Novosti

Facebook HFS
06.08.2013.
NE OČAJAVAJTE NAD OVIM NESNOSNIM VRUĆINAMA. OSVJEŽENJE PREKO DANA POTRAŽITE NA FOGINOVOM KUPALIŠTU, A NAVEČER UŽIVAJTE U ODLIČNOM FILMSKOM PROGRAMU RIJEČNOG KINA UZ KARLOVAČKO – IZ JEDINSTVENOG, LUFTIĆ-RAKURSA.
U Riječnom kinu dosad uživalo preko 5.000 posjetitelja. Sljedeći vikend čak četiri filma! Između ostalih i novi nastavak Štrumpfova!

Vikendom koji je iza nas ušlo se u drugu polovicu Riječnog kina uz Karlovačko i popratne manifestacije Riječnog kina za djecu. Više od 5.000 posjetitelja prodefiliralo je ovim dvjema manifestacija u jednoj u protekla četiri tjedna. Luftića, zaštitni znak Riječnog kina, ima po cijelom Karlovcu, što samo svjedoči o omiljenosti projekta nastalog kao diplomski rad Marije Ratković Vidaković prije dvije godine kada je trajao svega jedan vikend, a danas se protegao na skoro cijeli srpanj i kolovoz. Riječno kino uz Karlovačko sve više posjećuju i putnici namjernici iz ostalih djelova Hrvatske. Tomu je svakako pridonijela i primamljiva ponuda HŽ Putničkog prijevoza koji nudi čak 40% jeftiniju povratnu kartu iz svih djelova Hrvatske ukoliko putnik posjeti Riječno kino.

No, ovogodišnje Riječno kino obilježava i velika raznolikost programa koji su pripremili organizatori, poduzeće Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac, inače udruga članica Hrvatskog filmskog saveza. U okviru istog se može pogledati stvarno raznoliki spektar filmova i na taj način zadovoljiti gotovo svačiji ukus. Najbolji primjer je filmski repertoar proteklog vikenda. U Snjeguljici, svojevrsnom španjolskom hommageu nijemom filmu u petak je u gotovo intimnoj atmosferi uživalo 250 posjetitelja. Na prvi pogled jako malo, kada se uzmu u obzir 700 gledatelja koji su posjetili projekciju Putnika ljubavnika, najnovijeg filma kultnog španjolskog redatelja Pedra Almadovara u subotu. No, s druge strane, ta večer je možda bila i jedna od najljepših večeri dosadašnjih izdanja Riječnog kina jer se u filmu moglo uživati uz čarobnu zvučnu pozadinu: samo i isključivo u šumu rijeke (bez ostalih dobacivanja) i ponekom kreketu žaba. Organizatorima je to i više nego dobar poticaj da od takvih filmova iduće godinu ne odustaju, već dapače – atmosferu učine još intimnijom i pruže drugačiji užitak u filmu, za razliku od masovnog gledanja istom.

Ovogodišnja novost na Foginovom kupalištu su i kazališne predstave u okviru programa Riječnog kina za djecu. Izvedeno ih je ukupno tri, i to su suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom i Umjetničkom akademijom iz Osijeka. Na posljednjoj predstavi, Čarobnjaku iz Oza, održanoj preksinoć okupilo se 300 malih i velikih gledatelja koji su uživali u dogodovštinama već svima poznatih likova predvođeni Dorothy. Iza ove lutkarske predstave stoji četvero mladih glumaca: Matea Grabić, Martina Stjepanović, Selma Mehić i Ivan Ćaćić. Oni su još dugo nakon izvedbe odgovarali na pitanje najmlađe publike. Same predstave pokazale su se kao pun pogodak  - Foginovo kupalište je po prvi put funkcionirao kao kazališna pozornica. Publika je širokih ruku prihvatila tu novu kazališnu lokaciju, pa je sljedeće kazališno ljeto na Foginovom neupitno.

Vikend koji slijedi vjerojatno je i najbogatiji vikend ovogodišnjeg izdanja Riječnog kina:  kako se u petak vrti sve oko kuhanja, istoimena radionica pod paskom chefa Valentina započinje u 20 sati. U 21. 30 na repertoraru je The Chef: Nasmijte se do suza uz slavnog Jeana Renoa koji vas vodi u najfinije restorane Pariza. Jednog od najpoznatijih kuhara na svijetu zasjeniti će mladi samouki kolega sa svježim idejama. Pripremite se na puno zabavnih životnih situacija, smijeha i recepata... U subotu u 20 sati nastavlja se turnir u PlayStationu za koji je nagradu osigurao generalni pokrovitelj, Karlovačko, dok je u 21. 30 na programu Cezar mora umrijeti - pobjednik Berlinskog filmskog festivala, odnosno talijanska drama o zatvorenicima koji pripremaju predstavu 'Julije Cezar'. Subota donosi i jednu sasvim drugačiju atrakciju  ponoćni film na Foginovom kupalištu. Tko se boji mraka na Foginovom još? Naime, u subotu će po prvi puta biti prikazane čak dvije projekcije iste večeri. U jedinstvenoj ponoćnoj atmosferi publiku očekuje horor trash komedija Piranha 3dd u kojoj glavnu ulogu tumače upravo krvožderne pirane. Christopher Lloyd pak reprizira svoju ulogu ekscentričnog stručnjaka za pirane, a pojavljuje se i David Hasselhoff koji je zamijenio pješčane plaže Baywatcha, ulogom samoga sebe - celebrity spasitelja na bazenu vodenog parka.

U okviru Riječnog kina za djecu, nedjelja je rezervirana vjerojatno za najiščekivaniji film cijelog Riječnog kina – Štrumpfove 2. Najnoviji nastavak ove obiteljske hit komedije u Karlovac stiže svega deset dana nakon početka hrvatske distribucije filma i to potpuno besplatno:  zli čarobnjak Gargamel kreira dvoje zločestih likova nalik Štrumpfovima i daje im imena Zloćke kako bi ostvario svoj novi zlobni plan. Hoće li mu uspjeti?

Ne očajavajte nad ovim nesnosnim vrućinama. Osvježenje preko dana potražite na Foginovom kupalištu, a navečer uživajte u odličnom filmskom programu Riječnog kina uz Karlovačko – iz jedinstvenog, luftić-rakursa.

Videoradionice za djecu i mladež u Kraljevici

Od ideje do realizacije

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 26. srpnja do 2. kolovoza održane su četiri filmske radionice na kojima su sudjelovali učenici osnovnih škola čiji su filmovi osvojili nagrade na 50. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece održanoj prošle godine u Zadru... »više

Ljetna škola filma Šipan

Prvih deset godina

Od nedjelje, 4. kolovoza na Šipanu traje deseta i jubilarna Ljetna škola filma koja će doduše službeno otvaranje doživjeti dan kasnije, u ponedjeljak kada se predstavljaju ovogodišnji sadržaji, a posebno tri filmske i fotografske radionice... »više

15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Prijave, prijave, prijave!

Prijave na programe Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić još uvijek su otvorene. Polazne radionice i specijalizirani radionički programi na koje se možete prijaviti su... »više

Riječnim kinom ovaj vikend prodefiliralo više od 2000 posjetitelja!

Foginovo kupalište u Karlovcu i sinoć je bilo puno. Najmlađi, njih 200tinjak, okupirali su sve slobodne stolice i luft madrace i uživali su u 45minutnoj izvedbi komada nastalom po hvaljenom romanu... »više