filma

Ovaj reprezentativni izbor iz suvremene francuske produkcije ukazuje, da je unatoč našem nepoznavanju, riječ o velikoj kinematografiji... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac,
Tuškanac 1 od 20. do 26. lipnja 2014.

Od petka, 20. lipnja na velikom platnu kina Tuškanac prikazuju se filmovi slavnog francuskog redatelja Jacquesa Demyja. Prvi je na programu Grand Prixom u Cannesu nagrađeni film Šerburski kišobrani, koji se... »više

Vikend Hrvatske kinoteke, kino Tuškanac 13. i 14. lipnja 2014.

Ljeto na filmu

Kad pomislimo na ljeto, automatski mislimo na more, na Jadran. „More“ je mitsko mjesto hrvatske kulture, mjesto na koje svi žele otići, pobjeći od tmurnog realiteta. Mnogi kažu da bi voljeli cijeli život provesti na moru... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac, Tuškanac 1 od 9. do 14. lipnja

Kechiche i ljeto u hrvatskome filmu

Od ponedjeljka 9. lipnja kino Tuškanac prikazuje kratki ciklus filmova jednog od najznačajnijih suvremenih evropskih redatelja Abdellatifa Kechichea, rođenog Tunižanina odraslog u Francuskoj... »više