Novosti

Facebook HFS
12.08.2013.
In memoriam
Dejan Kosanović

(1930.- 2013.)


Dejan Kosanović

Rođen 1930. godine u Beogradu, Dejan Kosanović počeo je zarana voljeti i cijeniti film, a kao osamnaestogodišnjak, skoro neposredno nakon Drugog svjetskog rata, i studirati filmsku umjetnost na Visokoj filmskoj školi, pa nakon što su se koncem 1950. godine Visoka filmska škola i Akademija za pozorišnu umetnost spojile u jednu akademsku cjelinu, diplomirao je režiju 1952.

Nakon bogata iskustva kao asistent režije mnogih domaćih i stranih redatelja okušao se i kao samostalan autor. Od 1955. godine bavio se uglavnom dokumentarnim filmom, kao redatelj i scenarist, i potpisao više od trideset i pet kratkometražnih filmova i dvjestotinjak televizijskih emisija. Radio je najviše za RTS-Televiziju Beograd i Televiziju Novi Sad, ali i za strane producentske kuće, ponajviše iz Francuske (ORTF), Njemačke i SAD (ABC sports). U svojim je filmovima često i rado koristio i kvalitetan izbor arhivskih materijala, podsjećajući i na taj način na bogate korijene filmskoga stvaralaštva na ovim područjima.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem je bio i dugogodišnji redovan profesor, od 1962. godine je predavač Organizacije filmske proizvodnje, a doktorirao je 1983. godine filmsko-povijesnom temom Počeci kinematografije na tlu Jugoslavije 1896-1918., čime se intenzivno bavio od 1971. Bio je neprikosnoveni poznavatelj i autoritet na tom polju. U mirovinu je otišao 1995. godine, ali se jednakim intenzitetom nastavio baviti filmskom poviješću i drugim temama vezanim uz film.

Objavio je više od 250 bibliografskih jedinica kod kuće i u inozemstvu te više od tucet knjiga, na srpskom, talijanskom, engleskom i francuskom jeziku, među kojima se izdvajaju Počeci kinematografije na tlu Jugoslavije 1896-1918. (Beograd, 1985.), Kinematografska delatnost u Puli 1896-1918., (Pula, 1988.), Trieste al cinema: 1896-1918., (Trst. 1995.), u suradnji s Dinkom Tucakovićem Stranci u raju: koprodukcije i filmske usluge, stranci u jugoslovenskom filmu, Jugosloveni u svetskom filmu, (Beograd, 1998.) te Leksikon pionira filma i filmskih stvaralaca na tlu jugoslovenskih zemalja 1896-1945. (Beograd, 2000.), a kao urednik potpisuje i knjigu Vek filma (1995.) .

Bio je niz godina vrijedan suradnik Jugoslovenske kinoteke, a starije ga generacije posebno pamte po brojnim informativnim i duhovitim člancima u Filmskoj kulturi, čiji je bio stalni dopisnik i autor. Jednako je uspješnu suradnju godinama ostvarivao i s Hrvatskim filmskim ljetopisom.

Dejan Kosanović bio je u čak pet mandata i direktor Pulskog filmskog festivala, mnogi se slažu izuzetno uspješan i odmjeren, vodeći računa da nitko ili bar, da što manje autora bude na bilo koji način povrijeđeno u složenim uvjetima odabira i nagrađivanja filmova po republičkim i drugim ključevima, a na stručnom i znanstvenom obilježavanju festivalske šezdesete obljetnice, protekle zime u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, kamo je stigao u pratnji svoje kćeri koja mu je zadnjih godina bila i njegovateljica i suradnica, našalio se obećavši kako je spreman aktivno sudjelovati i u obilježavanju osamdesete godišnjice, dok za stotu baš ne može garantirati.

Dejan Kosanović umro je 8. kolovoza 2013. godine u Beogradu, u 83. godini života. Bio je veliki poznavatelj i prijatelj filma.

Duško Popović

U okviru 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala i ove godine Filmski 5+ program

Na mladima svijet ostaje, a kako bi naši mališani izrasli u što pametnije glavice, 18. filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival i ove godine spremaju pravu filmsku poslasticu... »više

ŽIVITE SVOJU IDEJU

Osvojite besplatni boravak na 18. filmskoj reviji mladeži i 6. Four River Film Festivalu
Bliži nam se najžući mjesec u godini – ne zbog lišća i jesenskih boja, već zbog filmske manifestacije o kojoj bruje srednje škole diljem Hrvatske... »više

Pozivamo vas na Kutinske filmske večeri!

Ove godine Foto video klub Kutina, inače udruga članica Hrvatskog filmskog saveza po prvi put priređuje ljetne Kutinske filmske večeri "Svraka"... »više